Beste leden,
Aan het einde van 2023 blikken we graag nog even met jullie terug. Begin 2023 tekenden we als huisartsen alsnog het Integraal Zorgakkoord en konden we ons ook aan allerlei IZA-overlegtafels hard maken voor de belangen van onze beroepsgroep. Een klein jaar verder tekenen zich de eerste resultaten af en zien we onze inzet vertaald naar de praktijk.
We horen van huisartsen terug dat zij bijvoorbeeld daadwerkelijk beweging en soms al resultaat ervaren van Meer tijd voor de patiënt. Ook het vrije roosteren in de ANW-uren heeft merkbare positieve effecten voor werkdruk en werkplezier van huisartsen.
Onze stem krijgt veel aandacht, zo heeft de huisartsenzorg een plek gekregen in de programma’s van bijna alle partijen bij de recente verkiezingen. Huisvesting voor praktijken, minder administratieve lasten, meer tijd voor de patiënt en de zorgen om commerciële investeerders staan bij veel politieke partijen op de agenda en krijgen hopelijk straks een plek in een nieuwe regeerakkoord. In de rechtszaak die wij tegen de NZa voerden, volgde een duidelijke uitspraak van de rechter van het CBb: de NZa moet opnieuw onderzoek doen naar de tarieven voor 2023 en 2024.
In deze terugblik lezen jullie in vogelvlucht over de belangrijkste thema’s. Ook volgend jaar zetten we onze missie voort, om de eigen huisartsenpraktijk in de wijk voor elke inwoner van ons land te behouden.
Namens het LHV-bestuur,
Aard Verdaasdonk, Hilly ter Veer, Guus Jaspar en Lammert Hoeve
Aard Verdaasdonk
Hilly ter Veer
Guus Jaspar
Lammert Hoeve
Belangrijke thema’s in 2023
Spoedzorg ANW
Het Actieplan ANW werpt vruchten af. Na jaren praten over de problemen met de ANW-zorg zijn er het afgelopen jaar dankzij het actieplan grote stappen gezet. Op bijna alle huisartsenposten is het afgelopen jaar een systeem van vrij roosteren ingevoerd, met gedifferentieerde en hogere tarieven voor de avond, nacht, weekenden en feestdagen.
Dit jaar werd een systeem van vrij roosteren ingevoerd. Uit een eerste monitoring afgelopen voorjaar onder een kleine groep huisartsenposten bleek dat 94 tot 99 procent van de diensten vrijwillig is ingevuld, 64 procent van de waarnemers zich heeft gecommitteerd en een derde van de diensten door waarnemers wordt uitgevoerd. 97 procent van de huisartsen bleek tevreden met het vrije roosteren.
We blijven ook signalen krijgen van huisartsen die zich zorgen maken. Zo is in regio’s met een tekort aan huisartsen de ANW-druk nog steeds hoog. Ook zijn er zorgen over praktijkhouders die de diensten waarvoor zij aan de lat staan alsnog tegen hogere tarieven verkopen. In het net ingevoerde systeem zijn praktijkhouders en waarnemers juist gelijkwaardig en hebben ze dezelfde rechten en plichten. Hogere tarieven voor het overnemen van diensten leggen een bom onder dit systeem. In 2024 gaan we samen met InEen monitoren hoe dit zich verder ontwikkelt.
Weten wat er in het Actieplan staat? Lees meer.
Naast de gedifferentieerde en hogere tarieven bevat het ANW-actieplan nog twee andere maatregelen om de druk op de ANW-zorg te verlichten:
Spoed is Spoed
Op veel huisartsenposten is inmiddels ‘Spoed is Spoed’ ingevoerd, al is daar minder aandacht naartoe gegaan dan naar het vrije roosteren. Op huisartsenposten waar alleen patiënten met een hoge urgentie worden gezien, worden de diensten als rustiger ervaren. Maar dit heeft zich nog niet vertaald in minder inzet van huisartsen. Wel is er een publiekscampagne opgestart om huisartsen en posten te ondersteunen. Met de campagne ‘Zo kies je de juiste zorg’ stimuleren we patiënten de juiste zorg te kiezen om zo als neveneffect de spoedzorg te ontlasten.
