Beroepsverenigingen komen met agenda voor hervorming jeugdzorg
De Samenwerkende Beroepsverenigingen Jeugd (SBJ), waaronder de LHV, hebben een agenda vastgesteld voor fundamentele verbetering van de jeugdzorg. Deze Hervormingsagenda Jeugd bevat een groot pakket afspraken om de jeugdzorg te verbeteren en tegelijk financieel houdbaar te krijgen.
Op maandagavond 19 juni is Hervormingsagenda Jeugd definitief vastgesteld, ondertekend en aangeboden aan de Tweede Kamer en Eerste Kamer. De Samenwerkende Beroepsverenigingen Jeugd (SBJ) zijn blij dat zij met Cliëntenorganisaties (MIND en Ieder(in)), aanbieders (Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd), de gemeenten (VNG) en het Rijk afspraken hebben kunnen maken.
Snellere en betere hulp voor kinderen en gezinnen
Volgens de Hervormingsagenda Jeugd zal er structureel worden geïnvesteerd in de kwaliteit en effectiviteit van jeugdhulp en in aandacht en ruimte voor de ontwikkeling van professionals. Ook komt er een aanpassing van de Jeugdwet, waardoor duidelijker wordt waarvoor kinderen en ouders hulp kunnen krijgen. Gemeenten worden verplicht bepaalde specialistische zorg regionaal in te kopen. De afspraken zullen ertoe leiden dat minder papierwerk en administratie nodig zijn, zodat medewerkers daar zo min mogelijk tijd aan kwijt zijn. Nieuw is een toezichthoudende rol voor de NZa in de jeugdhulp. Ook zullen wijkteams worden versterkt en moet betere samenwerking met bijvoorbeeld het onderwijs ervoor zorgen dat kinderen en jongeren meer met collectieve voorzieningen worden ondersteund.
Cruciaal bij de uitwerking
De achterbannen van de beroepsverenigingen van de SBJ hebben cruciale punten bij de verdere uitwerking van de gemaakte afspraken benoemd. Onder andere dat:
Aan de slag
De betrokken partijen gaan praktisch aan de slag met de uitvoering van alle afspraken in wisselende samenstellingen. Daarnaast zullen vertegenwoordigers van SBJ, cliëntenorganisaties, aanbieders, gemeenten en het Rijk elkaar regelmatig treffen in stuurgroepen en bestuurlijke overleggen om gezamenlijk de voortgang te volgen, bespreken en waar nodig aan te jagen. In ieder geval wordt elk half jaar aan de Tweede Kamer gerapporteerd over de voortgang.
Betrokken organisaties
Samenwerkende Beroepsverenigingen Jeugd bestaat uit: Jeugdartsen Nederland (AJN), Beroepsvereniging van Professionals in Sociaal Werk (BPSW), de Beroepsvereniging voor kinder- en jongerenwerk (BVjong), Federatie Vaktherapeutische Beroepen (FVB), Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & psychotherapeuten (LVVP), Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), Beroepsvereniging verzorgenden en verpleegkundigen Nederland (V&VN), Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), Nederlandse Vereniging van pedagogen en Onderwijskundigen (NVO), Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP)
Cliëntenorganisaties: MIND en Ieder(in); Aanbieders – BGZJ: Jeugdzorg Nederland, de Nederlandse ggz en Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN); Nationale Jeugdraad (NJR); Nederlands Jeugdinstituut (NJi); Gemeenten: Vereniging Nederlandse Gemeenten;
Rijk: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Ministerie van Justitie en Veiligheid.
Lees meer
Alles over Jeugd vind je in ons thema
Nieuws
Na een lange onderhandeling hebben de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het ministerie van VWS deze week een principeakkoord gesloten over
Het Aanbod huisartsgeneeskundige zorg is geactualiseerd en beschrijft welke zorg u als huisarts hoort te bieden en welk zorgaanbod u