Meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld is vernieuwd
Op 20 november is de herziene KNMG-meldcode gepubliceerd. Deze vervangt de versie uit 2018. De meldcode is op een aantal inhoudelijke punten aangepast. Ook is de structuur verbeterd en is er een toegankelijke digitale versie beschikbaar.
Herkennen signalen
Kindermishandeling en huiselijk geweld vindt vaak plaats achter gesloten deuren. Dit maakt het lastig om de signalen ervan te herkennen en aan te pakken. Zowel betrokkenen als omstanders, inclusief artsen, ervaren vaak gevoelens van machteloosheid en onzekerheid.
De KNMG-meldcode biedt artsen ondersteuning bij het herkennen van deze signalen en de verschillende onderdelen van de meldcode helpen bij het zorgvuldig overwegen van een juiste aanpak. Daarmee is de meldcode ook de professionele norm waar artsen aan moeten voldoen.
Belangrijkste wijzigingen
De vernieuwde meldcode is op een aantal punten aangepast. De belangrijkste wijzigingen op een rij.
- De artikelen over informatieverstrekking aan Veilig Thuis, gezinsvoogd, Raad voor de Kinderbescherming en justitie/politie (artikelen 6-9) zijn vervangen door twee nieuwe stappenplannen. De herziene KNMG-meldcode omvat nu in totaal drie stappenplannen:
- Stappenplan 1: (vermoeden van) Kindermishandeling en/of huiselijk geweld.
- Stappenplan 2: Informatieverstrekking op verzoek van Veilig Thuis, Raad voor de Kinderbescherming of Gecertificeerde Instelling.
- Stappenplan 3: Informatieverstrekking op verzoek van politie/justitie.
- In stap 2 van het stappenplan (vermoeden van) Kindermishandeling en huiselijk geweld is het anoniem advies vragen aan een of meerdere collega’s verplicht gesteld. Dit gold al voor het anoniem advies vragen aan Veilig Thuis.
- Meer aandacht voor de toepassing van de meldcode in de geestelijke gezondheidszorg en de sector verstandelijk gehandicapten.
- De structuur en weergave van de meldcode is verduidelijkt, praktischer ingedeeld en is voortaan op een toegankelijke digitale wijze beschikbaar. Wel is het nog steeds mogelijk om deze versie te printen.
Aanvulling factsheets
Als aanvulling op de uitgebreide informatie voor het herkennen van bijzondere vormen van geweld, zoals bijvoorbeeld mensenhandel en ouderenmishandeling, is als bijlage bij de meldcode een factsheet opgenomen over Ouderschap bij psychische en/of verslavingsproblematiek. De factsheets in de meldcode geven informatie over het type geweld, belangrijke risicofactoren en signalen, tips voor bij het doorlopen van het stappenplan van de meldcode, cijfers en verwijsmogelijkheden.
Snel weten wat de stappen van de Meldcode inhouden? Bekijk de animatie van Augeo
Zie ook:
- Themapagina LHV Kindermishandeling en huiselijk geweld
- KNMG dossier Kindermishandeling
- Trainingen voor Huisartsen Augeo Academie
- Online Augeo Magazine – Durf jij het te zien (in samenwerking met KNMG, InEen en LHV)
Week tegen kindermishandeling: 20 t/m 26 november 2023
Het thema van deze editie is ‘Deel je zorgen. Je staat er niet alleen voor’. Een onderbuikgevoel, twijfel: zijn dit signalen van kindermishandeling? Als je met kinderen of jongeren werkt, herken je deze situatie misschien wel. En wat doe je dan? Weet dat je er niet alleen voor staat. Bespreek je zorgen met een collega of deskundige. Dat kan helpen om een situatie beter te duiden.
Lees meer
Alles over kindermishandeling en huiselijk geweld lees je in ons thema.
Nieuws
De rechter verbiedt een staking van apotheekmedewerkers in de kerstperiode. Dat is de uitkomst van een kort geding dat door
In 2024 is een belangrijke mijlpaal bereikt: maar liefst 70% van de huisartsen werkt nu met een Huisarts Informatie Systeem
De Belastingdienst zal in 2025 nog geen boetes uitdelen aan werkgevers die nog werken met schijnzelfstandigen. Wel kunnen sociale premies