Zorgcoördinatie
De stip op de horizon is coördinatie van de spoedzorg op regionaal niveau. Betere afstemming tussen de verschillende disciplines leidt naar verwachting tot efficiënter gebruik van de schaarse capaciteit in de spoedzorg. De LHV ondersteunt deze koers. We blijven de ontwikkelingen nauwgezet volgen. Het is nu vooral aan de regio waar jij als huisarts ook je stem hebt. Gebruik die ook binnen de RHO, ROAZ en naar je eigen LHV-ambassadeur. Zo werken we samen aan een toekomst bestendige ANW-zorg, overdag en in de nacht.
Krapte op de arbeidsmarkt
We werken aan landelijke oplossingen om tekorten terug te dringen, we maken ons hard voor regionale aanpakken om regionale tekorten het hoofd te bieden en we adviseren huisartsen over hoe om te gaan met de uitdagingen van een krappe arbeidsmarkt in de dagelijkse praktijk. We spreken ons uit tegen commerciële investeerders die enkel gericht zijn op winst maken: die dragen niet bij aan het oplossen van de problemen, maar verslechteren de toegang tot zorg voor patiënten.
Er is een landelijk tekort aan huisartsen en het is in veel gebieden moeilijk om aan (goed gekwalificeerd) personeel voor in de huisartsenpraktijk te komen.
Betere, completere sturingsinformatie
Te vaak hebben we nog verschil van inzicht met andere partijen over de precieze omvang van de arbeidsmarktproblematiek. Dat komt onder andere doordat een goed totaaloverzicht ontbreekt. We hebben daarom samen met Zorgverzekeraars Nederland en kenniscentrum Vektis een dashboard gemaakt, waarin we allerlei nuttige arbeidsmarktdata gaan verzamelen. In oktober 2023 hebben we een eerste versie gepresenteerd, in 2024 willen we dit verder gevuld zien met nog veel meer relevante gegevens. Die gegevens kunnen zorgverzekeraars en huisartsenorganisaties landelijk en regionaal dan gebruiken om gerichter tekorten te signaleren en aan te pakken.
Meer instroom en betere voorbereiding op het werkveld
Daarnaast zetten we op een hogere instroom van huisartsen. De huisartsenopleidingen mogen, mede door onze lobby-inzet, elk jaar meer plekken aanbieden, dat is een mooi resultaat. Wel is het nog een uitdaging om alle plekken goed gevuld te krijgen.
We vinden het ook belangrijk dat aios beter voorbereid worden op het werkveld waarin ze na de opleiding belanden. Daar hebben we in 2023 verschillende verbeteringen op bereikt:
- Onder de naam ‘PROFclass voor aios’ is er nieuw en extra onderwijs over praktijkmanagement beschikbaar waar alle huisartsenopleidingen gebruik van gaan maken.
- Het nieuwe competentieprofiel dat Huisartsopleiding Nederland, LHV en NHG hebben gemaakt, bevat meer aandacht voor leiderschap en organisatievaardigheden. Zodat alle huisartsen kunnen meewerken aan hoe de zorg in de praktijk wordt georganiseerd.
Werven en behouden
Ook in de personeelsfuncties in de praktijk zien we de nodige krapte. Om te zorgen dat er meer mensen worden opgeleid voor het werken in de huisartsenzorg, zetten we in op goede subsidieregelingen voor praktijken die opleiden. En we onderzoeken wat er verder nodig is voor praktijken om het makkelijker te maken personeel op te leiden.
We willen als huisartsenzorg een gezonde, aantrekkelijke sector zijn om in te werken. We hebben daarom in 2023 een vernieuwde cao voor personeel afgesloten, met een salarisverhoging, verruiming van de vergoeding woon-werkverkeer en de introductie van een Persoonlijk Levensfase Budget.
We bieden praktijken in hun rol als werkgevers handreikingen over thema’s als werven, inwerken en behouden van personeel.
