Spring naar content

5 vragen: Meer Tijd voor de Patiënt structureel vergoed

Juni 2024

Met ingang van volgend jaar is er een structurele vergoeding voor Meer Tijd voor de Patiënt. Wat betekent dat voor jouw praktijk?

  1. Is deze ‘structurele’ vergoeding nu wel écht een blijvertje?
    Jazeker. Vanaf 1 januari 2025 valt de vergoeding voor Meer Tijd voor de Patiënt (MTVP) onder segment 1. Dat betekent dat de tarieven worden bepaald door de NZa en dat iedere huisarts er gebruik van kan maken. Je bent dus niet meer afhankelijk van het contract met de zorgverzekeraar. Structurele MTVP-vergoeding is de inzet van de LHV geweest vanaf het ondertekenen van het Integraal Zorgakkoord. Een meningsverschil over de interpretatie van de IZA-tekst leek nog even roet in het eten te gooien, maar uiteindelijk is het toch gelukt de vergoeding in segment 1 te krijgen.
  2. Wat betekent dit voor mijn praktijk?
    Bijna alle huisartsenpraktijken zijn inmiddels aan de slag met MTVP. De eerste groep begon per 1 april 2023, de laatste per 1 januari dit jaar. Dat gebeurt volgens de Leidraad Meer Tijd voor de Patiënt, waarin een ingroeimodel van twee jaar staat beschreven en waarin is vastgelegd welke MTVP-interventies vergoed worden. In juni verschijnt een actualisering van de Leidraad waarin ook de voorwaarden voor vergoeding in het derde jaar staan beschreven. De komende jaren verschijnen nieuwe actualiseringen. Praktijken die nog niet zijn begonnen met MTVP kunnen dat, aan de hand van de leidraad, alsnog doen.
  3. Wie helpt mij met de (verdere) invoering van MTVP?
    De regionale huisartsenorganisaties (rho’s) hebben de afgelopen tijd veel werk verzet om huisartsen te helpen bij de invoering van diverse interventies, met een regionaal MTVP-plan. Dat blijven ze de komende tijd doen, uiteraard in overleg met hun achterban en ook in samenspraak met de zorgverzekeraar.
  4. Moet ik zelf ook in overleg met de zorgverzekeraar?
    Nee, er zijn bestuurlijke afspraken gemaakt tussen de LHV, VPH, ZN, VWS en InEen. Daarin is geregeld dat de Leidraad leidend blijft en nog een aantal keren geactualiseerd wordt, dat rho’s voor een regionaal MTVP-plan (blijven) zorgen én dat er landelijke monitoring komt van de effecten van diverse MTVP-interventies. Zorgverzekeraars monitoren de effecten van individuele praktijken niet.
  5. Is er nu al iets te zeggen over de effecten van MTVP?
    Nog niet in officiële cijfers. Wel zijn er veel positieve reacties op MTVP sinds de landelijke invoering vorig jaar. De gegevens uit de nulmeting van de landelijke monitoring zijn binnenkort bekend. Begin volgend jaar vindt vervolgens een eerste effectmeting plaats. Die effecten kunnen bijvoorbeeld gaan over het werkplezier van huisartsen, tevredenheid van patiënten, aantallen consulten en aantallen doorverwijzingen naar de tweede lijn. Bij de actualiseringsslagen van de Leidraad kunnen uitkomsten van monitoring worden meegenomen, bijvoorbeeld over interventies die bovengemiddeld succesvol zijn. In de eerstvolgende actualisering van de Leidraad zitten naar verwachting geen grote veranderingen. Daarin wordt met name het derde MTVP-jaar beschreven.

Alle informatie over Meer Tijd voor de Patiënt lees je op onze themapagina.

Uit De Dokter juni 2024

Met artikelen over de LHV-ambassadeurs, de keten van praktijkstart, structurele vergoeding MTVP en natuurlijk vaste rubrieken De Tas en Mijn Praktijkstart.

Bekijk ook

De Cao Huisartsen in loondienst 2024-2025 is vanaf nu online beschikbaar. Deze cao geldt voor de huisarts in dienstverband (HD)

Er is een nieuw Landelijke Model Integraal Crisisplan Huisartsenzorg (ICP). Dit plan beschrijft de afspraken die binnen de regio door

Ben je van plan om in september 2025 te starten met het opleiden van een Verpleegkundig Specialist of Physician Assistant