Spring naar content
Afdeling Midden-Nederland

Ambassadeursblog: Co-Med? Nee, Co-Zonder!

In deze reeks blogs vertelt Midden-Nederland ambassadeur Marie Annet Vollebregt meer over de start van haar nulpraktijk en andere zaken. Met deze keer aandacht voor Co-med.

Praktijkdashboard

Patiëntenteller: 230 (De groei mag versnellen……)

Wakker worden

Wie het nieuws heeft gevolgd is het niet ontgaan; het Co-Med debacle.  Alhoewel de naam je anders doet vermoeden was het vooral veel Zonder; Zonder telefonische bereikbaarheid, Zonder dokter, Zonder zorg, Zonder afspraak, Zonder betaling van overuren, Zonder salaris, Zonder eigenlijk alles wat essentieel is voor goede huisartsenzorg. Een commerciële partij die doet alsof ze het huisartsenland wil verrijken maar vooral miljoenen winst opstrijkt zonder aan zijn zorgplicht te voldoen. Het streven van Co-Med om de huisarts de huisarts te laten zijn, de rompslomp weg te halen bij de huisarts en zo meer patiënten per huisarts mogelijk te maken klonk vooruitstrevend. Maar nu maanden later blijkt des te meer dat dit commerciële mooipraterij is geweest. De problemen stapelen zich op, faillissementen dienen zich aan en ik geloof niet dat Co-Med nog een toekomst voor zich heeft. Ik wil het vooral ook niet geloven. Enerzijds omdat ik nog vertrouwen probeer te houden in de toezichthoudende partijen maar ook omdat ik hoop dat alle betrokkenen in de huisartsenzorg nu eindelijk echt wakker zijn geschud.

Co-Med heeft geprobeerd een gat in de markt te vullen waar anderen dit nalieten. Niet omdat het gat niet gezien werd of vanuit onwil maar wel door een gebrek aan ondersteuning van diegene die dat gat dienen te vullen, de praktijkhoudende huisarts. Want met grofweg 14.000 huisartsen in het land zou het vinden van die praktijkhouder toch simpel moeten zijn? De werkelijkheid is weerbastiger want met steeds meer waarnemende huisartsen en een dalend aantal praktijkhouders lijkt dit een onmogelijke opgave te zijn. Een zorgelijk signaal waar we wat mij betreft de noodklok voor moeten luiden. Want ondanks dat veel huisartsen in opleiding aangeven graag praktijkhouder te willen worden en dit ook nog ambiëren na hun afstuderen stellen zij dit steeds vaker uit.  Het praktijkhouderschap is zo aantrekkelijk niet meer, omgeven door bureaucratische processen en strenge regelgeving is het een woud geworden waarbij de uitoefening van het vak als huisarts al lang niet meer centraal staat.

Ik kan hier natuurlijk een oproep doen om de bureaucratie voor de praktijkhouder te verminderen en de regelgeving te versimpelen maar ook ik weet dat er dan veel kostbare tijd verloren zal gaan. Actie is nodig en wel hier en nu. Liever wil ik een oproep doen om de moeilijkheden bij Co-Med te zien als een grote kans, een kans die we nu samen moeten grijpen. 

Grijp je kans!

Zorgverzekeraars hebben aangegeven per Co-Med vestiging een noodplan klaar te hebben liggen om de zorg voor hun verzekerden te kunnen garanderen na een faillissement.  Een inschrijving bij een al volle praktijk in de buurt zal dit niet omvatten dus moeten we hierbij denken aan andere commerciële opties? Bijvoorbeeld gedeeltelijke zorg op afstand? Niet echt een duurzaam en proactief plan. Want alhoewel alle betrokkenen de Co-Med problemen al van mijlenver zagen aankomen staan we nog steeds in de wachtstand, wachtend op de val van Co-Med.

Dit is het moment om de handen ineen te slaan en proactief op te treden. Om samen geen noodplan op te stellen maar een plan voor de toekomst.  Geef die twijfelende waarnemende huisarts het zetje dat hij of zij nodig heeft om zelf die praktijk te starten. Dit is dé kans om 50.000 patiënten in nood nu eindelijk een vaste huisarts te bieden, grofweg zijn dit 23 huisartsenpraktijken dus 23 keer kans op succes.

Zorgverzekeraars, gemeentes, regionale huisartsenorganisaties en landelijke huisartsenvereniging stel samen een vacature op voor nieuwe huisartsenpraktijken in de eerdergenoemde steden en biedt de ondersteuning die de praktijkstarter nodig heeft. Gemeentes faciliteer in praktijkruimte. Geen state-of-the-art pand maar gewoon twee leegstaande kantoortjes met een wastafel in het gemeentehuis zijn voorlopig voldoende.  Neem de nieuwe praktijk op in toekomstige nieuwbouwplannen om zo ook de huisvesting voor de toekomst te waarborgen. Zorgverzekeraars geef de praktijkstarter financiële ondersteuning zodat deze zich in de eerste twee jaar volledig kan toeleggen op het ontwikkelen van een duurzame praktijk. Maak de contractering transparanter en zorg voor ondersteuning bij de declaratieprocessen. Regionale huisartsenorganisaties biedt de praktijkstarter een praktijkmanager aan die vanaf de start van de praktijk de kersverse praktijkhouder ondersteunt en helpt bij het efficiënt inrichten van de bedrijfsprocessen en het ontwarren van de regelgeving. Landelijke huisartsenvereniging maak de markt inzichtelijk, toon de mogelijkheden voor innovatie, geef een duidelijk overzicht van de beschikbare huisartseninformatiesystemen en blijf de vraagbaak en het aanspreekpunt voor de praktijkstarter. Huisartsencollega’s in de buurt, omarm je nieuwe collega, toon je waardering voor zijn of haar sprong in het diepe en ondersteun elkaar bij waarneming en ziekte. En last but not least waarnemend huisartsen grijp deze kans. Je patiënten aantallen zijn verzekerd en je krijgt praktische en financiële ondersteuning.  Onzekerheden zullen er zeker nog wel zijn maar zie dit vooral als een groot avontuur. Samen ga jij deze klus klaren.

Ik geloof dat deze samenwerking een doorslaand succes zal worden en dat er nog vele successen zullen volgen. Waarnemend huisartsen zullen niet lang meer twijfelen voordat zij in de toekomst een praktijk starten of deze overnemen. Want één ding is zeker; Alleen samen zijn wij in staat om de huisartsenzorg ook in de toekomst te kunnen garanderen. Huisartsenzorg mag simpelweg geen commerciële melkkoe zijn.

 Samen kunnen we echt Co-Zonder!

Nieuws

Na maanden van politieke onzekerheid ligt er een akkoord, mijn handen jeuken. Want wat betekent dit akkoord voor de zorg?

Waarom heb je eigenlijk geen bestaande praktijk overgenomen? Deze vraag werd mij veel gesteld in de afgelopen maanden. Het overnemen

Wie de Dikke van Dale erop naslaat leest dat innovatie de invoering van iets nieuws betekent. Innovatief ben je volgens