Spring naar content

Nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Auteur: Margriet Niehof

Wat speelt er in de politiek, wat raakt de huisartsenzorg en hoe brengen wij belangrijke thema’s voor jou onder de aandacht? Je leest erover in mijn blog. Met deze keer aandacht voor het nieuwe kabinet en hoe wij daarop inspelen.

Margriet Niehof LHV Public Affairs

Vorige week is op de trappen van Paleis Huis ten Bosch het kabinet Schoof beëdigd. Het nieuwe kabinet wordt gevormd door PVV, VVD, NSC en BBB en bestaat uit 16 ministers en 13 staatssecretarissen. Op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komen 3 nieuwe bewindspersonen: minister Fleur Agema (VWS), staatssecretaris Vincent Karremans (preventie, jeugd en sport) en staatssecretaris Vicky Maeijer (langdurige en maatschappelijke zorg). In dit blog neem ik jullie mee in hoe wij als LHV inspelen op de komst van een nieuw kabinet.

Tekst gaat door onder de foto

Wie doet wat op het ministerie van VWS

Het ministerie van VWS is voor ons “het moederdepartement”. Ik bedoel hiermee dat de meeste nieuwe voorstellen en maatregelen van het nieuwe kabinet die impact hebben op de huisartsenzorg vanuit VWS komen. Het is daarom goed om scherp te hebben wie waarvoor verantwoordelijk is. Fleur Agema is verantwoordelijk voor de huisartsenzorg. En daarnaast ook voor acute zorg, het arbeidsmarktbeleid, vermindering administratieve lasten, digitalisering en gegevensuitwisseling, opleiden, de Wet BIG, geneesmiddelenbeleid en het Integraal Zorgakkoord (IZA).

Vincent Karremans legt zich toe op preventie (waaronder het vaccinatiebeleid en de bevolkingsonderzoeken). Maar ook de jeugdzorg, GGD, GGZ, medisch-ethische vraagstukken (denk aan het euthanasiedossier en de wet die regelt dat huisartsen volgend jaar de abortuspil kunnen verstrekken) en duurzaamheid in de zorg vallen onder zijn verantwoordelijkheid. En niet te vergeten het coronadossier. Een parlementaire enquêtecommissie is ondertussen aan de slag om de coronaperiode goed onder de loep te nemen. Vicky Maeijer gaat zich bezighouden met de ouderenzorg en de wijkverpleging.

Onze voorzitter Marjolein Tasche heeft alle 3 nieuwe bewindslieden direct na hun beëdiging een felicitatie en een uitnodiging gestuurd om snel kennis te maken en te spreken over de relevante onderwerpen.

Petitie: zorg voor de basis voor minister Agema

Het zal je niet zijn ontgaan dat de nieuwe tarieven voor 2025, vorige week gepubliceerd door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), voor de nodige onrust hebben gezorgd. Voor ons een heel goede reden om samen met VPHuisartsen, De Bevlogen Huisartsen (DBH) en InEen aandacht te vragen van minister Agema. Volgende week ligt ons verzoek op haar bureau om de duizenden handtekeningen die we hebben opgehaald met de petitie Zorg voor de basis in ontvangst te nemen. In de voorbereiding van dit overhandigingsmoment heb ik scherp wat Fleur Agema als zorgwoordvoerder in de Tweede Kamer eerder heeft bepleit over de huisartsenzorg. Zo was zij altijd een warm pleitbezorger voor Meer Tijd voor de Patiënt en vermindering administratieve lasten.

Maar ook de nieuwe minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Eddy van Hijum, is voor de huisartsenzorg belangrijk. Hij is verantwoordelijk voor de nieuwe wet voor het zelfstandigenbeleid (VBAR). Een wetsvoorstel waar we als LHV druk mee zijn en ook onze leden bij betrekken omdat het gevolgen heeft voor de huisartsenzorg. Dus ook met hem gaan we koffiedrinken.

LHV invloed op nieuw regeerakkoord

Op Prinsjesdag (17 september) moet er een regeerprogramma met een nieuwe begroting liggen. Het regeerprogramma is de leidraad voor de komende 4 jaar. Gezien de korte tijd wordt het een beknopt regeerprogramma en een uitwerking van het Hoofdlijnenakkoord. Het bevat dus geen onderwerpen die niet in het Hoofdlijnenakkoord staan. Als LHV benutten we alle mogelijkheden en kansen om invloed uit te oefenen op het regeerprogramma door nauwe contacten te onderhouden met ambtenaren en politiek over onze standpunten en de zorgen die we hebben.

Nu is het zomerreces en heb ik tot 2 september de tijd om me goed voor te bereiden op wat komen gaat. Mijn volgende blog verschijnt eind augustus. Ik wens iedereen een fijne zomer!

Margriet Niehof
Adviseur Public Affairs en lobbyist
bij de LHV

Namens de LHV onderhoud ik de politieke contacten en zorg ik er samen met beleidsadviseurs voor dat belangen van huisartsen bij politici, beleidsmakers en verzekeraars worden behartigd. Met mijn blog neem ik je mee in de Haagse politieke wereld en laat ik zien hoe de LHV de samenwerking opzoekt en vormgeeft.

Wat doen onze belangenbehartigers?

Vijf jaar geleden vormde deze rubriek, ‘De agenda van…’ de aanleiding voor Jenny Heering om contact te zoeken met de

Wachtlijsten in de ggz, problemen rond jeugdhulp, kindermishandeling. Het zijn niet de makkelijkste onderwerpen die op het bord liggen van

Johan Snijders kwam bij de LHV werken vlak voor corona Nederland in z’n greep kreeg. Zijn eerste jaar als beleidsmedewerker