Gezamenlijke verantwoordelijkheid door convenant MGZ
Op 2 september ondertekenden LHV, InEen, ActiZ, NVAVG, Verenso, VGN en ZN het Convenant Medisch Generalistische Zorg (MGZ). Het convenant biedt huisartsen meer mogelijkheden om zorgaanbieders aan hun verantwoordelijkheid te houden voor de zorg voor mensen met een Wlz-indicatie.
Aanleiding convenant
Steeds meer mensen met een Wlz-indicatie blijven thuis wonen of kiezen voor een kleinschalige of geclusterde woonvorm. ‘Behandeling’ als onderdeel van de Wlz-aanspraak neemt daarbij een bijzondere plaats in omdat MGZ ten dele uit de Wlz vergoed wordt én ten dele uit de zorgverzekeringswet (Zvw). In al deze situaties is samenwerking tussen specialisten ouderengeneeskunde, artsen gehandicaptenzorg, huisartsen en overige eerstelijnszorg noodzakelijk. Door de complexiteit van het stelsel lukt het echter niet overal hiervoor sluitende afspraken te maken.
Medisch Generalistische Zorg (MGZ)
Onder MGZ wordt verstaan: het geheel aan geneeskundige zorg die huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen verstandelijk gehandicapten (arts VG) in samenspel plegen te bieden, zowel overdag als bij spoedzorg in de avond-, nacht- en weekenduren (ANW-uren).
Gezamenlijke verantwoordelijkheid
In het convenant hebben de betrokken partijen geformuleerd hoe zij invulling geven aan hun gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de Wlz-patient. Hierbij staat de zorgvraag van de patiënt centraal. Uitgangspunt is dat MGZ zowel overdag als in ANW-uren toegankelijk is voor de patient, waarbij deze zorg wordt geleverd door de daarvoor best geëquipeerde arts, die daarin ondersteund wordt om zo effectief en efficiënt mogelijk te kunnen werken.
Huisartsen, zorgaanbieders, specialisten ouderenzorg en artsen VG kunnen in de regio gezamenlijk aan de slag met deze afspraken. Mocht het niet lukken om tot passende afspraken te komen, dan kunnen zij zich wenden tot de regionale overlegstructuur, die onder verantwoordelijkheid staat van zorgkantoor en zorgverzekeraar. Iedere regio is vrij om de voor die regio meest passende oplossingen te ontwikkelen.
Wat is de meerwaarde van dit convenant voor de huisarts?
Mariëtte Willems, bestuurslid LHV: “Veel huisartsen leveren zorg aan patiënten met een wlz-indicatie. Door de gezamenlijke verantwoordelijkheid willen we voorkomen dat zorgverleners zich alleen voelen staan in de zorg voor deze kwetsbare patiënten.”
Randvoorwaarden
De betrokken partijen zullen, indien nodig, landelijke partijen aanspreken op het realiseren van noodzakelijke randvoorwaarden. Zoals passende bekostiging, ICT en gegevensuitwisseling en de positionering van niet gecontracteerde zorg. Daarnaast werken zij aan een handreiking die het convenant en de beoogde werkwijze in de regio nader introduceert.
Betrokken partijen
Het convenant is ondertekend door de volgende partijen: ActiZ, InEen, LHV, NVAVG, Verenso, VGN en ZN.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie over het convenant en de rol van de huisarts bij de zorg aan patienten met een Wlz-indicatie op de themapagina Ouderenzorg.
Nieuws
Op woensdag 16 oktober vindt het commissiedebat ouderenzorg plaats met minister Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en staatssecretaris Maeijer (Langdurige
Huisartsen bieden steeds vaker zorg aan ouderen in kleinschalige woonvoorzieningen. Dat loopt niet altijd goed. Wat kan je doen als
Ouderen zijn de dupe van commercialisering in de zorg. Dat stellen de LHV, Verenso, Alzheimer Nederland en de Nederlandse Vereniging