Spring naar content

Minister onderzoekt tijdelijk overnameverbod huisartsenpraktijken door bepaalde zorgaanbieders

Minister Helder (VWS) onderzoekt de mogelijkheid om de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) extra wettelijke bevoegdheid te geven om overnames te verbieden zolang er onderzoek loopt van de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd en/of NZa. Het gaat hierbij om concrete gevallen, waarin toezichthouders op basis van signalen gericht onderzoek doen naar het handelen van bepaalde zorgaanbieders. Dit naar aanleiding van de door de Tweede Kamer aangenomen motie om de opkomst van private equity partijen in de zorg een halt toe te roepen. De minister verwacht dat aanpassing van bestaande wetgeving nodig is. Eind maart verwacht de minister het onderzoek af te ronden en meer helderheid te geven over maatregelen.

In het begrotingsdebat VWS afgelopen week bevestigde de minister “dat er ook al heel veel kan maar dan is er wel sprake van méér criteria waardoor er wordt ingegrepen. Hier gaat het echt om de private equity kant en de onduidelijkheid daarover. In ziekenhuizen en ouderenzorgorganisaties wordt heel vaak op een hele goede manier gebruik gemaakt van private equity. Natuurlijk moet de excessieve winstopbrengst niet de boventoon voeren. Als er een bescheiden winst wordt gemaakt en daarmee de private equity investering wordt terugverdiend, dan kan dat een hele goede aanvulling zijn bij financiering van zorg.”

Op dit moment lopen er twee onderzoeken:

  • Een onderzoek naar de omvang en effecten van private equity in de zorg
  • Een onderzoek dat in beeld brengt wat er kan en nodig is om private equity in de huisartsenzorg te verbieden

Waarschijnlijk is aanpassing van bestaande wetgeving nodig om een verbod te realiseren. Een wijziging van wetgeving vraagt natuurlijk tijd.

Nieuwe vormen van huisartsenzorg en nieuwe toetreders bieden kansen om de druk op de huisartsenzorg te verminderen. Maar wel alleen als ze voldoen aan de kernwaarden en kerntaken én als huisartsen er zeggenschap in hebben. Commerciële investeerders, die winst uitkeren aan aandeelhouders buiten de zorg, horen niet thuis in de huisartsenzorg. Lees hier meer over ons standpunt.

Nieuws

In 2024 is er een start gemaakt met de ketenaanpak valpreventie. Hoe ver zijn gemeenten met de uitrol van deze

De nieuwste editie van De Dokter valt vanaf volgende week bij LHV-leden op de mat. Sjoukje de Vries, huisarts in

Het ministerie van VWS zet in de Rijksbegroting 2025 en het zorgbeleid in op versterking van de eerstelijnszorg, onderneemt actie