Spring naar content

Eerste Kamer stemt in met lichter regime jaarverantwoording

Het lichtere regime van de jaarverantwoording voor zogenoemde micro-zorgaanbieders is een feit. Deze week stemde ook de Eerste Kamer in met de wetswijziging. Hiermee bestaat de jaarverantwoording voor deze aanbieders uit aanzienlijk minder vragen.

Eind maart is er een amendement aangenomen door de Tweede Kamer, waardoor de Wtza-verplichting tot het aanleveren van een openbare jaarverantwoording voor micro-zorgaanbieders wordt teruggebracht tot enkele vragen. Nu ook de Eerste Kamer heeft ingestemd met deze wetswijziging is het verlichte regime voor micro-zorgaanbieders een feit. De wetswijziging gaat in per 1 januari 2025.

Mariëtte Willems, bestuurslid LHV: “Dit is een belangrijke stap in de vermindering van administratieve regeldruk voor huisartsen en andere eerstelijnszorgaanbieders. Natuurlijk hadden we graag gezien dat de jaarverantwoording voor alle zorgaanbieders beperkt zou blijven tot enkele vragen, maar deze wetswijziging is een mooi begin van het herstel van vertrouwen in de eerstelijnszorg.”

Wanneer ben je een micro-zorgaanbieder?

Je bent voor de Nederlandse wet op dit moment een micro-zorgaanbieder als je voldoet aan ten minste twee van de drie criteria op twee opeenvolgende balansdata:

  • Een balanstotaal van maximaal 450.000 euro;
  • Een netto-omzet van maximaal 900.000 euro;
  • Maximaal 10 fte medewerkers in loondienst (zzp’ers, zoals waarnemers tellen niet mee).

Om je te helpen om te bepalen of je een micro-zorgaanbieder bent, hebben we een checklist ontwikkeld, waarmee je snel kan zien of jouw huisartsenpraktijk geldt als micro-zorgaanbieder.

Intern toezicht: getalsgrens verhoogd

Naast vereenvoudiging van de jaarverantwoording voor micro-zorgaanbieders besloot minister Helder eind juni ook om de getalsgrens voor de Wtza-verplichting intern toezicht in te richten, te verhogen van 25 naar 50 zorgverleners. Ook dit betekent een enorme lastenverlichting voor veel eerstelijnszorgaanbieders.

Let op: deze getalsgrens geldt niet bij de verplichting een cliëntenraad in te richten. Dit is nog wel verplicht bij 26 of meer zorgverleners.  Ook over deze getalsgrens gaan wij in gesprek met VWS.

Als LHV hebben we, verenigd in de Eerstelijnscoalitie, vanaf het allereerste uur onze zorgen geuit over het nut en de noodzaak van de verplichte jaarverantwoording en intern toezicht. Dat deze Wtza-verplichtingen veel huisartsen zorgen baarden bleek ook uit de petitie ‘Stel de huisarts vrij van de Wet Toetreding Zorgaanbieders’ die huisarts Arno Krijgsman in september 2023 aan minister Helder overhandigde en die bijna 4000 keer werd ondertekend.

Lees hier meer over ons verzet tegen lastenverzwaring door de Wtza

Nieuws

In 2024 is er een start gemaakt met de ketenaanpak valpreventie. Hoe ver zijn gemeenten met de uitrol van deze

De nieuwste editie van De Dokter valt vanaf volgende week bij LHV-leden op de mat. Sjoukje de Vries, huisarts in

Het ministerie van VWS zet in de Rijksbegroting 2025 en het zorgbeleid in op versterking van de eerstelijnszorg, onderneemt actie