5 vragen over de AGB-code
November 2022
De AGB-code is een unieke sleutel bij de elektronische communicatie tussen zorgverzekeraar en zorgaanbieder. Je hebt deze nodig om te declareren bij een zorgverzekeraar. De aanvraag van een AGB-code kan veel werk zijn. Hoe kun je daar op tijd rekening mee houden?
1. Heeft iedere huisarts een AGB-code nodig? Nee. Er zijn twee soorten AGB-codes: de ondernemers-AGB-code en de persoonlijke AGB-code (zorgverleners-code). Huisartsenpraktijken en -posten hebben een ondernemers-AGB-code nodig om te declareren en voor de registratie van patiënten voor Inschrijvingen Op Naam (ION). Als je een praktijk start of overneemt, moet je een ondernemers-AGB-code aanvragen. Waarnemend huisartsen zijn niet verplicht om een persoonlijke AGB-code aan te vragen. De ondernemerscode van de praktijk of huisartsenpost waar een huisarts waarneemt, volstaat voor het declaratieproces. Toch kan een persoonlijke AGB-code in sommige gevallen wel praktisch zijn. Er zijn organisaties, zoals huisartsenposten, die de regel hanteren dat alleen zorgverleners met een persoonlijke AGB-code diensten mogen draaien. Vraag dit na als je op een nieuwe plek start met waarnemen. De volgende vragen gaan over de ondernemers-AGB-code voor aankomende praktijkhouders.
2. Wat heb ik nodig voordat ik een AGB-code aanvraag? Begin op tijd met je aanvraag. Voordat je een AGB-code kunt aanvragen, heb je een inschrijving van de KvK nodig. Sinds 1 januari 2022 heb je volgens de Wet Toetreding Zorgaanbieders (Wtza) ook een meld- en/of vergunningsplicht. Vraag hiervoor eerst eHerkenning aan. Daarna vul je dit meldformulier. Regel eerst deze twee zaken voordat je de AGB-code aanvraagt. Houd er rekening mee dat de afhandeling van je aanvraag lang kan duren. Begin daarom minimaal 3 maanden voordat je een praktijk start of overneemt met de aanvraag.
3. Ik heb nog geen KvK-nummer voor mijn aankomende praktijk. Kan ik toch al een AGB-code aanvragen? Dat kan. Bij de Kamer van Koophandel vraag je een verklaring van je aankomende KvK-inschrijving aan. Deze verklaring stuur je als bijlage mee met je aanvraag voor de AGB-code. Je krijgt dan bij Vektis de erkenning ‘ontheffing KvK’. Met deze erkenning kun je uitstel krijgen voor de meldplicht vanuit de Wtza. Zodra je de KvK-inschrijving hebt ontvangen, moet je alsnog aan de vereisten vanuit de Wtza voldoen. Zodra je hieraan hebt voldaan en als je de KvK-inschrijving hebt ontvangen, geef je dit door aan Vektis. Zij veranderen de erkenning ‘ontheffing KvK’ naar de erkenning KvK-registratie in het AGB-register en vermelden daarbij jouw KvK-nummer.
4. Ik heb mijn AGB-code binnen, en nu? Met de AGB-code meld je jouw onderneming aan bij Vecozo. De certificaten van Vecozo heb je nodig om zorg te kunnen declareren bij de zorgverzekeraar. Jouw ICT-leverancier moet de certificaten eerst activeren in je systeem zodat je patiënten kunt inschrijven via ION. Vraag jouw leverancier wat hij van je nodig heeft. De zorgverzekeraar kan je vervolgens identificeren als zorgaanbieder met de AGB-code. Vektis beheert jouw AGB-code in het AGB-register. Ziekenhuizen maken bijvoorbeeld vaak gebruik van het AGB-register voor het adresseren van ontslagbrieven.
5. Ik wil weten hoe het ervoor staat met mijn aanvraag. Wat kan ik doen? Op de website van Vektis vind je de de actuele doorlooptijden van AGB-codes en lees je veelgestelde vragen. Zodra je weet dat je een AGB-code nodig hebt, kun je het stappenplan van de LHV gebruiken. Het stappenplan loodst je door het aanvraagproces. Aan de hand van twee scenario’s lees je wat je kunt doen.
Ondernemers-AGB-code aanvragen
Om je te helpen bij het op tijd ontvangen van jouw ondernemers-AGB-code hebben wij 2 aanpakken afgesproken. Op deze pagina lees je aan de hand van de 2 scenario’s wat je moet doen.
Bekijk ook
Neem je een praktijk over of wil je een heel nieuwe praktijk starten? Kijk dan in het LHV-stappenplan voor praktijkovername.
De LHV lanceert de Praktijkmatch, een nieuwe website voor huisartsen waarop vraag en aanbod voor werk in de huisartsenpraktijk samenkomt.
Overweeg je een maatschap met de waarnemer die al een tijd in jouw praktijk werkt? Of ben je waarnemend huisarts