Spring naar content

Eerste reactie LHV op het regeerprogramma

Vrijdag heeft het kabinet Schoof het regeerprogramma gepresenteerd met de plannen voor de komende kabinetsperiode. LHV-voorzitter Marjolein Tasche: “Wij vinden het positief dat het kabinet inzet op een goede toegankelijkheid van de zorg voor alle inwoners van Nederland en daarbij expliciet benoemt dat versterking van de eerstelijnszorg, en de rol van de huisarts in het bijzonder, daarbij cruciaal is.”

Verlagen drempels startende praktijkhouders

In het hoofdlijnenakkoord had het kabinet al aangegeven de eerstelijnszorg te versterken. Het kabinet maakt dit concreet door in te zetten op voldoende praktijkhoudende huisartsen in de wijk. Het regeerprogramma zegt hierover het volgende:

De eerstelijnszorg is een cruciale schakel in ons zorglandschap voor een doorverwijzing naar medisch-specialistische zorg. Het kabinet zet in op voldoende praktijkhoudende huisartsen, het verlagen van drempels voor startende praktijkhouders zodat het makkelijker wordt een huisartsenpraktijk over te nemen en meer mensen toegang tot goede huisartsenzorg te bieden. De huisarts heeft meer tijd om goed te luisteren naar de behoefte van de patiënt, zodat er een betere keuze gemaakt kan worden over het vervolgtraject, dat bij sociale problemen ook een vervolg bij een welzijnswerker kan zijn. En de huisarts ontlast met behulp van praktijkondersteuners het ziekenhuis. 

Marjolein Tasche: “Versterking van de voorkant van de zorg en verbinding met het sociaal domein en burgerinitiatieven worden steeds belangrijker. Niet iedere zorg van de burger is een medisch probleem. Dat verlegt de focus van zorg naar gezondheid en voorkomen van zorg. De vaste (innovatieve) huisarts in de wijk is hierbij de spil. We zijn blij dat het kabinet hierop inzet en de drempels voor startende praktijkhouders wil verlagen.”

Halveren administratietijd

Een grote prioriteit van het kabinet is het aanpakken van de personeelskrapte in de zorg. Dit wil zij onder andere doen door het halveren van de administratietijd in 2030. Hierbij wordt veel verwacht van de inzet van AI (#NooitMeerTikken). Daarnaast wil het kabinet wet- en regelgeving opheffen die leidt tot onnodige administratietijd. Vertrouwen in medewerkers wordt het uitgangspunt. De uitvraag van gegevens moet minder. Verschillen in regels en vereisten die zorgverzekeraars en zorgkantoren van zorgorganisaties verlangen, worden gelijkgetrokken.

Marjolein Tasche: “Als LHV bepleiten we al langer dat vertrouwen in de zorgprofessional het uitgangspunt moet zijn bij wet- en regelgeving. Fijn dat het kabinet hier nu expliciet werk van maakt. Het kabinet zet sterk in op AI. Als LHV vinden we het belangrijk dat het hier altijd gaat om digitale toepassingen met aangetoonde effectiviteit.”

Zelfstandigenbeleid

Het kabinet wil het doorgeschoten beroep op flexibele contractvormen terugdringen. Er komt een wetsvoorstel voor meer werkzekerheid voor flexwerkers met maatregelen om uitzendkrachten, oproepkrachten en tijdelijke werknemers beter te beschermen. Ook komt er een wetsvoorstel dat duidelijker maakt wanneer je werkt als werknemer of als zelfstandige.

Hoofdlijnenakkoord ouderenzorg

Er komt een apart hoofdlijnenakkoord voor ouderenzorg, waarin maatregelen komen voor de onbeheersbare arbeidsmarkttekorten en de financiële houdbaarheid van de ouderenzorg. Daarnaast komt het kabinet in 2025 met een uitwerking van de besteding van de € 600 miljoen voor betere ouderenzorg. Kabinet wil verder 290.000 woningen voor ouderen realiseren in 2030.

Verlaging eigen risico

Het eigen risico wordt vanaf 2027 verlaagd van 385 naar 165 euro, met een maximum van 50 euro per behandelrelatie. In 2025 en 2026 wordt het eigen risico al bevroren op het huidige bedrag van 385 euro.

Andere voornemens

  • De minister zet in op een versnelde verbetering van databeschikbaarheid en gegevensuitwisseling in de zorg.
  • De minister van VWS stuurt de Tweede Kamer dit najaar een notitie met de visie van het kabinet op marktwerking in de zorg.
  • Streekziekenhuizen blijven behouden. Grote ziekenhuizen gaan kleine ziekenhuizen ondersteunen.
  • Het kabinet werkt samen met de organisaties in de jeugdzorg (jeugdhulp, jeugdbescherming en reclassering), onderwijs en gemeenten verder aan de uitvoering van de Hervormingsagenda Jeugd.
  • Preventie: marketing van ongezonde producten gericht op jongeren wordt tegengegaan, er komen publiekscampagnes tegen het vapen en drugs en het kabinet gaat een model schrijven dat investeringen in preventie makkelijker moet maken.

Meer informatie

Lees hier het hele regeerprogramma

Nieuws

In 2024 is er een start gemaakt met de ketenaanpak valpreventie. Hoe ver zijn gemeenten met de uitrol van deze

De nieuwste editie van De Dokter valt vanaf volgende week bij LHV-leden op de mat. Sjoukje de Vries, huisarts in

Het ministerie van VWS zet in de Rijksbegroting 2025 en het zorgbeleid in op versterking van de eerstelijnszorg, onderneemt actie