Commerciële investeerders
Nieuwe toetreders kunnen onderdeel zijn van de oplossing, maar alleen als ze voldoen aan de kernwaarden en de kerntaken van de huisartsenzorg én als huisartsen er zeggenschap in hebben. Maar er zijn ook commerciële investeerders die winst uitkeren aan aandeelhouders buiten de zorg. We hebben in 2023 teveel voorbeelden gezien van hoe dit soort investeerders verslechterde toegang tot zorg veroorzaken. We spreken ons daar fel tegen uit: deze partijen horen niet thuis in de huisartsenzorg.
Stapeling administratieve lasten
Samen met de Eerstelijnscoalitie vroegen we aandacht voor de gevolgen van de stapeling van administratieve lasten voor eerstelijnszorgaanbieders, waaronder de huisartsen. We maken ons hard voor het afschaffen van de jaarverantwoordingsplicht en het verhogen van de getalsgrens voor intern toezicht. Onze politieke lobby leidde ertoe dat de minister een pauzeknop voor de jaarverantwoording instelt.
Huisartsen en andere eerstelijnszorgaanbieders zijn disproportioneel veel tijd kwijt aan verantwoordingseisen en administratie. Wij zetten ons al langere tijd in om deze lasten te verminderen. In 2023 hebben wij ons met name gericht op verplichtingen die voortkomen uit de Wtza. We pleitten voor het schrappen van de jaarverantwoordingsplicht voor eerstelijnszorgaanbieders en het verhogen van de grens voor intern toezicht naar 50 medewerkers.
Hiervoor hebben we, samen met andere eerstelijnsorganisaties (ELC), veelvuldig aandacht gevraagd bij het ministerie van VWS en andere stakeholders, zoals het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). Zo hebben we in oktober het narratieve onderzoek Stop de Stapeling aangeboden aan minister Helder (Ontregel de Zorg) en hebben we samen met VWS een kennissessie georganiseerd over de stapeling van administratieve lasten.
Onze inspanningen in de politiek resulteerden in Kamervragen en in de aanvraag voor een technische briefing door de ATR. In de media was veel aandacht voor de peiling administratieve lasten die we in augustus onder LHV-leden hielden en voor de petitie die huisarts Arno Krijgsman startte tegen de jaarverantwoordingsplicht.
Onze inspanningen hadden resultaat. In juli kondigde minister Helder aan de pauzeknop in te drukken voor de jaarverantwoording. Nieuwe aanbieders hoeven deze jaarverantwoording nu pas in 2025 aan te leveren. Ook kondigde zij eind september een verkenning aan naar de verhoging van de getalsgrens voor intern toezicht.
Via de werkgroep Bureaucratie en Administratieve Lasten monitoren we de afspraken over het verminderen van administratieve lasten. We werkten mee aan het document Verwijsafspraken medisch-specialistische zorg, een initiatief van (Ont)regel de zorg. We blijven in gesprek met alle partijen, onder andere over afgewezen declaraties na overlijden van een patiënt, hulpmiddelen en afspraken tussen specialisten en huisartsen.
Meer Tijd voor de Patiënt
De LHV ondertekende dit jaar alsnog het Integraal Zorgakkoord (IZA), onder de voorwaarde dat iedere huisarts in 2023 kon starten met Meer tijd voor de patiënt (MTVP). We werkten mee aan de leidraad MTVP, waarin staat hoe huisartsen Meer tijd voor de patiënt in de praktijk kunnen brengen. Structurele financiering voor Meer tijd heeft ook in 2024 onze aandacht.
Voor MTVP is per jaar 220 miljoen euro extra beschikbaar: 200 miljoen voor de huisartsenpraktijken en 20 miljoen voor regionale huisartsenorganisaties. Huisartsen kunnen aanspraak maken op dit geld als ze een interventie om meer tijd te creëren toepassen in de praktijk. Welke interventies er zijn en aan welke voorwaarden huisartsen moeten voldoen, staat beschreven in de Leidraad MTVP van de LHV, ZN en InEen.
