Actieplan ANW: zet ANW op goede pad, maar we zijn er nog niet
Onderzoeksresultaten laten zien dat de meerderheid van de huisartsen verbeteringen ervaart in de ANW. 2568 huisartsen geven de ANW gemiddeld een 7+. Dat was een paar jaar geleden nog ondenkbaar. Het huisartsentekort heeft een sterke invloed op het kunnen verdelen van de diensten en daardoor op de tevredenheid van de huisartsen over de ANW. De verhoogde tarieven en het vrij roosteren maken echter veel goed.
Door het uitvoeren van het Actieplan ANW is de ANW blijvend veranderd. Met de verhoogde tarieven en het vrij roosteren is de beweging ingezet om de diensten onder alle huisartsen te verdelen. Dat einddoel is echter nog niet bereikt, constateert het Bestuurlijk Overleg ANW, bestaande uit LHV, VPH, NHG en InEen. Toch zijn er duidelijke stappen gezet.
Het gaat nu om de invulling
Het maakt veel uit waar je als huisarts je diensten doet. Zelfs binnen een regio zijn de verschillen groot. Als er niet meer huisartsen beschikbaar zijn, kunnen ook niet meer huisartsen een deel van de diensten oppakken. Je verdient meer aan je dienst, maar de druk van de hoeveelheid diensten blijft. Dat probleem lossen we niet zomaar op, maar er zijn wel stappen die we als huisartsen zelf kunnen zetten.
Landelijk hebben LHV, NHG, VPH en InEen de randvoorwaarden opgezet. Het is nu aan alle huisartsen, die samenwerken op de Huisartsenspoedpost, om de ANW zo vorm te geven dat die lokaal, regionaal en bovenregionaal zo is georganiseerd dat alle huisartsen evenredig deelnemen aan de diensten op de Huisartsenspoedpost. Dat kunnen we niet landelijk regelen of opleggen; dat is maatwerk en daardoor de verantwoordelijkheid van huisartsen zelf en de daarvoor opgerichte Huisartsenspoedposten.
Regionale verschillen
Uit het onderzoek blijkt dat er verschillen zijn in hoe Huisartsenspoedposten de diensten verdelen. Op basis van de onderzoekdata kunnen we onvoldoende aantonen wat het beste recept is. De verschillen zijn te groot. De regionale en soms zelfs lokale situatie vraagt om een andere set aan spelregels binnen het vrij roosteren om te komen tot een eerlijke verdeling van de diensten. Dat vraagt om extra inzet van alle huisartsen om mee te praten over de verdeling van de diensten en een open, proactieve houding van de Huisartsenspoedpost om dat gesprek te voeren met alle huisartsen.
De randvoorwaarden zijn vanuit het actieplan neergezet: gelijke rechten, plichten en betaling voor alle huisartsen. De sleutels voor het succes liggen bij de huisartsen en de Huisartsenspoedpost zelf.
Enkele sleutels tot succes zijn:
- Gelijke rechten voor alle huisartsen: op de post heeft elke huisarts een gelijke stem.
- Sluit je als huisarts aan bij een of meer posten en draai mee met de verdeling vanaf de eerste ronde.
- Bepaal samen de spelregels: omgaan met zwangerschap, uitval door ziekte, nachtdiensten voor oudere huisartsen, etc.
- Zet in op Spoed = Spoed en creëer ruimte om huisartsen vrij te spelen voor een post met weinig niet-gevestigde huisartsen en de dagpraktijk.
- Zet na deze stappen ook de stap naar een plan voor de toekomst.
LHV, VPH, NHG en InEen roepen alle huisartsen en posten op om het gesprek te voeren en samen te komen tot een passende invulling van de diensten. Samen werken is samen bepalen.
Lees meer
Lees in De Dokter van december meer. Deze valt volgende week bij LHV-leden op de mat.
Meer weten over het ANW-actieplan?
Nieuws
Op 4, 6, en 21 november kun je als huisarts deelnemen aan het webinar Beleid & Bekostiging. Tijdens dit webinar
Afgelopen voorjaar zijn we samen met andere partijen in de spoedzorg gestart met publiekscommunicatie. Via een toolkit met middelen die
Er waren eind vorig jaar veel vragen van waarnemers over de aansluitovereenkomst met de HAP. Cruciale vraag was of een