Paarse krokodil: herverwijzen en second opinions
Een veel voorkomende administratieve last is het verzoek van een patiënt om te herverwijzen naar een andere instelling (ziekenhuis of kliniek). Ook voor deze exoot is er inmiddels een landelijk geldende afspraak gemaakt, die deze handeling onnodig maakt.
20. Is een nieuwe verwijzing nodig wanneer een patiënt naar een ander(e) ziekenhuis of kliniek wil voordat het zorgtraject gestart is?
Nee, op het moment dat een huisarts een verwijzing heeft gemaakt naar ziekenhuis/kliniek A en een patiënt wil vóórdat het zorgtraject is gestart (bijvoorbeeld vanwege een lange wachttijd) naar ziekenhuis/kliniek B dan hoeft de huisarts geen nieuwe verwijzing te sturen. Ziekenhuis/kliniek B kan de behandeling starten op grond van de oorspronkelijke verwijzing naar ziekenhuis/kliniek A, er
is geen nieuwe verwijzing nodig die specifiek gericht is aan ziekenhuis/kliniek B. De patiënt kan met een digitale verwijzing of met een papieren verwijzing een afspraak maken in ziekenhuis/kliniek B.
Ook voor een 2nd opinion komt de patiënt vaak, al dan niet op advies van de behandelend specialist, op het spreekuur van de huisarts. De landelijke afspraak is ook hier dat de behandelend specialist voor deze 2e mening verantwoordelijk is. Naast deze formele afspraak is er ook inhoudelijk reden om de afspraken hierin te volgen:
- De oorspronkelijke behandelaar zet normaal gesproken na de 2nd opinion de behandeling voort.
- De behandelaar kan alle voor de 2nd opinion relevante gegevens direct doorsturen.
- De behandelaar heeft als specialist veel meer zicht in de specifieke expertise van zijn collega’s en kan dus ook een meer gedetailleerde mening vragen aan een collega die inhoudelijk een extra bijdrage kan leveren.
- Vaak is de vraag gebaseerd op onvrede (bijvoorbeeld over wachttijden, bejegening etc.). Het is goed dat de behandelaar hiervan op de hoogte is en daarover met patiënt in gesprek gaat.
16. Wie maakt de verwijzing bij een verzoek tot second opinion?
Bij een verzoek tot second opinion van de patiënt maakt in principe de behandelend medisch specialist de verwijzing voor de second opinion, en niet de huisarts. Op expliciet verzoek van de patiënt mag de huisarts het wel doen.
Ook als de patiënt de behandeling elders wil voortzetten is de medisch specialist verantwoordelijk voor de overdracht.
17. Wie verwijst de patiënt als sprake is van een verhuizing of als de patiënt om een andere reden tijdens de behandeling naar een ander(e) ziekenhuis of kliniek wil?
De medisch specialist waar de patiënt onder behandeling is, draagt de patiënt over naar het ander(e) ziekenhuis of kliniek. De medisch specialist informeert de huisarts over deze transfer.
Bron: https://www.ordz.nl/verwijsafspraken
Nieuws
In 2024 is een belangrijke mijlpaal bereikt: maar liefst 70% van de huisartsen werkt nu met een Huisarts Informatie Systeem
De Belastingdienst zal in 2025 nog geen boetes uitdelen aan werkgevers die nog werken met schijnzelfstandigen. Wel kunnen sociale premies
De tijdelijke vergoeding voor de UZI-medewerkerspas op naam stopt per 1 april 2025. Vanaf deze datum zijn huisartsen en apothekers