Overheveling Wlz-behandeling naar Zorgverzekeringswet voorlopig van de baan
De door de LHV bekritiseerde overheveling van Wlz-behandeling en medicijnen naar de Zvw is uitgesteld. In een kamerbrief schrijft minister Helder dat een overheveling per 2025 niet mogelijk is, veldpartijen hebben aangegeven dat het een “ongewenst hoge druk zet op de zorgverlening aan de meest kwetsbare ouderen en mensen met een beperking.”
InEen, NHG, Verenso, Actiz, ZN en de LHV hebben bij het ministerie van VWS ervoor gepleit de medische behandeling van kwetsbare patiënten in de Wlz te behouden. We zijn blij dat de minister ziet dat verpleeghuispatiënten en gehandicapten in instellingen samenhangende zorg verdienen, waar medische behandeling niet los van valt te zien.
Integrale zorg
De LHV heeft telkens benadrukt dat deze patiënten met een complexe zorgvraag behoefte hebben aan een klein netwerk van waaruit integrale zorg wordt geboden. Waarbij één zorgaanbieder verantwoordelijk is, inclusief medische zorg door een specialist ouderengeneeskunde (SO) of arts verstandelijk gehandicapten (AVG). De eerste lijn mag niet het risico lopen verantwoordelijk te worden voor een toestroom aan patiënten met een (te) hoge zorgzwaarte. Een gezamenlijke oplossing ligt wat ons betreft in een duidelijke verantwoordelijkheidsverdeling en regionale samenwerkingsafspraken.
Meer informatie
Nieuws
De Raad van State deed op 20 november 2024 uitspraak tegen de tekortenbesluiten door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
De aangekondigde handhaving op schijnzelfstandigheid door de Belastingdienst zorgt voor veel vragen. Zeker nu de datum van 1 januari snel
Mogelijk heb jij ook een brief gehad waarin vraagtekens werden gezet bij het gebruik van Mitz vanuit het oogpunt van