Spring naar content

LHV trekt zich terug uit adviesraad ZorgkaartNL

De LHV trekt zich terug uit de adviesraad van Zorgkaart Nederland. Als LHV vinden we betrouwbare informatie voor de patiënt van groot belang, maar hebben we onvoldoende vertrouwen dat dit nu goed is geborgd binnen ZorgkaartNL.

Als LHV vinden we het belangrijk dat patiënten op basis van betrouwbare informatie hun eigen keuzes kunnen maken voor een zorgverlener en voor de zorg die ze ontvangen. Daarom zijn we al vanaf het beginstadium betrokken bij ZorgkaartNL, een initiatief van de Patiëntenfederatie Nederland. We hebben in de adviesraad meegedacht hoe we betrouwbare informatie kunnen genereren op een manier die patiënten én huisartsen ondersteunt.

Signalen

De afgelopen jaren kregen we echter steeds meer signalen van huisartsen dat zij zich onvoldoende herkennen in de wijze waarop reviews worden verzameld en gedeeld via Zorgkaart. Voor zorgverleners is niet helder hoe ZorgkaartNL precies te werk gaat, welke criteria gelden voor publicatie van reviews en welke controle en/of verificatie de redactie toepast om bijvoorbeeld te toetsen of de persoon die de review plaatst ook echt patiënt is van de arts in kwestie. Ook hebben we geconstateerd dat de informatie die op ZorgkaartNL wordt gepubliceerd de patiënt onvoldoende lijkt te helpen in de keuze voor een goede zorgverlener, door een gebrek aan reviews of reviews waarbij de betrouwbaarheid niet te controleren is.

Verbeterpunten

We hebben regelmatig punten ter verbetering ingebracht in de adviesraad,  bijvoorbeeld over de redactieprocessen, beveiliging en het opstellen van een gedragscode. Dit heeft wel tot verbeteringen in de werkwijze geleid, maar onvoldoende om de zorgen van huisartsen op te lossen.

Als LHV hebben we niet meer het vertrouwen dat we met een positie in de adviesraad kunnen komen tot betere samenwerking met ZorgkaartNL, ook gezien de ambities van ZorgkaartNL en hun verwachtingen van de adviesraad daarin. Daarom hebben we besloten ons terug te trekken uit de adviesraad.

In gesprek

Ondanks ons vertrek uit de adviesraad blijven wij ons inzetten voor het bieden van  betrouwbare keuze-informatie voor patiënten. Wij blijven graag op gelijkwaardig niveau in gesprek hierover met de Patiëntenfederatie Nederland.

Nieuws

De LHV trekt zich terug uit de adviesraad van Zorgkaart Nederland. Als LHV vinden we betrouwbare informatie voor de patiënt

Op 1 november starten de eerste post-covid expertisecentra voor volwassenen. De koepel van UMC’s, de NFU, heeft in de afgelopen

Op 3 en 4 april 2025 vinden in Den Bosch dé Huisartsendagen 2025 plaats. De programmacommissie bestaat grotendeels uit huisartsen.