Spring naar content

Goede eerstelijnsambities VWS hebben uitwerking en investeringen nodig

Het ministerie van VWS zet in de Rijksbegroting 2025 en het zorgbeleid in op versterking van de eerstelijnszorg, onderneemt actie om huisartsenzorg voor iedere Nederlander toegankelijk te houden en zet in op goede samenwerking tussen zorg- en welzijnsprofessionals in de wijk. LHV, NHG en InEen, de verenigingen van huisartsen(organisaties) vinden dat positief. Lees in dit bericht onze verdere reactie op de begroting en de Miljoenennota.

Huisarts met een patiënt in de spreekkamer

Het is positief dat minister Agema (VWS) inzet op toegankelijke zorg voor iedereen en daarbij het belang van een sterke eerste lijn en huisartsenzorg dicht bij huis benoemt. Omdat niet alle hulpvragen medisch zijn, wordt in een aanvulling op het huidige Integrale Zorgakkoord (IZA) een stevige basis gelegd voor de samenwerking tussen de huisartsenzorg en het sociaal domein. In de financiële paragraaf zien we daar echter (nog) geen structurele financiële middelen voor gereserveerd. Het is belangrijk dat die wel beschikbaar zijn.

Meer samenhang in preventie gewenst

Het kabinet stelt dat voorkomen beter is dan genezen. Er wordt een aantal activiteiten genoemd om de gezondheid van Nederlanders te verbeteren, maar een samenhangende aanpak voor preventie mist.

Ook lijkt het kabinet te accepteren dat door het beoogde beleid wachtlijsten toenemen, waardoor mensen met minder urgente klachten langer moeten wachten en in aanvang minder ernstige klachten kunnen uitgroeien tot serieuze medische problemen die ingrijpende en dure behandeling vereisen.

Daarnaast maken wij ons zorgen over het terugdraaien van de investeringen voor het versterken publieke gezondheid en infectieziektebestrijding conform het hoofdlijnenakkoord voor 2025.

Aanpak personeelstekort

Het kabinet verwacht veel van de inzet van digitale middelen, AI en de vermindering van de administratieve lasten van zorgmedewerkers en huisartsen. Wij zijn groot voorstander van digitalisering waar die bewezen effectief kan worden ingezet en maken ons hard voor het wegnemen van onnodige administratieve handelingen.

Maar dit zal het nijpende personeelstekort niet geheel oplossen. Voor het echt oplossen van tekorten is veel meer nodig, zoals aandacht voor opleiden, een goede balans tussen vast en flex, ruimte voor innovatieve werkvormen en toekomstperspectief.

Toegankelijke zorg voor iedereen

De inzet van bewezen effectieve digitale oplossingen, gegevensuitwisseling en een goede digitale ondersteuning van zorgprocessen is essentieel voor een toekomstbestendige inrichting van de zorg. We vragen daarbij wel nadrukkelijk om aandacht voor de grote groep mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden en digitale vaardigheden in onze samenleving. Ook voor hen moet passende zorg toegankelijk zijn en blijven.

Nieuws

Het LHV-bestuur sprak in de Landelijke Ledenvergadering met de afgevaardigde ambassadeurs over de stand van zaken rond de IZA-afspraken. De

In het woensdag 15 mei gepresenteerde Hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB is aandacht voor de zorg. We zien

Vanaf 1 januari is de structurele bekostiging van Meer Tijd voor de Patiënt (MTVP) een feit. Dit geeft huisartsenpraktijken de