Spring naar content
Afdeling De Gelderse Rivieren

Aandachtspunten in het contracteerbeleid van Menzis voor 2025

Alle praktijkhoudende collega’s hebben van Menzis via Vecozo de vragenlijst ontvangen voor de contractering 2025. Door het Overlegteam Huisartsen zijn er over de contractering 2025 stevige gesprekken gevoerd. Als ambassadeurs herkennen we de inbreng uit onze afdeling onvoldoende terug in de keuzes die Menzis gemaakt heeft. Op het moment van schrijven zijn er nog steeds gesprekken gaande om Menzis op andere gedachte te brengen, waarbij nu ook landelijk op bestuurlijk niveau aandacht gevraagd wordt voor de problemen die we ervaren. In onderstaand bericht geeft het OTH aan wat de belangrijkste wijzigingen zijn.

Voor vragen en opmerkingen houden we ons aanbevolen. Binnenkort gaan er ook gesprekken plaatsvinden over de contractering in 2026. We nemen graag jullie wensen en verbetersuggesties mee in die gesprekken. Je kunt deze mailen naar: degelderserivieren@lhv.nl.

Bericht van OTH-Menzis: belangrijkste wijzigingen contractering 2025

Onlangs heb je van Menzis via Vecozo de vragenlijst ontvangen voor de contractering 2025. Ten opzichte van vorig jaar zijn er voor praktijkhouders twee grote veranderingen aangebracht, die jouw aandacht vragen:

  • Je kunt niet langer de module POH contracteren. Dit betekent dat de ruim 5 uur extra POH per normpraktijk die je tot nu toe kon contracteren, niet langer als module worden vergoed.  Daar staat tegenover, dat de patiëntencontacten van de POH wel kunnen worden gedeclareerd. Volgens Menzis zou dit kostendekkend moeten kunnen. Of dit klopt, daar zijn de meningen over verdeeld tussen ons en Menzis. Dit zal moeten blijken per praktijk. Ons advies is om voor jouw situatie goed te berekenen wat de kosten en haalbare opbrengsten in 2025 zouden zijn. Als dit niet matcht, laat dit dan weten aan Menzis. Dit kan mogelijk via uw regionale huisartsenorganisatie en via ons. Iedereen wil natuurlijk het liefst deze waardevolle POH-krachten behouden. We zetten ons er dan ook voor in om oplossingen te vinden. Wat daarbij in ieder geval (ook ons als overlegteam) helpt, is inzicht in welke niet declarabele taken de POH verricht en hoeveel tijd daarmee gemoeid is.
  • Je kunt niet langer individueel de module kwetsbare ouderen via vecozo contracteren. Dit moet nu via jouw regionale huisartsenorganisatie of samenwerkingsverband. De inhoud van de prestatie verandert niet en ook de vergoeding voor 2025 wordt hetzelfde berekend (met indexering van 5,7%), per 75-plusser in de praktijk. Hiervoor staat een rekentool op de website van Menzis. Echter de vereiste gegevens moeten nu niet langer ingevuld worden in vecozo, maar moet je insturen aan je RHO/zorggroep. Deze moet van Menzis ook zorgen voor de betaling, net als bij ketenzorg. Mocht je daarover nog geen bericht hebben ontvangen, neem dan contact op met jouw RHO/zorggroep.
Meer tijd voor de patiënt

Daarnaast is meer tijd voor de patiënt niet langer een aparte module, maar onderdeel van de NZa tarieven. De vergoeding gaat voor Menzis praktijken daarmee ook wat omhoog. Er is echter nog steeds vereist dat de praktijk hiervoor aansluit bij het MTVP-plan voor de regio met bijbehorende interventies, dat met Menzis is afgesproken.

Regioprestatie

Ook is het goed te kijken naar de regioprestatie. In vrijwel alle regio’s zijn de criteria hiervoor aangepast. In elke regio is in ieder geval de eerste prestatie verplicht om in aanmerking te komen voor deze vergoeding, dus zorg ervoor dat je deze kunt aanvinken.

Ondersteuning bij praktijkovername of starten nulpraktijk

Voor huisartsen die overwegen een praktijk over te nemen of een nulpraktijk te starten in gebieden waar opvolging of continuïteit een probleem zijn, komen er mogelijkheden voor ondersteuning door Menzis en/of de RHO, ook financieel. Neem daarvoor liefst tijdig contact op met jouw RHO/zorggroep.

Nieuws

We kijken terug op een geslaagd webinar zelfstandigenbeleid. Inmiddels hebben al meer dan 4900 mensen het webinar bekeken (live en

De LHV trekt zich terug uit de adviesraad van Zorgkaart Nederland. Als LHV vinden we betrouwbare informatie voor de patiënt

Op 1 november starten de eerste post-covid expertisecentra voor volwassenen. De koepel van UMC’s, de NFU, heeft in de afgelopen