Spring naar content
Afdeling Rotterdam

Bericht van het OTH over het inkoopbeleid Zilveren Kruis 2026-2027

Op 27 maart heeft Zilveren Kruis het inkoopbeleid huisartsenzorg 2026 – 2027 en het inkoopbeleid Organisatie & Infrastructuur 2026 – 2027 gepubliceerd. In dit bericht lees je een toelichting op het proces en de reactie van het OTH op het beleid.

Inkoopbeleid Huisartsenzorg

De afgelopen twee jaren heeft het OTH (Overleg Team Huisartsen) gesproken met Zilveren Kruis over de invulling van het nieuwe huisartsencontract. Dat begon met gesprekken over continuïteit en toegankelijkheid en eindigde met concrete voorstellen voor modules die je terugvindt in het inkoopbeleid. Het OTH adviseert Zilveren Kruis over de inhoud en voorwaarden van het beleid. Zilveren Kruis maakt vervolgens een afweging en neemt een besluit.

Hoewel Zilveren Kruis niet alle adviezen van het OTH heeft overgenomen, kijken we positief terug op het proces. We hebben goede inhoudelijke gesprekken gevoerd over hoe we de huisartsenzorg voor alle inwoners van de preferente Zilveren Kruisgebieden beschikbaar houden. We hebben hierin een gezamenlijk belang, maar leggen vanuit onze rol andere accenten.

Compensatie Praktijkstart
Eén van de onderwerpen die voor ons hoog op de agenda stond, was de module praktijkstart. We willen dat startende huisartsen geholpen worden om de stap naar praktijkhouderschap te maken, zeker in gebieden met een tekort aan huisartsen. Met het beleid ‘Compensatie Praktijkstart’ zoals dat zal worden ingezet door Zilveren Kruis, wordt daaraan voldaan. We hopen dat de regeling naast alle andere ondersteuning die er al geboden wordt in de regio’s, collega’s over de streep trekt om praktijkhouder te worden.

Praktijkmanagement
Op ons verzoek heeft Zilveren Kruis de voorwaarde dat een praktijkmanager voor meerdere praktijken of een grote praktijk (> 4.500) werkzaam is geschrapt. Hierdoor kunnen nu ook kleinere praktijken een praktijkmanager inzetten. Daarnaast waarderen we dat Zilveren Kruis de tarieven jaarlijks indexeert volgens het percentage van de NZa. Dat klinkt evident maar toch doen niet alle zorgverzekeraars dit.

Taakdelegatie
Gezien het aantal vragen dat we van leden ontvingen over de rekentool Taakdelegatie, delen we de mening van Zilveren Kruis dat de rekentool versimpeld moet worden. Zoals je in onze eerdere berichtgeving hebt kunnen lezen, passeerden hiertoe verschillende scenario’s. Uiteindelijk heeft Zilveren Kruis besloten om het minst ingrijpende scenario verder uit te werken, waarbij het totale budget voor taakdelegatie gelijk blijft. Wetende dat een wijziging in beleid altijd een verschuiving teweegbrengt met praktijken die er op vooruit en achteruit gaan, hebben wij Zilveren Kruis uiteindelijk geadviseerd geen wijziging in de rekentool door te voeren omdat we onvoldoende zicht hebben op de daadwerkelijke gevolgen. Zilveren Kruis presenteert de rekentool voor 1 september. Dat is het moment waarop je kunt zien wat de verandering voor jouw praktijk betekent. We blijven hierover met Zilveren Kruis in gesprek.

Digitalisering
Een ander onderwerp dat in ieder overleg is besproken, is de module Service en Bereikbaarheid. Digitalisering is een belangrijk onderwerp voor Zilveren Kruis. Ook het OTH ziet het belang van digitalisering en innovatie om de huisartsenzorg ook in de toekomst beschikbaar te houden. Voor ons geldt ook hier de inzet op duurzaam financieel en inhoudelijk beleid. We zijn van mening dat innovatie alleen kan ontstaan wanneer individuele huisartsen de ruimte krijgen om te experimenteren met digitale toepassingen in hun eigen praktijk, die later al dan niet via de RHO verder geïmplementeerd kunnen worden. Zilveren Kruis heeft naast de bestaande online inzage en online contact, ingezet op digitale triage. Dit hadden we als OTH liever breder gezien. Ook vinden wij dat in het kader van duurzame financiering de kosten voor o.a. het PGO opgenomen moeten worden in het NZa-tarief. Digitalisering zal ook in de volgende beleidsperiode een belangrijk gespreksonderwerp blijven.

