Spring naar content

LHV doet oproep aan Kamerleden: ‘Help ons, keiharde afspraken zijn nodig’

De huisartsenzorg staat onder te grote druk en dat moet écht veranderen, willen we deze behouden voor de toekomst. Voor de korte én de lange termijn zijn concrete en afdwingbare afspraken noodzakelijk om hier verandering in te brengen. LHV, NHG, VPH en InEen vragen de Tweede Kamer om hulp.

Op woensdag 25 mei a.s. vindt een groot zorgdebat met minister Kuipers (VWS) in de Tweede Kamer plaats. De LHV heeft samen met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) en InEen Kamerleden opgeroepen om er bij de minister op aan te dringen dat er keiharde afspraken voor een toekomstbestendige huisartsenzorg in het nieuwe integrale zorgakkoord worden gemaakt.

Wachtlijsten en patiëntenstops

Veel huisartsen geven aan de effecten van het nu aflopende hoofdlijnenakkoord Huisartsenzorg onvoldoende terug te zien. Dagelijks berichten de media over noodgedwongen patiëntenstops bij huisartsen, huisartsen die (overwegen te) stoppen met hun vak, huisartsenposten die hun deuren moeten sluiten of lange wachttijden hebben. De vraag naar huisartsenzorg neemt sterk toe, zowel overdag als in de avond-, nacht- en weekenden. De wachtlijsten in de ggz, jeugdzorg, verpleeghuizen en ziekenhuizen zijn alleen maar langer geworden. En zolang patiënten daar niet terecht kunnen, blijft de huisarts verantwoordelijk. Dat is niet langer te doen, er is een grens bereikt.

Minister Kuipers erkent problemen in de huisartsenzorg

Minister Kuipers van VWS, eindverantwoordelijk voor het zorgstelsel, erkent in zijn brief aan de Tweede Kamer over de huisartsenzorg dd 9 mei 2022 dat de druk op de huisartsenzorg al geruime tijd toeneemt, mede door wachttijden in andere sectoren. Hij vindt dat de huisartsenzorg te allen tijde toegankelijk en van goede kwaliteit moet zijn, waarbij het van groot belang is dat huisartsen plezier in hun werk hebben en niet bezwijken onder een hoge werkdruk.

De druk op de (huisartsen)zorg neemt echter al geruime tijd toe. Daarom komt het er nu voor LHV, NHG, VPH en InEen op aan dat deze bijval van minister Kuipers ook wordt vertaald naar actie. De minister heeft een belangrijke rol omdat hij alle andere spelers in het stelsel kan aansporen om werk te maken van het ontlasten van de huisartsen.

Kabinet heeft hoge verwachtingen van Integraal Zorgakkoord

Het Kabinet verwacht veel van het Integraal Zorgakkoord (IZA). Hierin worden afspraken gemaakt voor de periode 2023 t/m 2026 teneinde de transitie naar een toekomstbestendige gezondheidszorg (10-15 jaar) versneld in gang te zetten. De LHV en InEen zitten namens de huisartsenzorg aan tafel bij de gesprekken die nu gaande zijn over een nieuw IZA. Aan elke tafel hebben we geuit dat de huisartsenzorg cruciaal is en blijft naar de toekomst, maar door de stapeling van oneigenlijke taken en toenemende arbeidsmarkttekorten niet langer houdbaar is. We krijgen daar veel steun in. Nu komt het erop aan dat dit ook wordt vertaald naar concrete en afdwingbare afspraken.

Om de zorg overeind te houden is directe actie noodzakelijk. De werkdruk in de huisartsenzorg, overdag en in de ANW-zorg, moet omlaag. In onze brief voor het Hoofdlijnendebat 8 maart 2022 staan onze suggesties hiervoor.

Lees meer

In ons thema Hoofdlijnenakkoord en Integraal Zorgakkoord vindt u meer informatie.

Nieuws

De rechter verbiedt een staking van apotheekmedewerkers in de kerstperiode. Dat is de uitkomst van een kort geding dat door

In 2024 is een belangrijke mijlpaal bereikt: maar liefst 70% van de huisartsen werkt nu met een Huisarts Informatie Systeem

De Belastingdienst zal in 2025 nog geen boetes uitdelen aan werkgevers die nog werken met schijnzelfstandigen. Wel kunnen sociale premies