Spring naar content

Per 1 november verwijzing mogelijk naar post-covid expertisecentra

Op 1 november starten de eerste post-covid expertisecentra voor volwassenen in 3 umc’s. Dat heeft de koepel van umc’s, de NFU, onlangs aangekondigd. Patiënten kunnen alleen op verwijzing van de huisarts bij die expertisecentra terecht. De details over het verwijsproces worden nog uitgewerkt. In dit bericht vertellen we je over de huidige stand van zaken.

Betrokkenheid LHV en NHG

Eind september werd bekend dat de expertisecentra er gaan komen. Sindsdien staan we als LHV en het NHG met de NFU in contact om het verwijsproces naar de expertisecentra af te stemmen. Het is belangrijk dat je als huisarts weet welke patiënten in aanmerking komen voor verwijzing en hoe en wanneer je kunt verwijzen.

Dit is wat er nu bij ons bekend is:

  • De post-covid expertisecentra starten in eerste instantie in 3 umc’s: het Maastricht UMC+, Amsterdam UMC en Erasmus MC.  De andere Nederlandse umc’s zullen naar verwachting een aantal maanden later volgen.
  • Het doel van de expertisecentra is het opdoen van kennis over post-covid en het verkennen van behandelmogelijkheden.
  • De centra zijn er voor volwassen. Aan de opening van post-covid expertisecentra voor kinderen wordt nog gewerkt. 
  • Vanaf 1 november kunnen patiënten door huisartsen verwezen worden via Zorgdomein.
  • De precieze criteria om te bepalen of een patiënt in aanmerking komt voor verwijzing worden nog uitgewerkt.
  • In de beginfase zal er slechts beperkte ruimte zijn binnen de expertisecentra; niet alle patiënten die voldoen aan de verwijscriteria zullen op korte termijn kunnen worden gezien.

Nadere uitwerking volgt

Momenteel is NFU bezig met de laatste verduidelijkingen in het verwijsproces. We verwachten hier eind oktober meer informatie over te kunnen geven.  

Meer informatie vind je in de berichtgeving van de NFU.

Nieuws

De afgelopen dagen hebben we vragen binnengekregen over de organisatie van de Covid-vaccinaties in 2024. Hieronder een kort overzicht van

Als je in de zorg werkt en direct contact hebt met patiënten, dan kun je dit najaar een coronaprik halen

Tijdens de landelijke ledenvergadering op dinsdag 30 mei werden de afgevaardigde ambassadeurs bijgepraat over de ontwikkelingen in de structurele bekostiging