Spring naar content

Gevolgen handhaving zzp-wet: werk volgens de modelovereenkomsten en maak plannen voor de toekomst

Sinds de aankondiging van de overheid dat de Belastingdienst per 1 januari 2025 de wet DBA gaat handhaven, is er veel onrust en onzekerheid onder huisartsen. Dat is heel begrijpelijk. De wet is op bepaalde punten onduidelijk, de handhaving start al op korte termijn en het leidt tot terechte zorgen bij huisartsen die als zzp’er werken en bij de praktijkhouders die hun opdrachtgevers zijn. 

De handhaving per 1 januari 2025 is een feit. Wat moet je op korte termijn doen als je waarnemer of praktijkhouder bent:  

  • Werk strikt volgens de modelovereenkomsten voor duurwaarneming en incidentele waarneming van de LHV. Wees je bewust van wat daar in staat en dat je in de praktijk dus ook echt aan die afspraken moet houden.  
    Die modelovereenkomsten zijn goedgekeurd door de Belastingdienst en mogen tot 30 september 2026 gebruikt worden. Onthoud dat dit een houvast is, maar dat de Belastingdienst geen garanties geeft. In dit bericht leggen we dat verder uit.
    De modelovereenkomst voor praktijkmedewerking is geldig tot 30 september 2025.
  • Denk na over je toekomst. Wil je als waarnemer blijven werken, bedenk dan hoe je dat in de toekomst wilt, mag en kunt doen. Hecht je aan werken met een vaste patiëntenpopulatie: kijk dan naar de mogelijkheden voor loondienst en praktijkhouderschap. Ben je praktijkhouder: bedenk hoe je je huisartsenteam in je praktijk wilt invullen, met (meer) huisartsen in loondienst, met een uitbreiding van je maatschap of een tussenvorm. Ga hierover in gesprek met elkaar.

Meer duidelijkheid nodig

In ons webinar van 17 oktober jl. (nu nog terug te kijken) hebben we geprobeerd veel informatie te geven over wat deze wet en handhaving gaat betekenen. Natuurlijk roept dit ook nog veel vragen op. Ook wij hebben behoefte aan meer duidelijkheid van de overheid en we zijn daar hard mee aan de slag. Ook werken we aan informatie om jou te helpen een afweging te maken hoe je in de toekomst aan het werk kunt.

Wat doet de LHV?

We strijden als LHV al sinds de wet DBA er jaren geleden kwam bij de overheid voor meer duidelijkheid op dit vlak én voor betere wetgeving die goed rekening houdt met de noodzaak tot inzet van waarnemend huisartsen voor ziek-, piek- en uniek-situaties.

We begrijpen goed dat de onzekerheid over de gevolgen van de aangekondigde handhaving voor frustratie zorgt. Sinds bekend werd dat de wet per 1 januari wel gehandhaafd zou worden, zijn we als LHV veelvuldig in overleg gegaan met de Belastingdienst, VWS en SZW over de gevolgen van de opheffing van het handhavingsmoratorium. Dit overleg voeren we samen met de FMS, KNMT en VvAA.

We willen vanuit de Belastingdienst meer helderheid krijgen over hoe handhaving er uit ziet en duidelijk te krijgen in welke situatie sprake is van schijnzelfstandigheid (werknemer) en wanneer niet.

Daarnaast benadrukken we als LHV steeds richting de ministeries van VWS en SZW de noodzaak om een flexibele schil te behouden voor ziek, piek en uniek voor de continuïteit van zorg. Dat is belangrijk voor alle huisartsen.

Dit was ook de strekking van onze reactie op de internetconsultatie voor de wet Vbar (de opvolger van de wet DBA die in maak is).

Blijf op de hoogte

Op onze themapagina Zelfstandigenbeleid kan je altijd de laatste stand van zaken vinden op dit dossier. Ook houden we je hier op de hoogte van de (lobby)inspanningen van de LHV op dit dossier.

We werken aan meer informatie om je te ondersteunen.

Je kunt het webinar van 17 oktober jl. nog terugkijken, klik hier.

Nieuws

Geen items gevonden