Spring naar content

Capaciteitsorgaan zoekt huisartsen voor sessies over opleidingsplekken

Wil je input leveren zodat het Capaciteitsorgaan een betere inschatting kan maken voor de benodigde (opleidings)capaciteit huisartsenzorg? Doe dan komende maanden mee aan één van de expertbijeenkomsten van het Capaciteitsorgaan. In dit bericht lees je hier meer over.

Eind 2025 brengt het Capaciteitsorgaan weer adviezen uit over de benodigde (opleidings)capaciteit voor onder andere de huisartsen. Om zicht te krijgen op relevante ontwikkelingen en trends die van invloed kunnen zijn op de (opleidings)capaciteit, organiseren zij eind 2024 en begin 2025 onder andere multidisciplinaire expertbijeenkomsten. Deze bijeenkomsten hebben elk een andere samenstelling van deelnemers en verschillende thema’s als gespreksonderwerp.

SessieDatumOnderwerpAantal huisartsen per bijeenkomst
15 novemberHA/PA VS’en3 HA
211 novemberArts VG/HA1 HA
312 novemberHA/triage2 HA
426 novemberHA/aios2 HA + 2 aios
510 decemberOuderenzorg/HA2 HA
614 januariHA/somatiek2 HA
728 januariHA/overig3 HA

Onderwerpen

In de expertbijeenkomst wordt besproken welke ontwikkelingen zich voordoen en wat de impact is op de vraag naar de huisartsenzorg. Hierbij gaat de aandacht uit naar de volgende ontwikkelingen:

  • epidemiologie (de mate waarin aandoeningen voorkomen) en de impact
  • sociaal-culturele ontwikkelingen (zoals overheidsbeleid of veranderend patiëntengedrag)
  • het werkproces (veranderingen in vakinhoud, efficiency, taakverdeling)
  • de ervaren balans op de arbeidsmarkt
  • de beroepenmix: verschuivingen in de inzet van zorgprofessionals.

Tijdsinvestering

Uiterlijk 3 weken voor de expertbijeenkomst wordt aan de deelnemers ter voorbereiding online een aantal vragen gesteld. Het antwoorden daarvan duurt circa 20 minuten. De bijeenkomst zelf vindt online plaats en duurt maximaal 2 uur (19.00 en 21.00 uur).

Het capaciteitsorgaan betaalt geen vacatiegelden voor deelname uit.

Aanmelding

Meer informatie en het aanmeldformulier vind je in de bijlage. Aanmelden kan door het ingevulde formulier te sturen naar Deirdre Rietdijk d.rietdijk@capaciteitsorgaan.nl. Bij haar kun je ook met eventuele vragen terecht. Het capaciteitsorgaan informeert verder over de deelname aan de expertbijeenkomsten.

Nieuws

Een plotselinge sluiting van een huisartsenpraktijk heeft grote impact op de patiënten, medewerkers en huisartsen in de omgeving. Er moet

Op 22 mei vindt in de Tweede Kamer het commissiedebat eerstelijnszorg plaats met beide ministers van VWS. Voor dit overleg

Om in de groeiende vraag naar huisartsenzorg te kunnen voorzien, moeten er jaarlijks veel meer huisartsen worden opgeleid. Na een