Landelijk model Integraal Crisisplan Huisartsenzorg vastgesteld
Er is een nieuw Landelijke Model Integraal Crisisplan Huisartsenzorg (ICP). Dit plan beschrijft de afspraken die binnen de regio door huisartsen, regio-organisaties en huisartsenspoedposten moeten worden gemaakt over het crisismanagement bij een (grootschalig) incident, uitbraak infectieziekte of een ramp.
Het model vervangt het uit 2014 daterende model HaROP (Huisartsen RampenOpvangPlan). Waar dit model nog gericht was op klassieke rampenbestrijding, ligt de focus in het nieuwe model op crisisbeheersing. De wereld om ons heen verandert en dat vraagt om een andere benadering. Zo krijgen risicomanagement en informatie-uitwisseling meer aandacht in het nieuwe model.
Waarom een crisisplan?
De wet verplicht huisartsen de continuïteit van zorg te waarborgen, ook onder crisisomstandigheden. Om dit te kunnen realiseren is er een Integraal Crisisplan opgesteld. Het Crisisplan beschrijft op hoofdlijnen afspraken en structuren ten aanzien van crisismanagement 24/7.
Soorten crises
Het integraal crisisplan is geschreven voor alle (dreigende) gevolgen van disbalans die de continuïteit van de huisartsenzorg kunnen bedreigen. Je kunt hierbij denken aan sluiting of ontruiming van een huisartsenspoedpost; een acuut tekort aan personeel bij praktijk of huisartsenspoedpost; langdurige uitval van nutsvoorzieningen; uitval van apparatuur of ICT-middelen, cybercrime of een uitbraak van een infectieziekte.
Wat staat er in het crisisplan?
Het Integraal Crisisplan beschrijft de afspraken die binnen de regio door huisartsen en huisartsenorganisaties zijn/worden gemaakt over het crisismanagement bij een (grootschalig) incident of een ramp. In geval van crises wordt gebruikgemaakt van een hiervoor ingerichte crisisorganisatie. De direct betrokken partijen zijn huisartsenspoedposten, regio-organisaties, LHV-afdelingen en overige partijen. De volgende onderwerpen komen aan bod:
Wat is de rol van de LHV en InEen?
Met het landelijk model ICP faciliteren de LHV en InEen huisartsen(organisaties) om hun crisisplannen vorm te geven. De LHV en InEen zijn zelf geen crisisorganisaties en hebben geen formele rol in crisisbeheersing. Wel kunnen we in de voorbereiding op crisisomstandigheden actief participeren en zijn we gesprekspartners in landelijke gremia (zoals met VWS en GGD) en richting de achterbannen. Zo kunnen we ondersteunen bij het opstellen van uniforme communicatieboodschappen of bij het ontwikkelen van specifieke procedures of protocollen.
Veranderingen ICP ten opzichte van het HAROP
- Een andere naam: van Rampen Opvangplan naar een Integraal Crisisplan. Daarmee gaan we van de rampenbestrijding meer naar crisisbeheersing;
- Gericht op alle soorten crises, niet alleen flitsramp of infectieziekten;
- Geeft een voorzet voor eenduidige benamingen van rollen en concrete werkdocumenten;
- Duidelijk onderscheid in ‘warme’ en koude’ fase van een crisis;
- Gebaseerd op de bestaande, reguliere structuren.
Lees meer
Alles over ongevallen en rampen lees je in ons thema. En lees het interview over het nieuwe crisisplan.
Nieuws
Vanaf 1 januari 2025 is de pauzeknop niet meer van toepassing voor de openbare jaarverantwoordingsplicht. Ook gaat vanaf deze datum
Hoe is de verantwoordelijkheid en rolverdeling tussen huisarts en medisch specialist bij verwijzingen van patiënten geregeld? Ondanks opgestelde richtlijnen, bestaat
De LHV is verheugd over de voorgenomen verhoging van de getalsgrens voor intern toezicht. In onze reactie op de internetconsultatie