Spring naar content

Ouderen de dupe commercialisering zorg

Ouderen zijn de dupe van commercialisering in de zorg. Dat stellen de LHV, Verenso, Alzheimer Nederland en de Nederlandse Vereniging voor klinische geriatrie en zeven andere partijen in een gezamenlijk manifest. Dit heeft gevolgen voor de kwaliteit en de toegankelijkheid van de zorg voor ouderen.

Ouderen lijden vaker aan twee of meerdere ziekten tegelijk, en ook dementie en depressieve klachten komen vaker bij ouderen voor. Daardoor is er meer behoefte aan zorg en zijn ze ook afhankelijker van de zorg. Helaas kunnen ze niet altijd rekenen op goede zorg. Huisartsenpraktijken die worden overgenomen door commerciële investeerders zijn niet altijd goed bereikbaar voor ouderen waardoor zij sneller in het ziekenhuis terecht komen. Ook zijn er zorgen over commerciële woonvormen in de ouderenzorg. 

Commerciële ketens in de huisartsenzorg

Naast de niet altijd optimale bereikbaarheid, werken commerciële ketens vaak met wisselende teams van zorgprofessionals, die niet goed bekend zijn met persoonlijke achtergronden van patiënten. Na een ziekenhuisopname zijn deze huisartsenketens vaak moeilijk of niet bereikbaar en daarom vindt er niet altijd een follow-up plaats om een oogje in het zeil te houden bij ouderen met een kwetsbare gezondheid. Als de commerciële huisartsenketen niet bereikbaar is, wordt de huisartsenzorg door de klinisch geriater of internist ouderengeneeskunde in het ziekenhuis gedaan. Zij leveren ook goede specialistische zorg vanuit het ziekenhuis. Maar een groot deel van de zorg en begeleiding van oudere patiënten kan het beste dichtbij huis in een netwerk rondom de ouderen georganiseerd worden. De kracht van de huisartsenzorg.

Zorgen over commerciële woonvormen

De betrokken organisaties maken zich ook zorgen over commerciële woonvormen van kleinschalig wonen voor ouderen met bijvoorbeeld dementie. In dit soort woonvormen is de component wonen vaak goed geregeld, maar de component zorg niet. Dit zorgt voor grote druk op de huisartsenpraktijk, die opeens wordt geconfronteerd met een groot aantal patiënten die (soms heel specialistische) zorg vragen. Een specialist ouderengeneeskunde is niet altijd aanwezig voor consultatie, net als een ouderenpsychiater.

“Als thuis de nood het hoogst is, hebben mensen er belang bij om in zo’n woning met zorg te gaan wonen omdat daar vaak 24 uur een zorgverlener is. Maar als die zorg niet goed is geregeld, zijn ouderen helemaal niet beter af’’, zegt Guus Jaspar, bestuurslid LHV in het artikel dat het Algemeen Dagblad publiceerde over het manifest.

Hij raadt families, die een plek voor hun ouders zoeken aan om goed door te vragen naar hoe de zorg in een huis is geregeld. “Kijk niet alleen naar die mooie woning. Vraag of de huisarts is geregeld. Of er een specialist ouderengeneeskunde is. Maar vraag ook of die voor controles bij vader of moeder op bezoek gaat, want soms zitten deze artsen in Dubai”.

Ouderen de dupe

Uiteraard zijn er ook commerciële partijen die het beste voor hebben met de oudere en de zorg goed regelen. Echter de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg van commerciële investeerders van een aanzienlijk deel van de instellingen is ondermaats. En daar zijn de ouderen de dupe van.

Betrokken partijen

Het manifest is ondertekend door de volgende partijen:

  • De Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie
  • KBO- Brabant, KBO-Zeeland, KBO-Limburg, KBO-Overijssel, KBO-Gelderland
  • Alzheimer Nederland
  • Verenso
  • LHV
  • NVvP-afdeling Ouderenpsychiatrie
  • Internisten-ouderengeneeskunde NIV

Of lees het artikel uit het AD: Ouderen kiezen vaker voor mooie zorgvilla, maar missen goede zorg als ze achteruitgaan

Lees meer

Alles over ouderenzorg lees je in ons thema.

Nieuws

We hebben een mooie ledenkorting kunnen afspreken met verzekeraar Allianz voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als LHV-lid krijg je bij hen een

De Cao Huisartsen in loondienst 2024-2025 is vanaf nu online beschikbaar. Deze cao geldt voor de huisarts in dienstverband (HD)

Er is een nieuw Landelijke Model Integraal Crisisplan Huisartsenzorg (ICP). Dit plan beschrijft de afspraken die binnen de regio door