Spring naar content

Leidraad contractering Mentale gezondheidsnetwerken gepubliceerd

Vanaf 1 januari 2025 gaan huisartsen, ggz en sociaal domein samenwerken in Mentale Gezondheidsnetwerken. De werkwijze hiervoor was al eerder vastgesteld. Inmiddels is ook de leidraad voor de contractering gepubliceerd.

Verkennend gesprek

Een MGN is een duurzaam regionaal samenwerkingsverband tussen sociaal domein, huisartsen en ggz. Centraal in de werkwijze van het MGN staat het verkennend gesprek (VG). Dit gesprek, waarnaar de huisarts kan verwijzen, heeft tot doel om een patiënt snel op de juiste plek te kunnen helpen. Dat vermindert de druk op de huisartsenpraktijk en zorgt voor kortere wachtlijsten in de ggz. 

Contractering

Voor de bekostiging van de MGN’s sluiten zorgverzekeraars contracten af in de regio met de ggz-kerninstelling óf de regionale huisartsenorganisatie in het mentale gezondheidsnetwerk. Hoe dat in de praktijk gaat, staat in de Leidraad contractering Mentale gezondheidsnetwerken die in juli is gepubliceerd. Deze leidraad helpt startende netwerken bij het doorlopen van de juiste stappen en het maken van afspraken over financiering met zorgverzekeraars en gemeenten.

Businesscase

Om inzichtelijk te maken wat de MGN’s gaan opleveren, is er ook een businesscase gemaakt. Deze bevat ramingen van de effecten die landelijk worden verwacht van het samenwerken in mentale gezondheidsnetwerken en van de verkennende gesprekken.

Webinars 

De MGN’s gaan van start op 1 januari 2025. Vanaf september organiseert het programma MGN een reeks inspirerende webinars met praktische informatie vanuit de netwerken die al actief zijn. Je kunt je binnenkort aanmelden via mentalegezondheidsnetwerken.nl.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over MGN en wat dit voor jou als huisarts betekent op de LHV-themapagina Mentale gezondheidsnetwerken.

Voor meer informatie over het programma Mentale Gezondheidsnetwerken kan je terecht op www.mentalegezondheidsnetwerken.nl

Nieuws

Patiënten met complexe psychische of sociale problematiek moeten eerder op de juiste plek zorg krijgen. In het Integraal Zorgakkoord is

In de rubriek ‘Wat zeggen de politieke partijen over…’ lichten we elke week een onderwerp uit waarvoor de LHV steeds

Voor veel huisartsen is het herkenbaar: je hebt een patiënt die urgente zorg nodig heeft in de ggz, maar je