Jaarverantwoording niet op tijd af? Vraag op tijd uitstel aan
De deadline voor het indienen van de financiële jaarverantwoording is 31 mei. Veel huisartsenpraktijken krijgen dit jaar voor het eerst met deze Wtza-verplichting te maken. Accountants waarschuwen dat de deadline onhaalbaar is, vanwege de grote hoeveelheid organisaties die ze hierbij moeten helpen. Check dus tijdig hoe het bij jou zit en vraag zonodig uitstel aan.
![](https://www.lhv.nl/wp-content/uploads/2023/06/2023_bredeweweg_021_LR.jpg)
Vraag uitstel tot en met 31 maart
Uitstel aanvragen kan tot en met 31 maart. Het uitstel voor het opleveren van de jaarverantwoording over 2024 geldt tot uiterlijk 31 december 2025. De NZa, waar je het uitstel aanvraagt, kent dit in principe toe als je voor het eerst jaarverantwoording moet afleggen. Zo niet, dan kan je alleen uitstel aanvragen bij ‘bijzondere omstandigheden’.
Wie moet uiterlijk 31 mei voldoen aan de jaarverantwoordingsverplichting?
De verplichting om financiële jaarverantwoording af te leggen geldt voor alle huisartsenpraktijken, dus ook de praktijken die over de jaren 2022 en 2023 nog geen verantwoording hoefden af te leggen. De verplichting geldt ook voor micro-aanbieders. Voor hen geldt wel een lichtere verantwoording. Micro-aanbieders leveren een beperkte balans en een beperkte staat van baten en lasten in en hoeven geen toelichting te geven op hun financiële verantwoording. Ook hoeven micro-aanbieders geen bestuursverslag en accountantsverklaring aan te leveren.
Krijg je een uitnodiging voor het doen van de jaarverantwoording?
Nee. Je krijgt geen officiële uitnodiging om de jaarverantwoording af te leggen. Het CIBG stuurt jaarlijks wel bericht aan organisaties om ze op de jaarverantwoordingsplicht te attenderen. Organisaties zijn zelf verantwoordelijk voor het op tijd openbaar maken van de jaarverantwoording. Dat kan vanaf het begin van het jaar via DigiMV op Jaarverantwoordingzorg.nl.
Wat moet je precies aanleveren?
Wat je precies moet aanleveren is afhankelijk van de grootte van je praktijk. Vanaf 1 januari 2025 worden namelijk ook micro-zorgaanbieders onderscheiden. Hier vallen, naar verwachting, de meeste huisartsenpraktijken onder.
Micro-zorgaanbieders leveren het volgende aan:
Ben je geen micro-zorgaanbieder? Dan moet je meer gegevens aanleveren. Kijk in onderstaand overzicht wat voor jou geldt.
Wanneer ben je een micro-zorgaanbieder?
Je bent een micro-zorgaanbieder als je 2 opeenvolgende boekjaren hebt voldaan aan minimaal 2 van de 3 eisen:
- Netto-omzet van maximaal 900.000 euro;
- Maximaal 10 fte medewerkers in loondienst (zzp’ers (bijv. waarnemers) worden niet meegeteld).
- Balanstotaal van maximaal 450.000 euro;
Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de jaarverantwoording en andere Wtza-verplichtingen op de themapagina Wtza.
Nieuws
Vanaf 1 januari 2025 is de pauzeknop niet meer van toepassing voor de openbare jaarverantwoordingsplicht. Ook gaat vanaf deze datum
De LHV is verheugd over de voorgenomen verhoging van de getalsgrens voor intern toezicht. In onze reactie op de internetconsultatie
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft aangegeven af te zien van een aanvullende vragenlijst bij de jaarverantwoording voor micro-zorgaanbieders. Dit betekent