Structurele bekostiging
Een zorgpunt is dat de financiering in 2023 en 2024 nog slechts tijdelijk is. Vanaf 2025 moet MTVP structureel worden vergoed. Inmiddels is duidelijk dat de NZa de structurele bekostiging van MTVP onderdeel maakt van de reguliere jaarlijkse beleidscyclus. Dit leidt tot een nieuwe beleidsregel en tariefbeschikking huisartsenzorg. Daarbij wordt de LHV ook betrokken en geconsulteerd. De NZa neemt daar rond 1 juli 2024 een zelfstandig besluit over.
Huisvesting
Er is grote behoefte aan voldoende, betaalbare en duurzame huisvesting. Wij dringen aan op oplossingen voor geschikte huisvesting, zodat er voor iedereen in Nederland een huisartsenpraktijk in de buurt is. We publiceerden een handreiking die huisartsen ondersteunt bij de zoektocht naar geschikte huisvesting. Passende financiering blijft een knelpunt dat in 2024 onze aandacht houdt.
Wij blijven aandringen op oplossingen voor betaalbare huisvesting. Samen met landelijke partijen zetten we een stap voorwaarts met de handreiking ‘Huisvesting huisartsen en gezondheidscentra’. Deze is bedoeld om huisartsen(organisaties) te ondersteunen bij de zoektocht naar huisvesting door te laten zien hoe elke partij, waaronder een gemeente, kan bijdragen en op welke manieren je met elkaar kunt samenwerken. Passende financiering blijft voor veel huisartsen een knelpunt en heeft in 2024 onze focus.
Stappenplan voor huisartsen
In januari 2024 volgt een LHV-stappenplan dat huisartsen helpt bij de zoektocht naar nieuwe praktijkruimte. Die zoektocht begint met het opstellen van de juiste zoekvraag: wat zijn precies je wensen en mogelijkheden? Het stappenplan helpt je om je zoekvraag duidelijk en specifiek te formuleren. Vervolgens benader je de juiste partijen benaderen om je te helpen bij je zoektocht. In het stappenplan lees je wie wat voor je kan betekenen. Tot slot geeft het stappenplan een beeld van hoe een (ver)bouwproces verloopt als je eenmaal ruimte hebt gevonden.
Nieuwe LHV-voorzitter Marjolein Tasche
In 2023 namen we afscheid van LHV-voorzitter Mirjam van ’t Veld en gingen we op zoek naar een nieuwe voorzitter. Veel LHV-leden vonden het tijd voor een huisarts als boegbeeld van de LHV. Marjolein Tasche is er een. Althans, ze begón haar loopbaan als huisarts, daarna ging ze al snel richting management en bestuur. Vanaf 1 januari 2024 wordt ze voorzitter van de LHV. Terug bij haar eerste liefde. ‘Huisartsen hebben een spilfunctie in toekomstbestendige zorg.’
De LHV in cijfers
13.988leden
10.500ledenvragen beantwoord
5.558deelnemers
Aan nascholingen van de
LHV Academie
470nascholingen
Met een gemiddelde beoordeling van 8,4
Wat deden we nog meer in 2023?
Samenhang met andere zorgverleners
Voor een betere en snellere toeleiding van patiënten van de huisartsen naar de ggz en het sociaal domein hebben we afspraken gemaakt over mentale gezondheidsnetwerken die er in alle regio’s moeten komen. Ook in de ouderenzorg vragen we aandacht voor de randvoorwaarden die nodig zijn om goede zorg te bieden aan kwetsbare ouderen.
De beschikbaarheid van vervolgzorg is voor huisartsen een groot knelpunt. Vanwege lange wachtlijsten en beperkte beschikbaarheid bij andere zorgverleners blijven patiënten bij de huisarts ‘hangen’, waardoor de druk op de huisartsenzorg toeneemt. Dit speelt met name in de ggz, jeugdhulp en de ouderenzorg. Wij zetten in op goede werkafspraken met die andere zorgaanbieders en bepleiten structurele verbeteringen in andere zorgsectoren en een grotere rol voor het sociaal domein, om de druk op de huisartsenzorg te verlichten.
