Spring naar content
Afdeling Midden-Nederland

Ambassadeursblog – Ga direct naar de gevangenis…

Praktijkdashboard

Patiëntenteller: 150
Aanschaf van de week: een praktijkfiets
Overwinning van de week: 50! nieuwe patiënten

Waarom heb je eigenlijk geen bestaande praktijk overgenomen? Deze vraag werd mij veel gesteld in de afgelopen maanden. Het overnemen van een bestaande praktijk is voor mij nooit een serieuze overweging geweest. Een praktijk met lopende werkprocessen en gewoontes klonk mij gewoon niet aantrekkelijk in de oren. Natuurlijk kun je er na overname een eigen draai aan geven maar verandering kost veel tijd. Daarnaast leek het mij juist een leuke uitdaging om zelf iets nieuws op te zetten, van A tot Z te ervaren hoe dat werkt en hierbij ook nog mijn vele ideeën over de huisartsenzorg te kunnen toepassen. Vooral voordelen dus zo’n nulpraktijk. Gelukkig dacht mijn collega er net zo over.

Voorafgaand aan de opening van onze deuren hebben wij niet stil gezeten. Zes maanden voor de opening zijn wij begonnen met het regelen van de praktische zaken. Ruim op tijd zou je zeggen. Maar daar kwam dan toch wel een klein nadeel van het starten van een nulpraktijk om de hoek kijken. Dit nadeel voelde een beetje als deelname aan een heel bekend spel…….

Welkom bij het Praktijkstartmonopolie!

De eerste stappen van het spel zijn simpel en je vast bekend. Je hebt een dobbelsteen, een pion en een startkapitaal. Je gooit met je dobbelsteen en eindigt bij de Kamer van Koophandel in Ons dorp. Je schrijft je in bij de KvK. Snel geregeld en gelukkig niet duur. Je gooit nogmaals met de dobbelsteen en loopt met je pion langs de bank op het Velperplein om je zakelijke bankrekening te openen, je regelt vervolgens een accountant aan de Barteljorisstraat, tekent op het A-kerkhof je huurcontract en maakt bij het Spui kennis met je huisartsen- en regiogroep. Je ziet je financiële middelen langzaam dalen maar hebt nog voldoende ruimte. Dit gaat soepel toch? Je hebt monopolie altijd al een leuk spel gevonden.

Bij het Vektis* loket op Lange Poten gaat het iets trager. Je start je aanvraag, vult netjes alle formulieren in en wacht af. Vanwege de langere doorlooptijd mag je alvast dobbelen naar een volgend station en kom je op Blaak terecht.  Hier krijg je de keuze uit een tiental huisartsinformatiesystemen. Allemaal met een gelikt en commercieel verhaal, een afspraak voor een demonstratie, een offerte die enkele weken duurt voordat deze in je postvak belandt en dan ook nog de uiteindelijke keuze die jij zelf moet maken. Een kleine twee maanden verder heb je je keuze gemaakt en is er een serieuze hap uit je budget.

Ga direct naar de gevangenis en ga hierbij niet langs start

Daarna kun je zonder vertraging door naar de Coolsingel om je ICT en telefonie leverancier te kiezen. Dit is overigens een nog groter commercieel woud aan aanbieders en mogelijkheden. Je hebt inmiddels bij het Hofplein ook je aanmelding bij Vecozo* ingediend, je eerdere Vektis aanmelding verliep gelukkig soepel en gooide geen roet in het eten. Maar helaas er blijkt er bij Vecozo sprake te zijn van personeelstekorten dus de doorlooptijd is wat verlengd. Als je eindelijk aan de beurt bent blijk je tot overmaat van ramp een vinkje te zijn vergeten, je dobbelt nogmaals en trekt een kanskaart.  Met de tekst ‘Ga direct naar de gevangenis en ga hierbij niet langs start’ eindig je in het gevang. Weken gaan voorbij om dit administratieve euvel te verhelpen en je besluit die tijd dan maar te gebruiken om je medische literatuur een beetje bij te werken.

Na je vrijlating passeer je station West waar je je UZI-certificaat* aanvraagt. Halte Leidsestraat sla je voorlopig maar even over want je kapitaal heeft een dieptepunt bereikt en met het restje overgebleven centen kun je bij de medische groothandel niet terecht. Dan maar hopen dat je snel op start komt want daar ontvang je als het goed is de beloofde startsubsidie van de zorgverzekeraar. Aangekomen bij de Kalverstraat realiseer je je dat je ook nog een zorgmailadres moet aanvragen. Ai, dat is weer een dure aangelegenheid maar gelukkig heeft dit station wel een korte doorlooptijd. Yes! Bij de volgende dobbelpoging eindig je op start. Helaas krijg je te horen dat de bijdrage van de zorgverzekeraar nog op zich laat wachten. Dan maar een goedkoop rondje over het bord om alle zorgverleners in de buurt te laten weten dat je er bent. Tegen de tijd dat je weer aankomt bij Kalverstraat is je rekening helemaal leeg.

Platzak

Gelukkig gloort er hoop aan de horizon want bij de volgende keer dat je start passeert zullen de zorgverzekeraars de consulten die je in de eerste maand hebt verricht gaan uitbetalen. Je dobbelt en nadat je start gepasseerd bent blijft tot je verbazing je bankrekening leeg. O ja, je had natuurlijk alle zorgverzekeraars op de hoogte moeten stellen van je komst, en nee dat kan niet via een centraal portaal maar voor iedere zorgverzekeraar met een apart formulier en daarbij gewenste bijlagen. Je dobbelt nogmaals en duimt voor een station met lage kosten. Je eindigt weer op kans, je pakt een kaart en krijgt de keuze; betaal 10.000 euro of ga direct naar de gevangenis. Platzak als je bent en zonder een nieuwe geldstroom in zicht plof je dankbaar neer in je cel, eerst maar even bijkomen van dit maandenlange praktijkstartavontuur. En de patiënten? Nog een beetje geduld alstublieft uw vaste huisarts arriveert over enkele weken.

*Vektis: Draagt o.a. zorg voor de registratie van je AGB-code (algemeen gegevens beheer zorgverleners) welke nodig is om de geleverde zorg te kunnen declareren.
*Vecozo: Draagt zorg voor veilige en betrouwbare uitwisseling van digitale gegevens in de zorgketen.
*UZI register: Het Unieke Zorgverlener Identificatie register maakt de unieke identificatie van zorgaanbieders en indicatieorganen in de zorg mogelijk.

Nieuws

Vanaf 1 januari 2025 is Meer tijd voor de patiënt (MTVP) standaard onderdeel van de basiszorg van de huisarts. Om

Neem je een praktijk over of wil je een heel nieuwe praktijk starten? Kijk dan in het LHV-stappenplan voor praktijkovername.

Zorgverzekeraars hebben de conclusie getrokken dat Co-Med de continuïteit van goede zorg niet kan garanderen en schorten de contracten op.