Spring naar content

Basistarieven huisarts omlaag?! Zeg ook nee en teken onze petitie

De basistarieven voor de huisartsenzorg gaan volgend jaar omlaag en zijn niet kostendekkend. Dit terwijl juist een versterking van de eerste lijn noodzakelijk is! Het geeft verkeerde prikkels en is geen goede basis voor een toekomstbestendige huisartsenzorg. Daarom zijn wij een petitie gestart. Jij doet toch ook mee? 15.000 anderen gingen je al voor.

Wat is er aan de hand

Begin juli heeft de NZa1 de tarieven voor 2025 bekend gemaakt. Deze tarieven zijn gebaseerd op nieuwe onderzoeksrapporten. Wij zetten onze vraagtekens bij die rapporten en maken bezwaar tegen de keuzes die de NZa vervolgens maakt om tot de tarieven te komen.

Waarom? De tarieven dekken de kosten voor de basiszorg niet. Er wordt gerekend met een 36-urige werkweek (terwijl dit voor een praktijkhouder vaak 46 uur is). En er wordt gekeken naar kosten en opbrengsten uit het verleden, in plaats van naar wat er in de toekomst nodig is.

Wat vragen wij

Wij vragen aan minister Agema (VWS) om te zorgen voor:

  1. kostendekkende tarieven in de basishuisartsenzorg,
  2. loon naar werken voor de huisarts
  3. toekomstbestendige bekostiging voor de huisarts met meer medewerkers en taken.
    Lees meer over deze punten in de petitie

Teken de petitie en deel hem in je netwerk

Hoe meer deelnemers aan deze petitie, hoe meer impact wij kunnen maken bij de politiek. Met de duizenden handtekeningen die wij met deze petitie ophalen, laten we aan de minister zien dat wij ons inzetten voor een sterke huisartsenzorg die voor iedereen toegankelijk is.

Naar de petitie

Petitie getekend? Heel fijn! Zet je hem ook door naar je praktijkcollega’s, de collega’s in je buurt en in je verdere netwerk? Je kunt ook onze sociale media berichten delen van LinkedInTwitterInstagram of Facebook.

Betrek ook je patiënten via de poster, het wachtkamerscherm en je e-mailhandtekening. Bekijk de promotiematerialen

https://www.lhv.nl/petitie

Over de petitie

Wij werken samen met huisartsenorganisaties VPHuisartsen, De Bevlogen Huisartsen en InEen aan deze petitie.

Wil je meer achtergrondinformatie? Lees dan ons nieuwsbericht Huisartsenzorg door NZa-tarieven 2025 niet toekomstbestendig

Nieuws

Zorg voor de basis: dat is onze oproep samen met VPHuisartsen, De Bevlogen Huisartsen en InEen aan minister van VWS

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de prestatie- en tariefbeschikking voor 2025 gepubliceerd. In dit bericht geven we een overzicht van

De NZa heeft op 1 juli de nieuwe tarieven gepubliceerd voor 2025. Deze tarieven zijn berekend op basis van het

  1. Nederlandse Zorgautoriteit: controleert of zorgaanbieders zich aan de regels houden en stelt de tarieven voor de huisartsenzorg vast ↩︎