Spring naar content

LHV, NHG en KNMP vragen om aanvullende maatregelen medicatietekorten

De LHV maakt zich grote zorgen om de oplopende medicatietekorten. Samen met NHG en KNMP vragen wij de minister met ons in gesprek te gaan over de mogelijkheden die wij zien om de tekorten op korte termijn te verminderen.

Maatregelen onvoldoende

In haar Kamerbrief van medio juni stelt voormalig minister Dijkstra een aantal  maatregelen voor om het tekort aan bepaalde medicijnen te verminderen. Zoals het gefaseerd uitbrengen van tenders, het uitsluiten van specifieke middelen uit het preferentiebeleid en het aanpassen van de G-standaard bij de KNMP.

Als LHV, NHG en KNMP vinden wij deze maatregelen onvoldoende. We zijn van mening dat de voorgestelde maatregelen de tekorten niet zullen verminderen, laat staan oplossen.

Oplossing voor korte termijn

Om op korte termijn de tekorten te verminderen, stellen wij de volgende maatregelen voor:

  • Schort bij tekorten het preferentiebeleid op
  • Maak een uitverkoopperiode mogelijk van preferente geneesmiddelen, waarvan het preferentiebeleid vervalt, als gevolg van de nieuwe aanbesteding.
  • Sluit geneesmiddelen met een lage omzet uit van het preferentiebeleid
  • Verbeter de beschikbaarheid van belangrijke en kwetsbare geneesmiddelen.

Daarnaast vragen wij de minister zorg te dragen voor de juiste randvoorwaarden zodat zorgverleners de zorg voor hun patiënten goed kunnen blijven organiseren, ook als er sprake is van extra administratieve en logistieke belasting door medicatietekorten.

In gesprek

In een gezamenlijke brief vragen wij de minister met ons in gesprek te gaan over de door ons voorgestelde maatregelen.

Nieuws

Een structurele loonsverhoging, meer regie op het indelen van diensten en het gelijktrekken van belangrijke verschillen tussen hidha’s en huisartsen

Belangenbehartiging richting politiek en overheid is een van de belangrijkste redenen voor huisartsen om lid te zijn de LHV. Dat

Zorg voor de basis: dat is onze oproep samen met VPHuisartsen, De Bevlogen Huisartsen en InEen aan minister van VWS