NZa ziet af van aanvullende vragenlijst jaarverantwoording
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft aangegeven af te zien van een aanvullende vragenlijst bij de jaarverantwoording voor micro-zorgaanbieders. Dit betekent dat de jaarverantwoording voor micro-zorgaanbieders beperkt blijft tot enkele vragen. Het micro-regime gaat in per 1 januari 2025.
Beperkte vragenlijst
Eind september stemde de Eerste Kamer in met de wetswijziging die het mogelijk maakt om de jaarverantwoording voor micro-zorgaanbieders terug te brengen tot enkele vragen. Een belangrijke stap in de vermindering van administratieve lasten.
Geen aanvullende vragen
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaf aan zich bewust te zijn van de noodzaak tot een proportionele jaarverantwoording, maar waarschuwde ook dat een beperkte vragenlijst directe impact zou hebben op de uitvoering van hun wettelijke taak. Zij waren daarom voornemens om (een beperkt) aantal aanvullende vragen te stellen. Vanwege gebrek aan draagvlak in politiek en zorgveld heeft de NZa nu besloten af te zien van deze aanvullende uitvraag.
Wettelijke taak
Wel stelt de NZa in hun brief aan de minister van VWS dat dit besluit gevolgen heeft voor de uitvoering van hun wettelijke taak. Door de versoepeling van de uitvraag kan zowel de NZa als de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onvoldoende controle uitoefenen. De NZa pleit in hun brief daarom voor hogere toetredingsdrempels om te voorkomen dat nieuwe (malafide) aanbieders zomaar de markt kunnen betreden.
Juiste balans
De Eerstelijnscoalitie, die namens de LHV en andere eerstelijnszorgorganisaties zich inzet voor vermindering van administratieve lasten, is blij met het besluit de vragenlijst niet uit te breiden met aanvullende vragen. De ELC begrijpt echter ook de zoektocht naar balans van de NZa en IGJ. De Eerstelijnscoalitie blijft daarom graag in gesprek over de juiste balans tussen controle, verantwoording en vertrouwen.
Wetswijzigingen
Eerder dit jaar heeft de Tweede Kamer twee wetswijzigingen aangenomen om de administratieve lasten voor micro-zorgaanbieders te verlagen.
- De eerste wijziging maakt het mogelijk om een apart verantwoordingsregime op te stellen binnen de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg). Hierdoor is een beperkte vragenlijst van enkele vragen en een financiële verantwoording opgesteld voor micro-aanbieders.
- De tweede wetswijziging verplicht dat nieuwe zorgaanbieders met tien of minder zorgverleners ook een vergunning moeten aanvragen.
Deze amendementen vormen een balans tussen het verminderen van administratieve druk voor zorgaanbieders en het behouden van een vorm van verantwoording en toezicht.
Nieuws
Goed nieuws voor huisartsen en andere kleine eerstelijnszorgaanbieders! De Wtza-verplichting om intern toezicht in te richten gaat pas gelden voor
Met deze handige LHV-tool kan jij snel bepalen of jouw praktijk een micro-zorgaanbieder is.
Dankzij twee amendementen van Groenlinks/PvdA wordt de verplichting tot het aanleveren van een openbare jaarverantwoording naar verwachting voor een substantieel