OTH in gesprek over het inkoopbeleid Zilveren Kruis 2026 – 2027
Hoewel het contract 2024 – 2025 nog loopt is het LHV overlegteam huisartsen Zilveren Kruis (OTH) al geruime tijd met de beleidsmakers van Zilveren Kruis in gesprek over de beleidscontouren van het inkoopbeleid huisartsenzorg 2026 – 2027. In deze gesprekken toetst Zilveren Kruis beleidsvoornemens die geënt zijn op hun Visie Huisartsenzorg 2030.
In de gesprekken met Zilveren Kruis staat voor het OTH het belang van de huisarts voorop. We vinden het belangrijk dat het beleid van Zilveren Kruis stabiel en voorspelbaar is. Voor Zilveren Kruis is natuurlijk de betaalbaarheid een belangrijk punt, maar ook de continuïteit en toegankelijkheid van de huisartsenzorg staan bij hen hoog op de agenda. Het is goed om te zien dat door het OTH aangedragen onderwerpen ook een plek krijgen in het voorgenomen inkoopbeleid 2026 – 2027. Zo wordt de laatste hand gelegd aan een module Praktijkstart en komt de vergoeding Praktijkmanagement naar alle waarschijnlijkheid ook beschikbaar voor kleinere praktijken.
Zilveren Kruis moet het inkoopbeleid 2026 – 2027 uiterlijk 1 april 2025 publiceren. We zijn met hen in gesprek over onderstaande onderdelen:
- Nieuwe module Praktijkstart
- Ketenzorg
- Vergoeding Taakdelegatie
- Module service & Bereikbaarheid
- Samenwerking rondom kwetsbare ouderen
- Vergoeding Praktijkmanagement
Nieuwe module Praktijkstart
Zilveren Kruis overweegt een module Praktijkstart in het beleid op te nemen. Huisartsen die een praktijk willen starten in een gebied waarin een tekort aan huisartsen is, kunnen dan onder bepaalde voorwaarden bij Zilveren Kruis terecht. Dit blijft maatwerk, maar een dergelijke module maakt duidelijker wanneer Zilveren Kruis kan helpen en waar de huisarts terecht kan. Voor het OTH is het belangrijk om zo concreet mogelijke afspraken te maken, zodat een startende huisarts zekerheid en houvast krijgt. Zilveren Kruis legt op dit moment de laatste hand aan de module.
Ketenzorg
Zilveren Kruis constateert dat de uitgaven aan ketenzorg dermate groot zijn dat zij problemen in toegankelijkheid zien voor de toekomst. De groep groeit door vergrijzing en o.a. door nieuwe inclusiecriteria van de NHG-standaard voor CVRM. Er is mede daardoor ook weinig of geen ruimte voor nieuwe ketenprogramma’s. Zilveren Kruis onderzoekt of oplossingsrichtingen die gepresenteerd zijn in het NHG-rapport ‘Naar toekomstbestendige organisatie huisartsenzorg’ een nadere verkenning waard zijn. Voor het OTH is van belang dat de patiënten binnen de praktijk gezien blijven worden en er geen versnippering plaatsvindt, zodat vroegsignalering van co-morbiditeit voor deze kwetsbare groepen beschermd blijft.
Vergoeding Taakdelegatie
Zowel Zilveren Kruis als de LHV hebben in de afgelopen contractperiode veel vragen gekregen over de rekentool Taakdelegatie. De tool is te complex en het is onduidelijk wanneer er wel of niet gedeclareerd mag worden. We zijn in gesprek over hoe we de rekentool het beste kunnen versimpelen. Daarbij spelen de financiële effecten van een keuze uiteraard een belangrijke rol. Zilveren Kruis heeft niet de intentie om te bezuinigen met deze versimpeling, maar kan niet uitsluiten dat de effecten (positief of negatief) verschillend zullen zijn voor individuele huisartsen. De doorrekeningen van de beoogde keuze vinden op dit moment plaats en worden besproken met het OTH.