Ggz
Ggz is een groot thema in het Integraal Zorgakkoord (IZA). Als LHV zitten we daar samen met de ggz, zorgverzekeraars en gemeenten (vanwege het sociaal domein) aan tafel om oplossingen te vinden. Zo hebben we afgesproken dat praktijken meer uren inzet van een praktijkondersteuner ggz vergoed krijgen. Dat is belangrijk vanwege de toegenomen vraag bij de POH’s-ggz.
Belangrijker nog is dat de doorstroming naar ggz verbetert en er meer samenhang komt met welzijnsproblematiek. We hebben daarom dit jaar met die andere partijen de kaders uitgewerkt voor mentale gezondheidsnetwerken: regionale netwerken waarin huisartsen en vertegenwoordigers van ggz en sociaal domein met elkaar kunnen overleggen. Een van de zaken die deze netwerken gaan bieden, is het ‘verkennend gesprek’. Een manier waarbij ggz en sociaal domein gezamenlijk bekijken hoe een door de huisarts aangedragen patiënt het beste kan worden geholpen. Dat moet een betere toeleiding naar de juiste vervolgzorg mogelijk maken en een snellere overname van de patiënt door de ggz.
Het oprichten van die mentale gezondheidsnetwerken is een taak voor de ggz, sociaal domein en regionale huisartsen(organisaties). In 2024 wordt daarmee gestart, in 2025 moet in alle regio’s zo’n netwerk er zijn.
Er moet nog heel wat werk worden gedaan voor het daadwerkelijk zover is. Als je als huisarts iets hoort over een initiatief in jouw omgeving, meld je dan vooral aan om mee te denken en beslissen. Het is ontzettend belangrijk dat we als huisartsen zorgen dat het huisartsperspectief goed wordt meegenomen en dat er concrete afspraken worden gemaakt die echt een verschil gaan maken.
Ouderenzorg
Goede zorg voor ouderen is een groeiend onderdeel van het werk. De patiënten kunnen variëren van vitale ouderen die alleen basiszorg nodig hebben, tot zeer kwetsbare, dementerende of terminale ouderen met een complexe zorgvraag. Dit geeft extra druk op de huisartsenzorg.
In het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) en aanpalende trajecten (zoals de herijking van de Handreiking kwetsbare ouderen) vragen we daarom aandacht voor de randvoorwaarden die nodig zijn om goede zorg te bieden aan kwetsbare ouderen. Zoals voldoende tijd en middelen, goede samenwerking met andere zorgverleners zoals (wijk)verpleging en de specialist ouderengeneeskunde en voldoende competent personeel binnen de praktijk en in het netwerk.
Daarnaast uiten we – samen met o.a. Verenso, Alzheimer Nederland en de Nederlandse vereniging voor klinische geriatrie – onze zorgen over de opkomst van commerciële initiatieven in de ouderenzorg, waar de benodigde zorg niet altijd vanzelfsprekend geregeld, zoals dat wel het geval is in verpleeghuizen. Wij pleiten daarom, samen met Verenso, voor een vergunningsplicht voor dergelijke woonvormen.
In de LHV-leidraad Kleinschalige woonvormen en het Aanbod huisartsgeneeskundige zorg is beschreven welke zorg je als huisarts biedt, wat de grenzen zijn en welke taken niet bij de huisarts thuishoren.
Digitalisering
We zetten ons in voor ICT die de huisartsen helpt en willen voorkomen dat nieuwe eisen en projecten leiden tot toenemende werkzaamheden voor huisartsen. We hebben goede stappen gezet op dossieroverdracht tussen huisartsen, hebben een keurmerk voor HIS’en gelanceerd en helpen huisartsen op weg met informatiebeveiliging.
ICT in de huisartsenzorg vinden wij geen doel op zich, maar een middel om de zorg te verbeteren en zorgverleners te ontlasten. De ICT moet voor de huisartsen werken, niet andersom. Dat is ook onze insteek bij de uitwerking van alle digitaliseringsplannen vanuit het Integraal Zorgakkoord.
