Huisartsen starten acties in het land
Vanuit heel Nederland melden huisartsenpraktijken dat ze acties zijn begonnen in de actieweek. Hiermee willen ze duidelijk maken dat het steeds moeilijker wordt om het vak goed uit te oefenen. Lange wachtlijsten in ziekenhuizen en GGZ, grote druk op de ANW-zorg, huisvestingsproblemen en steeds meer administratieve eisen van overheden en zorgverzekeraars.
Huisartsen en medewerkers hangen posters op in de praktijk, versturen berichten, delen schrijnende verhalen, filmpjes of oproepen op social media en staan regionale radio, tv en kranten te woord. In de praktijk dragen veel zorgverleners een actieshirt. Ze organiseren speciale spreekuren, zoals een inloopspreekuur voor gemeenteraadsleden, een open dag, spreekuur voor het huis of in het gebouw van de Tweede Kamer. Anderen zetten een schutting in de praktijk met daarachter een overgelopen emmer, of rijden rond met een oldtimer brandweerauto beplakt met actieteksten. En er zijn vele uitdeelacties in de praktijk.
Alles is te volgen op www.huisartseninactie.nl. De actieweek sluit af op 1 juli met een manifestatie op het Malieveld in Den Haag.
Ook een eigen actie starten?
Heb jij ook een actie lopen in jouw praktijk of ben je dat van plan? Laat ons het weten. Je kunt dit melden via een formulier en/of door op social media te posten met gebruik van de hashtag #iedereeneenhuisarts. Op die manier kunnen we jouw actie in het zonnetje zetten en alle initiatieven in het land verzamelen.
Waarom deze actieweek?
De toegankelijkheid van de huisartsenzorg staat op het spel. De druk op de huisartsenzorg móet worden aangepakt. Deze zomer maakt de overheid meerjarenplannen voor de zorg. We laten samen een stevig geluid horen: we willen concrete, afdwingbare afspraken om de drukte te verminderen. In het belang van alle patiënten!
Nieuws
In 2024 is een belangrijke mijlpaal bereikt: maar liefst 70% van de huisartsen werkt nu met een Huisarts Informatie Systeem
De Belastingdienst zal in 2025 nog geen boetes uitdelen aan werkgevers die nog werken met schijnzelfstandigen. Wel kunnen sociale premies
De tijdelijke vergoeding voor de UZI-medewerkerspas op naam stopt per 1 april 2025. Vanaf deze datum zijn huisartsen en apothekers