Module Service & Bereikbaarheid
Hoewel het OTH stabiliteit van beleid belangrijk vindt, kan het zich wel vinden in de wens van Zilveren Kruis om de module Service & Bereikbaarheid te actualiseren. De huidige module, die bedoeld is om te innoveren, bestaat uit drie componenten, waarvan een groot aantal onderdelen geïntegreerd is binnen de huisartsenpraktijk. Zilveren Kruis overweegt digitale triage op te nemen in de module. Voor het OTH is het belangrijk dat deze reeds geïntegreerde onderdelen, zoals bijvoorbeeld online inzage, ook gefinancierd blijven als zij in de toekomst buiten de module vallen. Wat betreft het OTH kan digitale triage een component zijn, maar moet er ook ruimte zijn voor andere digitale innovaties.
Samenwerking rondom kwetsbare ouderen
Zilveren Kruis ziet dat de samenwerking rondom kwetsbare ouderen beter verloopt als zij deze module via de regio-organisatie contracteren. Dit geeft hen een inhoudelijk argument om de module Samenwerking rondom kwetsbare ouderen via de regio-organisatie in te kopen. Het OTH ziet graag dat huisartsen de keuze hebben, zoals dat nu ook het geval is.
Vergoeding Praktijkmanagement
Het OTH heeft signalen ontvangen dat het aantal uren dat ingezet kan worden voor een praktijkmanager niet voldoende is. Daarnaast kunnen kleinere praktijken vaak geen aanspraak maken op deze uren, vanwege het getalscriterium dat Zilveren Kruis stelt. Zilveren Kruis overweegt het getalscriterium voor kleine praktijken te laten vervallen.
Ander nieuws:
Verzekerdenraad
Op uitnodiging van Zilveren Kruis heeft OTH-lid Gijs Smit bij de verzekerdenraad van Zilveren Kruis verteld over de uitdagingen waar huisartsen nu en in de nabije toekomst mee te maken hebben. De verzekerdenraad bestaat uit 20 verzekerden van Zilveren Kruis en worden op vaste momenten in het jaar meegenomen in de besluitvorming van de verzekeraar. Eén keer per jaar hebben zij een themabijeenkomst, die dit keer in het teken stond van de huisartsenzorg. De verzekerden waren onder de indruk van de complexe vraagstukken en ingewikkelde financiering van de huisartsenzorg en onderschrijven het belang dat er voor iedereen een huisarts beschikbaar blijft.
Gewijzigd beleid urinesticks
In de nieuwsbrief van Zilveren Kruis van 6 november 2024 liet Zilveren Kruis weten dat de urinesticks toch binnen het NZa consulttarief vallen. Zij mogen – in tegenstelling tot wat Zilveren Kruis eerder communiceerde – toch niet gedeclareerd worden onder een dipslide.
Ideeën voor het nieuwe contract?
Het volgende overleg met Zilveren Kruis is eind januari gepland.
Heb je ideeën voor het nieuwe contract of vragen over het bovenstaande, neem dan gerust contact op met het OTH-lid van jouw afdeling. Dat kan via de contactgegevens van jouw afdeling die onderaan deze nieuwsbrief staan of via het LHV-bureau.
Met vriendelijke groet,
Alex Borsboom (Zwolle/Flevo/Vechtdal)
Ard Nijhuis (Friesland)
Gijs Smit (Gelre IJssel)
Marie Annet Vollebregt (Midden-Nederland)
Noor Compier (Amsterdam / Almere)
Pieter Boekel (Drenthe)
Ron Peters (Noord-Holland Midden)
Tekin Karaköse (Rotterdam)
Nieuws
In 2024 is een belangrijke mijlpaal bereikt: maar liefst 70% van de huisartsen werkt nu met een Huisarts Informatie Systeem
De Belastingdienst zal in 2025 nog geen boetes uitdelen aan werkgevers die nog werken met schijnzelfstandigen. Wel kunnen sociale premies
De tijdelijke vergoeding voor de UZI-medewerkerspas op naam stopt per 1 april 2025. Vanaf deze datum zijn huisartsen en apothekers