Onder de noemer digitalisering vallen veel projecten en initiatieven. We lichten er een aantal belangrijke uit waarop de LHV zich in 2023 heeft ingezet:
- Betere gegevensuitwisseling: de uitwisseling van gegevens over patiënten tussen zorgverleners is van steeds groter belang. Met alle verschillende ICT-systemen die in de zorg worden gebruikt en de strenge regelgeving over de uitwisseling van privacygevoelige gegevens is goede gegevensuitwisseling niet gemakkelijk te realiseren. We houden ons bezig met verschillende projecten om tot goede, veilige gegevensuitwisseling te komen. Zoals op het gebied van medicatiegegevens, beschikbaarheid van gegevens in spoedsituaties en een betere dossieroverdracht tussen praktijken wanneer een patiënt naar een andere huisartsenpraktijk over gaat.
Met onze rol in deze projecten willen we ook voorkomen dat huisartsen veel dingen anders of extra moeten doen en daardoor juist meer tijd kwijt zijn met het bijhouden van dossiers. En we willen zorgen dat huisartsen zelf de vruchten kunnen plukken van betere uitwisseling. - Verbetering van de HIS’en: we vinden het belangrijk dat de HIS’en meegaan in belangrijke ontwikkelingen, voldoen aan wetten en eisen vanuit de beroepsgroep en kwaliteit leveren. En dat huisartsen een steviger positie hebben als klant van deze leveranciers. Dit jaar hebben we daarom een keurmerk voor HIS’en en andere XIS’en in de eerste lijn gelanceerd. Dat doen we samen met InEen, NHG en Stichting Legio. Daarnaast hebben we als verenigingen, gebruikers en ict-leveranciers een gezamenlijke prioritering opgesteld. We willen zorgen dat de beperkte beschikbare capaciteit van de leveranciers gaat naar die aanpassingen waar huisartsen het meest behoefte aan hebben.
- Informatiebeveiliging: patiëntendossiers, medewerkersgegevens, de financiële administratie, werkinstructies en contracten wil je veilig houden. Alle maatregelen die je hiervoor neemt, vallen onder informatiebeveiliging. Om huisartsen te helpen in het veilig omgaan met de gevoelige gegevens die in de praktijk rondgaan, hebben LHV, NHG en InEen het webdossier Informatiebeveiliging gelanceerd. Met handige scans om te kijken hoe je praktijk er voor staat, met advies over welke maatregelen je kunt treffen en hoe je een plan kunt maken om de informatiebeveiliging te verbeteren. Je vindt het webdossier hier.
Huisarts als werkgever
Wij zetten in op ondersteuning op maat voor huisartsen in hun rol als werkgever. We bereikten een onderhandelaarsakkoord voor een nieuwe Cao Huisartsenzorg, met goede afspraken vanaf 2024. We vernieuwden veel van onze werkgeversproducten, die huisartsen helpen hun zaken op orde te hebben. En we publiceerden een webdossier met praktische oplossingen voor tijdelijke uitval.
