Spring naar content

Modelovereenkomsten tot 2026 geldig

Op 1 januari 2025 wordt het handhavingsmoratorium op de wet DBA opgeheven. Dat betekent dat de Belastingdienst gaat handhaven op schijnzelfstandigheid. Huisartsen kunnen wel tot 30 september 2026 blijven werken met de door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomsten voor duurwaarneming en voor incidentele waarneming.

Dat blijkt uit de Kamerbrief over het opheffen van het handhavingsmoratorium.  Het kabinet informeert in deze brief de Tweede Kamer over hun zienswijze op de afschaffing van het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025.  De opheffing van het handhavingsmoratorium is een van de maatregelen die het kabinet neemt om schijnzelfstandigheid te bestrijden.

Concrete gevolgen

In de praktijk betekent het opheffen van het handhavingsmoratorium dat de Belastingdienst tijdens controles werkgevers naheffingen voor sociale premies kan opleggen als er binnen bedrijven en organisaties sprake is van schijnzelfstandigheid. Zelfstandigen raken bij constatering van schijnzelfstandigheid met terugwerkende kracht hun zelfstandigenaftrek kwijt. Tot 1 januari 2025 geeft de Belastingdienst nog eerst een aanwijzing/waarschuwing, na 1 januari 2025 zal er direct teruggevorderd worden.

Naheffingen kunnen tot maximaal 5 jaar terug worden opgelegd. Er kan niet verder terug worden gecorrigeerd dan tot 1 januari 2025, de datum van de opheffing.

Modelovereenkomsten

Het kabinet geeft in de brief aan dat er geen nieuwe modelovereenkomsten door de Belastingdienst worden goedgekeurd. Wel worden lopende modelovereenkomsten geëerbiedigd tot de einddatum van de overeenkomst. Dat betekent dat de modelovereenkomsten in de huisartsenzorg voor duurwaarneming en voor incidentele waarneming gebruikt kunnen blijven worden tot 30 september 2026. Dit is bevestigd door de Belastingdienst.
De modelovereenkomst voor praktijkmedewerking is geldig tot oktober 2025

Gevolgen voor continuïteit van zorg

Op dit moment verkennen we (samen met coalitiepartners KNMT, FMS en VvAA) met de Belastingdienst en VWS op welke wijze ook na 2025 nog als zzp-er kan worden gewerkt. Hierbij vragen we nadrukkelijk aandacht voor de specifieke situatie in de (huisartsen)zorg, waarbij inzet van waarnemers bij ziek, piek en uniek onontbeerlijk is voor de continuïteit van zorg. We voeren gesprekken over verschillende casussen waarbij waarnemers worden ingezet.

Meer weten?

Meer informatie lees je in ons thema Zelfstandigenbeleid.

Nieuws

Op 5 september vond er een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer plaats over het opheffen van het handhavingsmoratorium op de

Op 1 januari 2025 wordt het handhavingsmoratorium op de wet DBA opgeheven. Dat betekent dat de belastingdienst mogelijk kan gaan

Overweeg je een maatschap met de waarnemer die al een tijd in jouw praktijk werkt? Of ben je waarnemend huisarts