Spring naar content

Handhaving schijnzelfstandigheid: wel handhaving, geen boetes

De Belastingdienst zal in 2025 nog geen boetes uitdelen aan werkgevers die nog werken met schijnzelfstandigen. Wel kunnen sociale premies teruggevorderd worden. Dat staat in het Handhavingsplan dat de Belastingdienst op 18 december publiceerde. Voor de huisartsenzorg blijft onduidelijk wanneer er precies sprake is van schijnzelfstandigheid.

Duidelijkheid nodig over ANW en flexibele schil

De onduidelijkheid geldt vooral voor de inzet van waarnemend huisartsen in de ANW-uren en voor de inzet van waarnemers bij ziek, piek en uniek in de dagpraktijk. Is hier sprake van schijnzelfstandigheid of niet? De casuïstiekbesprekingen die de LHV met de Belastingdienst, SZW en VWS hebben gevoerd, hebben hier tot nu toe geen duidelijkheid over gegeven. Het handhavingsplan geeft hier evenmin antwoord op.

Als de Belastingdienst deze situaties (ziek, piek, uniek, ANW) als schijnzelfstandigheid zou beoordelen, komt de continuïteit van de huisartsenzorg duidelijk in het gedrang.

Modelovereenkomsten verlengd tot 2029

In het handhavingsplan geeft de Belastingdienst ook aan dat alle nog geldige modelovereenkomsten automatisch verlengd worden tot 31 december 2029. Voor de huisartsenzorg gaat het dan over de modelovereenkomsten voor duurwaarneming, praktijkmedewerking, incidentele waarneming en de aansluitovereenkomst HAP.  Dat lijkt goed nieuws, maar ook hier liggen onduidelijkheid en onzekerheid op de loer. De Belastingdienst geeft namelijk ook nadrukkelijk aan dat modelovereenkomsten elk moment ingetrokken kunnen worden  als deze niet voldoen aan wet- en regelgeving, zoals bijv. de wet DBA of de toekomstige wet Vbar.

Denk na over hoe je wil werken

Ondanks de zachtere landing die nu is gecommuniceerd, willen we benadrukken dat de handhaving op schijnzelfstandigheid per 1 januari 2025 een feit blijft. Er worden dan wel geen boetes uitgedeeld, maar de Belastingdienst kan wel naheffingen vorderen als ze schijnzelfstandigheid constateert.

Het blijft dus noodzakelijk om na te denken hoe je in de toekomst wil werken als je het risico loopt om als schijnzelfstandige te worden aangemerkt. En voor praktijkhouders: bedenk hoe je je huisartsenteam in je praktijk wilt invullen, met (meer) huisartsen in loondienst, met een uitbreiding van je maatschap of een tussenvorm.

Hoe nu verder?

In januari praten we verder met de belastingdienst, VWS en SZW over het gebruik van de modelovereenkomsten en de mogelijkheid de inzet van waarnemers te continueren in de ANW-uren en bij ziek, piek en uniek.

Meer informatie

Lees op de site van de Rijksoverheid meer over het handhavingsplan van de Belastingdienst.

Kijk voor meer informatie over zelfstandigenbeleid op de themapagina.

Kern Handhavingsplan

  • Alle goedgekeurde modelovereenkomsten worden automatisch verlengd tot 31 december 2029. Modelovereenkomsten kunnen wel ingetrokken worden als ze niet voldoen aan wet- en regelgeving of als blijkt dat er niet volgende de voorwaarden in de overeenkomst gewerkt kan worden.
  • Er worden in 2025 geen boetes opgelegd. Dit geldt voor zowel verzuim- als vergrijpboetes.
  • Opdrachtgevers kunnen nog wel een naheffing krijgen in 2025
  • Bij vermoeden schijnzelfstandigheid krijgt opdrachtgever tijd arbeidsrelaties aan te passen voordat boekenonderzoek (controle) volgt.

Nieuws

Dat is de kern van de inbreng van LHV en InEen voor het commissiedebat Arbeidsmarkt in de zorg van 19

Hoe wil jij (samen)werken in de toekomst? Om je te helpen bij deze afweging publiceerden we vorige week drie scenario’s.

Met de aangekondigde handhaving op schijnzelfstandigheid is het goed om na te denken over hoe je in de toekomst wil