Spring naar content
Afdeling Midden-Nederland

Ambassadeursblog: Een beetje verdrietig…

In deze reeks blogs vertelt Midden-Nederland ambassadeur Marie Annet Vollebregt meer over de start van haar nulpraktijk en andere zaken.

Praktijkdashboard

Aantal patiënten: 263
Overwinning(en) van de week: Tevreden patiënten

Een stukje van de taart

Het is niemand ontgaan, Co-Med is (bijna) niet meer. Een bedrijf dat dacht miljoenen te kunnen verdienen aan het leveren van huisartsenzorg ging ten onder aan zijn eigen hebzucht. Guy en Guy dachten een mooi bedrijfje te hebben opgezet in een markt waar je van inkomsten wel verzekerd bent. Ze zagen alleen over het hoofd dat je dan ook dient te voldoen aan enkele voorwaarden waaronder het goed zorgen voor je patiënten en je personeel, dat bleek helaas té uitdagend te zijn. Wij, en velen met ons zijn niet rouwig om deze (bijna) ondergang.

Toch zijn wij wel een beetje verdrietig want in Woerden is Co-Med helaas niet gevestigd. Wij hadden maar wat graag deze patiënten met open armen ontvangen, niet alle 50.000 natuurlijk maar van een klein stukje uit deze taart hadden wij wel willen meegenieten. Het voelt dan ook wrang dat voor 50.000 patiënten in het land een noodoplossing moet worden geboden en wij iedere dag wachten op die enkele patiënt die zich komt inschrijven.

Onze groei valt tot nu toe een beetje tegen. Zoals ik in een eerdere blog al schreef heb je als nulpraktijkstarter geen goed overzicht over het aantal inwoners in een plaats die niet op naam van een huisarts zijn ingeschreven.  Je gaat bij je besluit tot het starten van een praktijk dus af op wat je collega’s of de gemeente aan tekorten schetsen. Het blijft dus altijd een gok. Zo is je begroting een ruwe schatting en moet de uiteindelijke groei dan nog blijken. Als deze dan toch blijkt tegen te vallen blijven ook je inkomsten achter. En dat is weer niet heel handig voor de ontwikkeling van je nieuwe praktijk.

Essentiële ondersteuning

Gelukkig redden wij het wel door de financiële ondersteuning die we hebben mogen ontvangen van de regionale huisartsengroep, RegioZorgNU, de zorgverzekeraar, Zilveren Kruis en de gemeente Woerden. Ondersteuning waar we heel erg dankbaar voor zijn. Het blijkt maar weer eens dat financiële én praktische ondersteuning essentieel zijn voor een goede praktijkstart.  Want in een gereguleerde markt zoals de zorg, waar de wet van vraag en aanbod niet geldt niet en je door de regelgeving af en toe door de bomen het bos niet meer ziet is die hulp net hetgeen wat de nog twijfelende huisarts over de streep kan trekken om tóch die eigen praktijk te starten.

Geduld

Inmiddels hebben wij de tegenvallende aantallen gebruikt om onze ervaring op professioneel vlak weer iets verder uit te breiden. Want waren wij eerder al huisarts, assistente, interieurverzorgster, afwasser, fietsenmonteur en boekhouder vanaf nu kunnen we daar ook campagnevoerder aan toevoegen. Met flyers die we verspreiden langs de deuren, advertenties en interviews de krant en een serieuze campagne op social media hebben we nu ook kennis gemaakt met de ins en outs van campagnevoering. Een leuke bijkomstigheid die we tijdens de opleiding tot arts niet in ons curriculum zijn tegengekomen.

En voor nu geld het adagium; Geduld is een schone zaak. We wachten rustig af dan zullen die patiënten echt wel komen, misschien niet van Co-Med maar wellicht uit een andere hoek. Alleen het wanneer is nu nog dé onzekere factor in onze berekening.

Nieuws

Wat speelt er in de politiek, wat raakt de huisartsenzorg en hoe brengen wij belangrijke thema’s voor jou onder de

Vanaf 1 januari 2025 gaan in veel regio’s de mentale gezondheidsnetwerken (MGN) van start. Om je te helpen bij de

Acht huisartsen uit Warnsveld fietsen twee weken per tandem langs de landsgrenzen van Nederland. Bij tourbeurt leggen ze in totaal