Spring naar content

Einde handhavingsmoratorium DBA

Op 1 januari 2025 wordt het handhavingsmoratorium op de wet DBA opgeheven. Dat betekent dat de belastingdienst mogelijk kan gaan handhaven op schijnzelfstandigheid. Wat betekent dat voor huisartsen en andere zelfstandig werkende zorgverleners?

In 2016 is de Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelatie (Wet DBA) ingevoerd. Deze wet moest schijnzelfstandigheid voorkomen. De wet bracht echter niet de duidelijkheid die nodig was en leverde vanaf het begin veel onrust op. Daarom is opdrachtgevers en de zelfstandigen een overgangsperiode geboden, het zogenaamde handhavingsmoratorium. Dit houdt concreet in dat de belastingdienst niet met terugwerkende kracht boetes oplegt, tenzij er sprake is van kwaadwillendheid of er een aanwijzing is gegeven.

Gevolgen einde moratorium

Vanaf 1 januari 2025 wordt dit handhavingsmoratorium opgeheven. Wat concreet de gevolgen hiervan zullen zijn voor de huisartsenzorg is nog niet met zekerheid te zeggen. De LHV heeft daarom, samen met de KNMT, FMS en VvAA, duidelijkheid gevraagd bij de Belastingdienst en het ministerie van VWS. Ook hebben we onze zorgen uitgesproken over de mogelijke gevolgen voor de continuïteit van zorg.

Toekomst modelovereenkomsten

Binnen de huisartsenzorg werken we nu met door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomsten. Het is de vraag of er ook na 1 januari 2025 met deze overeenkomsten gewerkt kan blijven worden. Een verkenning van de Belastingdienst naar gebruik van deze modelovereenkomsten in de toekomst, moet hier duidelijkheid over geven. We verwachten de uitkomsten hiervan in september/oktober.

Omdat zowel de belastingdienst als VWS aangeven onrust te willen voorkomen en belang te hechten aan continuïteit van zorg, verwachten we dat ook na 1 januari 2025 nog met de modelovereenkomsten gewerkt kan worden, mits de feitelijke uitvoering van de werkzaamheden aansluit bij de modelovereenkomst.

Advies

We hopen je in september/oktober meer duidelijkheid te kunnen bieden over de gevolgen van de opheffing van het handhavingsmoratorium. Tot die tijd adviseren we je het volgende:

  • Controleer nog voor januari 2025 of de wijze van uitvoering van de overeenkomst in overeenstemming is met de daarin opgenomen afspraken, dat met de juiste versie van de overeenkomst wordt gewerkt en er in de dagelijkse uitvoering geen regels of verplichtingen worden opgelegd die eigenlijk alleen van toepassing zijn op werknemers.
  • Werk daadwerkelijk zoals vastgelegd in de modelovereenkomst. Alleen dan wordt de opdracht bestempeld als ‘buiten dienstbetrekking.’ De Belastingdienst beoordeelt altijd de feitelijke manier van werken.
  • Ga met ondersteunend personeel geen zzp-constructie aan. Voor deze medewerkers zijn er geen goedgekeurde modelovereenkomsten beschikbaar.
  • Volg de ontwikkelingen op dit onderwerp en bespreek regelmatig met elkaar of jullie  samenwerking op bestaande basis voortzetten.

Continuïteit van zorg

Op dit moment verkennen we (samen met coalitiepartners KNMT, FMS en VvAA) met de Belastingdienst en VWS op welke wijze ook na 2025 nog als zzp-er kan worden gewerkt. Hierbij vragen we nadrukkelijk aandacht voor de specifieke situatie in de (huisartsen)zorg, waarbij inzet van waarnemers bij ziek, piek en uniek onontbeerlijk is voor de continuïteit van zorg. Deze zomer voeren we gesprekken over verschillende casussen waarbij waarnemers worden ingezet. Zodra we jullie hier meer concreet over kunnen informeren, zullen wij dit uiteraard doen.

Wet Vbar

Inmiddels wordt ook gewerkt aan de wet Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (Wet Vbar). Deze wet moet – meer dan de wet DBA – duidelijkheid geven over wanneer er sprake is van een arbeidsrelatie en wanneer niet.  Daarvoor biedt de wet een toetsingskader om te beoordelen wanneer er sprake is van werknemerschap en wanneer van werk als zelfstandige. Ook regelt de wet dat er een rechtsvermoeden komt waarvan medewerkers met een uurtarief lager dan 32 euro gebruik kunnen maken om een arbeidscontract te krijgen. Net als de wet DBA geldt deze wet niet alleen voor de zorg, maar ook voor allerlei andere sectoren. Het wetsvoorstel ligt momenteel voor advies bij de Raad van State.

Lees weten?

Meer informatie lees je in ons thema Zelfstandigenbeleid.

Nieuws

Geen items gevonden