5 vragen: afspraken over zorg voor patiënten met Wlz-indicatie
November 2024
Zeven partijen tekenden begin september het Convenant Medisch Generalistische Zorg. Daarin staan afspraken over de zorg voor patiënten met een Wlz-indicatie. Wat betekenen die afspraken voor jou als huisarts?
1. Waar gaat het convenant over?
Het gaat om nieuwe afspraken over de zorg voor ouderen die een indicatie hebben op basis van de Wet langdurige zorg (Wlz). Dat kunnen ouderen zijn die thuis wonen, in een instelling of in een kleinschalige woonvorm. De afspraken gaan ook over mensen met een verstandelijke beperking. Medisch generalistische zorg is het samenspel aan medische zorg dat deze groep krijgt van huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen VG, overdag en in de avonden, nachten en weekenden.
2. Waarom is dit convenant nodig?
Patiënten met een Wlz-indicatie kunnen aan elk van deze artsen behoefte hebben. Omdat medisch generalistische zorg voor deze mensen deels uit de Wlz en deels uit de Zorgverzekeringswet wordt georganiseerd en betaald, is niet altijd duidelijk welke arts medisch verantwoordelijk is. In dit convenant staan de voorwaarden om het samenspel van artsen mogelijk te maken. Het convenant is ondertekend door ActiZ, InEen, LHV, NVAVG, Verenso, VGN en ZN.
3. Wat houden de afspraken in?
De belangrijkste winst van het convenant is dat alle partijen het erover eens zijn dat de zorg voor deze groep een gedeelde verantwoordelijkheid is, óók in avond, nacht en weekend. Het kan dus niet zo zijn dat een huisarts zonder enig overleg tien nieuwe zorgintensieve patiënten erbij krijgt als in de buurt een kleinschalige woonvorm wordt geopend. Aan de andere kant helpt het convenant huisartsen die graag voor deze patiëntengroep zorgen. Door hun handtekeningen onder het convenant erkennen de andere beroepsgroepen dat zij medeverantwoordelijk zijn voor het regelen en leveren van adequate en continue zorg aan mensen met een Wlz-indicatie.
4. Hoe zorg ik dat het in de praktijk ook zo gaat werken?
De LHV werkt samen met de andere genoemde partijen aan een handreiking voor huisartsen, regionale huisartsenorganisaties en de andere betrokken zorgverleners in de regio om het convenant te vertalen naar regionale afspraken. In de handreiking staat onder meer hoe je kunt afspreken wie het eerste aanspreekpunt is, bijvoorbeeld voor een specifieke groep en/of bij een bepaald type medische problemen. Er komt ook in te staan wat je kunt doen als het in jouw regio niet lukt om met andere zorgverleners of -instellingen de afspraken in de praktijk te brengen. De handreiking verschijnt begin volgend jaar.
5. Kan ik het convenant nu al inzetten in mijn regio?
Zeker, daarvoor hoef je niet te wachten tot de regionale handreiking er is. Je kunt met samenwerkingspartners alvast in de geest van het convenant gaan werken en onderlinge afspraken maken.
Heb je specifieke vragen bij de praktische uitwerking van het convenant? Mail ze naar LHV-beleidsmedewerker en huisarts Jenny Heering (j.heering@lhv.nl), dan kunnen we ze mogelijk meenemen in de handreiking van begin 2025.
Uit De Dokter november 2024
Met in dit nummer onder andere artikelen over de wet DBA, cao huisartsen in loondienst, contractuitbreiding bij personeelstekort en een interview met LHV-voorzitter Marjolein Tasche.
Bekijk ook
De Cao Huisartsen in loondienst 2024-2025 is vanaf nu online beschikbaar. Deze cao geldt voor de huisarts in dienstverband (HD)
Er is een nieuw Landelijke Model Integraal Crisisplan Huisartsenzorg (ICP). Dit plan beschrijft de afspraken die binnen de regio door
Ben je van plan om in september 2025 te starten met het opleiden van een Verpleegkundig Specialist of Physician Assistant