Kwetsbare ouderen
Zilveren Kruis ziet dat de samenwerking rondom kwetsbare ouderen beter verloopt als zij deze module via de regio-organisatie contracteren. Dit en het feit dat de contractering in 80% van de gevallen via het O&I-contract verloopt, geeft hen een inhoudelijk argument om de module Samenwerking rondom kwetsbare ouderen alleen via de regio-organisatie in te kopen. Het OTH is van mening dat deze keuze aan de praktijkhouder is en had graag gezien dat huisartsen de keuze houden om het via het huisartsencontract af te nemen.

Inkoopbeleid Organisatie & Infrastructuur

De gesprekken van het OTH met Zilveren Kruis richten zich primair op het inkoopbeleid huisartsenzorg. Zilveren Kruis is met InEen in gesprek over het inkoopbeleid O&I. Dit beleid is uiteraard ook direct van invloed op de individuele huisartsenpraktijk. Wij laten ons door InEen en Zilveren Kruis informeren over het gesprek dat tussen hen plaatsvindt. Als wij van mening zijn dat het belang van de individuele huisarts in de knel komt, maken we onze zorgen kenbaar.

Het is goed om te lezen dat de keten atriumfibrilleren is opgenomen in het beleid, zodat deze keten in alle Zilveren Kruisregio’s beschikbaar is. Krachtige Basiszorg (KBZ) heeft  naar onze tevredenheid ook een vaste plek in het beleid gekregen. Het biedt de praktijkhouders in de achterstandswijken in de drie grote steden (Utrecht, Rotterdam en Amsterdam) meer zekerheid voor de nabije toekomst. Echter, deze kwetsbare wijken blijven een risico voor continuïteit en toegankelijkheid. Het is goed dat Zilveren Kruis oog heeft voor deze complexe patiëntenpopulatie in de drie grote steden, maar er zijn meer achterstandswijken in Nederland waar ook oog voor moet zijn. Daarnaast zien we graag dat de monitoring van Krachtige Basiszorg in gezamenlijkheid wordt ontwikkeld.

Bij twee onderwerpen in het O&I-beleid zijn wij van mening dat het belang van de individuele huisarts onder druk komt te staan. Dat betreft de prestatie Kwetsbare ouderen en de Regionale Eerstelijns Samenwerkingsverbanden.

In de prestatie Kwetsbare ouderen is de valrisicobeoordeling als voorwaarde opgenomen. Wij vinden dit geen taak van de huisarts en zijn van mening dat dit extra aanbod betreft. We gaan hierover met Zilveren Kruis en InEen in gesprek.

We zijn voor domeinoverstijgende samenwerking, ieder vanuit zijn eigen professie. Dit komt de zorg voor onze patiënten ten goede. We hebben hier echter geen nieuwe juridische entiteit voor nodig in de vorm van een Regionale Eerstelijns Samenwerkingsverband met een multidisciplinair bestuur. Dit heeft de LHV op de landelijke tafels al meerdere malen kenbaar gemaakt. Er zijn op dit moment nog geen inkoopvoorwaarden omdat die nog op de landelijke tafels worden ontwikkeld. Zilveren Kruis heeft in het inkoopbeleid al een aantal uitgangspunten opgenomen in verband met de contractering rondom RESV’s vanaf 2027. We hebben afgesproken dat we hierover nader in gesprek gaan en samen zoeken naar een goede invulling met oog voor de zorgen van de huisartsen.  

Zoals je hebt gelezen, heeft het OTH in de afgelopen twee jaren vele uren inzet gepleegd. We kijken terug op goede gesprekken met Zilveren Kruis, die een deel van onze adviezen ter harte heeft genomen. We blijven ons inzetten voor jouw praktijk en hebben ook weer veel ideeën voor de toekomst. Mocht je vragen hebben over onze inzet of een goed idee hebben, neem dan contact op met de OTH-afgevaardigde van jouw afdeling of je afdeling.

Met collegiale groet,

Alex Borsboom (Zwolle/Flevo/Vechtdal)
Ard Nijhuis (Friesland)                                                 
Gjjs Smit (Gelre IJssel)                                               
Marie Annet Vollebregt (Midden-Nederland)                 
Noor Compier (Amsterdam / Almere)
Pieter Boekel (Drenthe) 
Ron Peters (Noord-Holland Midden) 
Tekin Karaköse (Rotterdam)  

Nieuws

De nieuwste editie van De Dokter valt volgende week bij LHV-leden op de mat. Arné van den Bogerd, praktijkhoudend huisarts

Wil jij meer weten over toepassen van AI in je dagelijkse werk als huisarts? Kom op woensdag 28 mei naar

Op 27 maart heeft Zilveren Kruis het inkoopbeleid huisartsenzorg 2026 – 2027 en het inkoopbeleid Organisatie & Infrastructuur 2026 –