In gesprek met Zilveren Kruis over MTVP en TBHZ
Het overlegteam huisartsen (OTH) had op 6 juli jl. een constructief overleg met Zilveren Kruis. Op de agenda stond het inkoopbeleid 2024-2025 met specifiek aandacht voor Meer Tijd voor de Patiënt (MTVP) en Toekomstbestendige huisartsenzorg (TBHZ), Krachtige basiszorg (KBZ) en de situatie van de Friese huisartsen.
Toekomstbestendige huisartsenzorg
Zilveren Kruis heeft er in het inkoopbeleid 2024-2025 voor gekozen om TBHZ op te laten gaan in MTVP. Dat is niet de eerste keuze van het OTH. Wij hebben de voorkeur om TBHZ naast MTVP te laten bestaan. Van belang voor de huisarts is dat de herbesteding van de structurele TBHZ-gelden traceerbaar blijft en behouden blijft voor de oorspronkelijke doelstelling van TBHZ: de organisatie van toekomstbestendige huisartsenzorg.
Het OTH heeft nu van Zilveren Kruis de garantie gekregen dat de TBHZ-gelden naast de investering in MTVP blijven, deze zijn immers structureel. TBHZ-gelden worden op andere onderwerpen ingezet, zoals consultatie tweede lijn en behandelwensgesprekken.
In de nieuwsbrief van Zilveren Kruis van 5 juli geven zij aan waar de TBHZ-gelden worden herbesteed. Hierbij heeft het OTH de kanttekening gemaakt dat de uitbreiding van POH-GGZ een NZa-beleidsregel (S1) betreft en niet uit deze gelden gefinancierd kan worden. Afgesproken is dat wanneer de praktijkscan dit jaar heeft plaatsgevonden, het uitvoeringsplan in het komende jaar nog wordt gefinancierd.
Krachtige basiszorg
Krachtige basiszorg is onderwerp van gesprek tussen de regionale huisartsenorganisaties en de zorginkopers van Zilveren Kruis van de grote steden (de pilot steden). Het OTH had zorgen over de voortgang van de financiering van dit programma voor kwetsbare patiënten in achterstandswijken. Zilveren Kruis heeft aan het OTH bevestigd dat zij de financiering van de krachtige basiszorg continueren. Wel geeft ZK aan dat er geen ruimte is voor uitbreiding. Hoe de financiering precies vorm krijgt, is onderwerp van gesprek in de diverse regio’s. Als OTH monitoren we dit uiteraard nauwgezet.
Situatie Friese huisartsen
Het OTH heeft met Zilveren Kruis gesproken over de overgangssituatie van de huisartsen in Friesland. Er is hierover nauw contact tussen de Friese Huisartsen Vereniging en Zilveren Kruis. Veranderingen in beleid geven een onzeker perspectief en dat is precies wat we willen voorkomen. We hebben met Zilveren Kruis mogelijkheden verkend om comfort te kunnen bieden, wanneer praktijken te maken krijgen met een significant omzetverlies. Praktijken mogen door deze veranderingen niet worden bedreigd in hun voortbestaan is ons uitgangspunt. Volgens Zilveren Kruis zijn er bestaande mogelijkheden om een eventueel verlies op te vangen, zoals bijvoorbeeld de prestatie ‘Huisartsenzorg in kwetsbare gebieden’. Er zijn op dit moment gesprekken gaande tussen Zilveren Kruis en de Friese huisartsen hoe eventueel maatwerk geleverd kan worden.
Vervolg
In oktober heeft het OTH samen met Zilveren Kruis een overleg gepland om de vraagstukken en oplossingsrichtingen rondom de continuïteit van de huisartsenzorg met elkaar te bespreken. Met in het bijzonder aandacht voor huisvesting, ondersteuning van de startende praktijkhouder en de rol van commerciële partijen. We houden u op de hoogte van de voortgang.
Heeft u vragen over het bovenstaande of wilt u eens van gedachten wisselen, neemt u dan gerust contact op met het OTH-lid van uw afdeling of het bureau van de LHV.
Met vriendelijke groet,
Ard Nijhuis (Friesland)
Bernard Leenstra (Midden-Nederland)
Gijs Smit (Gelre IJssel)
Mark Pul (Zwolle/Flevo/Vechtdal)
Tekin Karaköse (Rotterdam)
Olaf Kuipers (Drenthe)
Ron Peters (Noord-Holland Midden)
Willy Völke (Amsterdam/Almere)
Nieuws
Ben je van plan om in september 2025 te starten met het opleiden van een Verpleegkundig Specialist of Physician Assistant
Mitz is de online toestemmingsvoorziening waarin patiënten zelf hun toestemmingskeuzes voor gegevensuitwisseling vastleggen en beheren. Alle zorgaanbieders in Nederland kunnen
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft aangegeven af te zien van een aanvullende vragenlijst bij de jaarverantwoording voor micro-zorgaanbieders. Dit betekent