Spring naar content

Alle partijen akkoord over cao huisartsen in loondienst

Alle onderhandelingspartijen van de cao huisartsen in loondienst – LHV, InEen en LAD – hebben ingestemd met het onderhandelingsresultaat voor deze cao. Een mooi resultaat voor (toekomstige) huisartsen in loondienst en hun werkgevers. We werken de details van de cao verder uit en daarna wordt hij – met terugwerkende kracht per 1 augustus 2024 – van kracht.

Dinsdagavond 1 oktober heeft de landelijke ledenvergadering van de LHV ingestemd met het onderhandelingsresultaat voor een cao voor huisartsen in loondienst. InEen had al eerder akkoord gegeven. Op woensdag 2 oktober stemde tenslotte ook de LAD (vereniging van artsen in dienstverband) in. Daarmee zijn alle betrokken partijen nu akkoord en kunnen we de volledige cao-tekst met elkaar afronden.

Het belang van een goede cao voor alle huisartsen in loondienst

We zijn als LHV groot voorstander van een goede cao, vanuit onze inzet op het behouden van de continuïteit in de huisartsenzorg. We willen huisartsen stimuleren om voor een langdurige verbinding met een patiëntenpopulatie te kiezen. Daarom willen we – naast het stimuleren van praktijkhouderschap –  het werken in loondienst voor huisartsen aantrekkelijker maken. Ook in het licht van het zelfstandigenbeleid van de overheid zijn goede alternatieven voor het waarnemerschap belangrijk. De cao is hierin een belangrijk middel.

De cao is de opvolger van de cao hidha en de nawerking van de arbeidsvoorwaardenregeling huisartsen in gezondheidscentra. 

Rol van de LHV in deze cao

Formeel vertegenwoordigen we aan de onderhandelingstafel de werkgeverskant, maar we hebben een zo goed mogelijk resultaat willen bereiken voor praktijkhouders én de (toekomstige) huisartsen in loondienst.

We hebben als LHV met InEen (die ook de werkgeverskant vertegenwoordigt) en de LAD (die de werknemerskant vertegenwoordigen) onderhandeld over deze cao. Het onderhandelingsresultaat heeft het bestuur met een positief advies voorgelegd aan de landelijke ledenvergadering. De afgevaardigde huisartsen stemden op dinsdag 1 oktober unaniem in met dit resultaat.

Vervolg

Nu alle partijen akkoord zijn, komt het alleen nog aan op het ‘puntjes op de i’ zetten van de volledige cao-tekst. Daarna wordt hij van kracht. Dat zal met terugwerkende kracht zijn per 1 augustus 2024.

Op de pagina over de Cao huisartsen in loondienst vind je nu de inhoud van het onderhandelingsresultaat en antwoorden op veelgestelde vragen. Deze informatie werken we de komende tijd verder uit, met nog meer uitleg voor huisartsen die werkgever zijn en huisartsen die (in de toekomst) in loondienst willen werken.

Nieuws

De huidige Cao Hidha loopt tot en met april 2024. Inmiddels zijn de onderhandelingen gestart over één cao voor huisartsen

Een structurele loonsverhoging, meer regie op het indelen van diensten en het gelijktrekken van belangrijke verschillen tussen hidha’s en huisartsen

In juli 2024 is een onderhandelingsresultaat bereikt voor de nieuwe Cao Huisartsen in loondienst. Na een intensief overlegtraject zijn de