Spring naar content

Nieuw stappenplan voor praktijkovername

Neem je een praktijk over of wil je een heel nieuwe praktijk starten? Kijk dan in het LHV-stappenplan voor praktijkovername. Het plan helpt je door de voorbereidingen heen, zodat je op tijd klaar bent voor de start. En wist je dat we al tips voor je hebben voor meer dan een jaar voor de start? Meld je aan en krijg een e-mail op het moment dat het tijd is om actie te ondernemen. 

Een huisartsenpraktijk starten of overnemen vraagt een goede organisatie van jou als huisarts. Er komt veel op je af en wat je precies moet regelen hangt af van het type praktijk dat je overneemt en hoeveel tijd je hebt voor de start. We helpen je op weg met informatie op maat zodat je de juiste stappen zet op het juiste moment. 

Inzicht in alle stappen

Wij hebben de belangrijkste zaken om te regelen in de voorbereidingen voor je op een rij gezet en ingedeeld in fases voor de start. Per praktijkvorm vind je accenten die in het bijzonder gelden voor dat type praktijk. Of je een nulpraktijk start of associeert binnen een bestaande praktijk, met het stappenplan krijg je inzicht in het hele proces en zie je welke acties specifiek gelden voor jouw situatie.       

Doe de check 

Wil je zelf bijhouden of je nog op schema ligt? Per fase kun je in een checklist afvinken welke stappen je al gezet hebt en wat je nog te doen staat. Je krijgt een overzicht van jouw antwoorden toegestuurd per mail.  

Planner Praktijkstart

Om je overzicht te geven, hebben we het proces voor de start opgedeeld in 5 fases in het jaar voordat je van start gaat. Om zeker te zijn dat je geen stap mist, kun je je aanmelden voor onze e-mailservice. Je vult in een online formulier in wat voor soort praktijk je start of overneemt en wat je verwachte startdatum is. Daarna krijg je automatisch om de 2-3 maanden per mail een seintje met wat je op dat moment te doen staat.  

Je kunt gebruikmaken van deze planner als jouw praktijkstart verder dan 8 maanden in de toekomst ligt. Start je binnen nu en 8 maanden? Kijk dan in het stappenplan en zie welke stappen je had moeten zetten en wat je nog te wachten staat.  

Mijn Praktijkstart  

Op zoek naar inspiratie? Deze collega’s gingen je voor in het starten van een eigen praktijk en vertelden in De Dokter over hun praktijkstart. Lees hoe jouw collega’s de praktijkstart aanpakten en leer van hun ervaringen

Meer weten

We zetten ons al langer in om het proces rond praktijkstart te vereenvoudigen en te versnellen. LHV-beleidsadviseurs Joelle van Pelt en Johan Snijders vertellen in het artikel Op weg naar een soepeler proces praktijkstart welke verbeteringen we hebben bereikt met betrokken instanties. Het is nog steeds geen peanuts, wel een forse verbetering. Johan Snijders constateert: ‘Alle partijen zijn zich er bewust van geworden dat het beter moet.’ 

Mijn praktijkstart

Hoe kijken huisartsen terug op de start van hun eigen praktijk? Welke plannen zijn er voor de toekomst? En welk

Hoe kijken huisartsen terug op de start van hun eigen praktijk? Welke plannen zijn er voor de toekomst? En welk

Hoe kijken huisartsen terug op de start van hun eigen praktijk? Welke plannen zijn er voor de toekomst? En welk