Om in de groeiende vraag naar huisartsenzorg te kunnen voorzien, is het cruciaal om de huidige medewerkers in de huisartsenzorg te behouden en om nieuwe medewerkers aan te trekken. Wij stimuleren huisartsen om blijvend in hun praktijk en personeel te investeren. We ondersteunen huisartsen met passende dienstverlening. Dit jaar optimaliseerden wij verschillende werkgeversproducten, zoals handige tips om ziekteverzuim te voorkomen en een webpagina met advies voor omgaan met tijdelijke uitval in je praktijk. Benieuwd naar wat we nog meer vernieuwd hebben dit jaar? Hieronder zetten we alles op een rij:
- LHV-handreiking Moderne beloning en inschaling
- LHV-handreiking Beroepsinfectiepreventie en uw rol als werkgever
- LHV-handreiking Taakdelegatie en bekwame medewerkers
- LHV-handreiking Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E)
- LHV-handreiking Personeelsdossiers aanleggen
- LHV-handreiking Personeelshandboek opstellen
- LHV-stappenplan en ziektewijzer zieke medewerker
- Subsidietool stageplekken
- LHV-tips Preventie van ziekteverzuim
- LHV-handreiking Ziekteverzuimprotocol opstellen
- Re-integratie van een zieke medewerker
- Themapagina Tijdelijke uitval in je praktijk
Om te zorgen dat er meer ondersteunend personeel wordt opgeleid, en om hen daarna te behouden voor de huisartsenzorg, is het belangrijk dat er genoeg stageplekken zijn in huisartsenpraktijken. We bieden praktijken daarin ondersteuning. Huisartsen die vanaf september 2024 starten met het opleiden van een Verpleegkundig Specialist of Physician Assistant, kunnen daarvoor een aanvullende subsidie krijgen. Welke organisaties subsidies aanbieden voor stage- en praktijkplekken in je praktijk, lees je allemaal in de vernieuwde LHV-subsidiewijzer voor stageplekken en praktijkplekken.
Uit onderhandelingsgesprekken over de nieuwe Cao Huisartsenzorg, die vanaf 1 januari van kracht gaat, is een akkoord bereikt met veel aandacht voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers. In de nieuwe Cao staan goede afspraken over onder andere sociale veiligheid en een PLB-regeling van 10 uren in 2024.
Met de partijen achter de cao Hidha hebben we afgesproken dat hidha’s sinds 1 november 2023 een structurele loonsverhoging krijgen. Met deze partijen werken we ook samen in een traject om tot één cao voor huisartsen in loondienst te komen.
Bekostiging
Het bekostigingssysteem van de huisartsenzorg moet transparanter en eenvoudiger worden. Daar dringt de LHV al langer op aan bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In 2023 werkte de NZa aan drie projecten die moeten leiden tot veranderingen in de bekostiging. We maakten een webinar waarin we huisartsen meer uitleg gaven over de bekostiging en de projecten van de NZa. In de rechtszaak die wij samen met VPH en De Bevlogen Huisartsen tegen de NZa voerden, volgde een duidelijke uitspraak van de rechter van het CBb: de NZa moet opnieuw onderzoek doen naar de tarieven voor 2023 en 2024.
De NZa bepaalt hoe de bekostiging werkt. Wij zetten ons al jaren in om het bekostigingssysteem te versimpelen en om vergoedingen voor bewezen innovaties sneller structureel te maken. Daar komt nu beweging in. Dit jaar werkte de NZa aan drie grote projecten die waarschijnlijk in 2025 leiden tot wijzigingen in de bekostiging. Die projecten gaan over de doorontwikkeling van de bekostiging, de inkomensherijking en het praktijkkostenonderzoek. Wij geven als LHV input op deze projecten.
Vanuit de LHV sluiten we aan bij deze overleggen en brengen daar het huisartsenperspectief. We betrekken daar actief ambassadeurs/leden bij via een klankbordgroep op HAweb.
Wij maakten een webinar voor huisartsen waarin we uitlegden hoe de bekostiging werkt en wat de drie NZa-trajecten inhouden. Het webinar is terug te zien op onze webpagina over bekostiging. Daar vind je ook meer informatie over de drie NZa-projecten. Wijzigingen in de declaraties zijn verwerkt in de nieuwe declareerwijzer.
Uitspraak CBb: bezwaar tarieven 2023 & 2024
Een strijdpunt zijn de NZa-tariefbeschikkingen voor 2023 en 2024. LHV en VPH hebben het afgelopen jaar bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven een rechtszaak aangespannen tegen de te lage tarieven. De beroepen over de huisartsentarieven zijn door het CBb gegrond verklaard. De NZa moet nu opnieuw een beslissing nemen over de tariefbeschikkingen 2023 en 2024.
