Spring naar content

Geactualiseerde leidraad MTVP gereed

Vanaf 1 januari 2025 is Meer tijd voor de patiënt (MTVP) standaard onderdeel van de basiszorg van de huisarts. Om te zorgen dat MTVP ook in de toekomst goed blijft werken, is afgesproken de Leidraad MTVP op een aantal momenten te actualiseren. Inmiddels is de eerste actualisatie gereed.

Groeimodel

De geactualiseerde Leidraad MTVP maakt concreet hoe praktijken na de eerste twee jaar invulling kunnen geven aan Meer tijd voor de patiënt. Het is een aanvulling op de oorspronkelijke leidraad, waarin de vereisen voor de eerste twee jaar MTVP waren geformuleerd. In de update kun je lezen waaraan je moet voldoen als je je derde MTVP-jaar ingaat.  Zo kan je bij drie van de vier kernelementen een nieuwe interventie kiezen of ervoor kiezen reeds ingezette interventies door te ontwikkelen.

Voor wie?

De geactualiseerde leidraad is bedoeld voor praktijken die hun derde jaar MTVP ingaan en klaar zijn met het groeimodel uit de huidige leidraad. Dit geldt het eerste voor praktijken die in de eerste tranche zijn gestart met MTVP (per 1 april 2023). Voor hen gaat de geactualiseerde leidraad gelden per 1 april 2025. Praktijken die in latere tranches zijn gestart, krijgen er pas later mee te maken.

Bestuurlijke afspraken

De actualisering van de MTVP-leidraad is onderdeel van de bestuurlijke afspraken die zijn gemaakt in het kader van de structurele bekostiging van MTVP. Naast deze update zullen er ook updates van de Leidraad plaatsvinden voor jaar 4 en 5. De updates zullen gebaseerd zijn op de uitkomsten van de effectmetingen die vanaf 2025 jaarlijks zullen plaatsvinden.

Wat wordt er van je verwacht?

De update van de Leidraad gaat in op 1 april 2025.

  • Is jouw praktijk op 1 april 2023 gestart met MTVP en ga je per 1 april 2025 het derde MTVP-jaar in? Dan kun je nu aan de hand van de geactualiseerde Leidraad, en in afstemming met je RHO, alvast voorbereidingen gaan treffen voor de doorontwikkeling van MTVP in jouw praktijk.
  • Ben je later gestart met MTVP? Dan kan je gewoon doorgaan in het groeimodel voor de eerste twee jaar, en geldt de update twee jaar na je startdatum.

Lees meer

Alles over Meer Tijd voor de Patiënt lees je in ons thema. Of lees de 5 vragen over de structurele bekostiging van MTVP in het artikel uit De Dokter.

Nieuws

Vanaf 1 januari is de structurele bekostiging van Meer Tijd voor de Patiënt (MTVP) een feit. Dit geeft huisartsenpraktijken de

In de rubriek ‘Wat zeggen de politieke partijen over…’ lichten we elke week een onderwerp uit waarvoor de LHV steeds

Tijdens de landelijke ledenvergadering op dinsdag 26 september stond een groot aantal onderwerpen op de agenda. Allereerst de voordracht van