Ken jij Mitz al? Binnenkort kun je ermee werken
Mitz is de online toestemmingsvoorziening waarin patiënten zelf hun toestemmingskeuzes voor gegevensuitwisseling vastleggen en beheren. Alle zorgaanbieders in Nederland kunnen straks Mitz gebruiken als toestemmingsregistratie. Via Mitz controleert je HIS straks eenvoudig of er toestemming is voor het uitwisselen van medische gegevens. Dat scheelt jou als huisarts werk. In dit bericht lees je meer over Mitz.
Voor het uitwisselen van medische gegevens is meestal toestemming nodig. Patiënten geven nu op veel verschillende manieren en plekken toestemming. Mitz maakt dit eenvoudiger en overzichtelijker.
Jouw HIS-leverancier verzorgt de connectie met Mitz en biedt Mitz-functionaliteiten aan voor jouw praktijk. Vanuit de huisartsenpraktijk verwijs je patiënten naar MijnMitz.nl. Daar kunnen patiënten zelf hun toestemmingskeuzes voor alle zorgaanbieders vastleggen en aanpassen. Op het moment dat jij het Landelijk Schakelpunt (LSP) bevraagt, controleert deze automatisch bij Mitz of er toestemming is voor uitwisseling.
Voordelen van Mitz
Mitz is een eenvoudige manier voor alle Nederlanders om zelf de regie te hebben over het delen van hun medische dossiers. Ook voor jou als huisarts heeft Mitz voordelen:
Mitz-overeenkomst
VZVZ legt praktijken binnenkort een overeenkomst voor die elektronisch getekend kan worden in hun portaal zodat juridisch geregeld is dat Mitz de toestemming voor uitwisselen beheert. De overeenkomst is onderdeel van een uitgebreid afsprakenstelsel waarin de LHV een rol speelt bij het bewaken van het construct en de juiste positie van de zorgverleners. De overeenkomst is uitgebreid juridisch nagekeken en bediscussieerd en deze versie van de overeenkomst is door de LHV geaccordeerd.
Beoogd tijdspad en wat je moet doen
Het belangrijkste is het tekenen van de overeenkomst als deze wordt aangeboden. VZVZ regelt in samenwerking met de leverancier en de regio de exacte planning. Verder ontvang je communicatiemiddelen om patiënten op de hoogte te brengen. Denk hierbij aan folders, een slide voor het wachtkamerscherm, etc. Ook wordt er een e-learning ontwikkeld voor huisartsen en praktijkmedewerkers voor meer informatie.
Patiënten die niet zelf in staat zijn hun toestemming online vast te leggen of te beheren, kunnen zich melden bij de apotheek voor ondersteuning. Ook is er bij VZVZ een helpdesk beschikbaar. Dat hoef je als huisartsenpraktijk niet te doen, maar het blijft wel mogelijk om samen met je patiënt de toestemming voor het opvragen door derden bij jou als huisarts te regelen.
Vragen?
Mitz wordt breed ondersteund als de nieuwe standaard voor het vastleggen van toestemmingskeuzes. Het Ministerie van VWS raadt aan om Mitz te gebruiken en brancheorganisaties zoals LHV, InEen, NVZ, NFU, KNMP en de Nederlandse ggz werken samen aan de implementatie.
Meer informatie vind je op Mitz-toestemming.nl. Voor inhoudelijke vragen kun je ook contact opnemen met de servicelijn van Mitz via telefoonnummer 070 317 34 55 of mailen naar info@Mitz-toestemming.nl. Neem alvast een kijkje op MijnMitz.nl en leg alvast je eigen keuze vast.
Nieuws
Mogelijk heb jij ook een brief gehad waarin vraagtekens werden gezet bij het gebruik van Mitz vanuit het oogpunt van
De minister van VWS heeft een voorstel gepubliceerd voor de Wet opvraagbaarheid gegevens bij spoedeisende zorg. Als LHV zijn we
Zorg dat in het belang van de kwaliteit van zorg professionals altijd inzicht hebben in medicatiegegevens van patiënten, tenzij een