In de uitspraak van de rechter worden de huisartsen op alle punten in het gelijk gesteld. Het alleen indexeren van de tarieven, terwijl er wel signalen van de huisartsen waren dat de ontwikkelingen in de zorg niet passen bij de tarieven, was onvoldoende volgens de rechter. De NZa moet nu alsnog onderzoeken of de tarieven voor 2023 en 2024 kostendekkend zijn. Mocht blijken dat de tarieven over die jaren niet kostendekkend zijn, dan moeten huisartsen alsnog worden gecompenseerd.
Verenigingsontwikkeling
Per 1 januari 2023 zijn we gaan werken vanuit een nieuwe verenigingsstructuur, met 19 regionale afdelingen geleid door gekozen ambassadeurs. Dit jaar hebben we gewerkt aan de regionale positionering van die LHV-afdelingen en we ondersteunen de ambassadeurs, zodat zij hun nieuwe rol goed kunnen vervullen. Ook werken we aan het meer betrekken van leden bij beleidsvorming en besluitvorming.
Per 1 januari 2023 zijn we gaan werken vanuit een nieuwe verenigingsstructuur. Naast het landelijke deel hebben we 19 regionale afdelingen, die geleid worden door huisarts-ambassadeurs die door de leden zijn gekozen. In regionale LHV-afdelingsteams werken ambassadeurs en LHV-medewerkers er samen aan dat de belangen van alle huisartsen regionaal worden behartigd.
Voor veel huisarts-ambassadeurs is de rol als regionale belangenbehartiger van huisartsen nieuw. In 2023 hebben het verenigingsbureau en het LHV bestuur daarom op verschillende manieren ondersteuning geboden aan de ambassadeurs.
De ambassadeurs zijn op zoek gegaan naar nieuwe manieren om leden te betrekken. Elke afdeling heeft daarin zo zijn eigen aanpak: van actieve HAweb-discussies, tot vloggen en tot bijeenkomsten met leden om belangrijke thema’s te bespreken en standpunten te toetsen.
De afdelingen zijn bezig met hun positionering ten opzichte van de regionale huisartsenorganisaties. Ook daarin zijn er regionale verschillen. Soms zijn de afdeling en RHO zeer nauw verbonden, soms zijn de ambassadeurs meer de kritische noot die de RHO scherp houdt op wat de belangen zijn van alle individuele huisartsen. Het contact en de samenwerking tussen afdeling en RHO zal de komende jaren op veel plekken nog verder vorm krijgen.
Op landelijk niveau hebben we in 2023 volgende stappen gezet in de plannen om te fuseren met de vereniging van praktijkhoudende huisartsen VPH. Het besluit van de LHV ledenvergadering over of er een fusie plaatsvindt en onder welke voorwaarden, zal in 2024 worden genomen. Meer weten over de vernieuwde verenigingsstructuur?
Ons bereik in 2023
1,2 miljoenbezoekers op lhv.nl
2,3 miljoenbekeken webpagina’s
383 duizendkeer ingelogd op HAweb
waarvan 61 duizend keer via de mobiele app
103
dokters in De Dokter
6 duizend
luisteraars van de podcast
In 2022 lanceerden we de LHV-podcast Zo wil ik dokteren. In 8 afleveringen hoor je verhalen uit de dagelijkse praktijk en krijg je praktische tips en persoonlijke adviezen van collega-huisartsen en andere deskundigen. Deze onderwerpen kwamen voorbij:
- De juiste zorg voor kwetsbare patiënten
- Breinrust voor de dokter
- Lean werken in de huisartsenpraktijk
- Zonder agressie in mijn praktijk
- Werken met een fijn team
- Digitalisering die voor de dokter werkt
- Omgaan met klachten
- Een eigen praktijk
390
mediacontacten
LHV-woordvoerders waren ruim 130 keer op tv, 36 keer op de radio, stonden meer dan 100 keer in de krant en zo’n 26 keer keer in vakbladen.
Nieuwe producten en diensten voor leden
In 2023 hebben we onder andere de volgende nieuwe producten en diensten gelanceerd:
LHV in de media
Meer weten over de LHV?
Neem contact met ons op: