Plannen voor betere samenwerking in de eerste lijn
We zijn met veel andere partijen de visie eerstelijnszorg 2030 aan het uitwerken in een implementatieplan. Daarbij brengen wij in wat er vanuit huisartsenperspectief nodig is en wat voor huisartsen gaat werken. Eind november is het implementatieplan gereed. Tot die tijd hebben we nog wel wat zaken aan te scherpen. In dit bericht informeren we je hierover.
Als onderdeel van het Integraal Zorgakkoord (IZA) hebben we met 16 andere organisaties een visie op de eerstelijnszorg 2030 opgesteld. De visie beschrijft de gewenste samenwerking in de wijk en de regio om zo de multidisciplinaire zorg beter te kunnen leveren, met elkaar meer op gezondheid te focussen en de druk op de eerste lijn niet te verhogen. Die visie was begin 2024 gereed.
Een visie is één ding, maar hij moet ook worden uitgewerkt om iets op te leveren. Wat betekent deze visie concreet voor hoe we de eerste lijn organiseren? Wat gaan wij als huisartsen hiervan merken en wat kan het ons opleveren? Daar zijn we de afgelopen tijd met alle betrokken partijen mee bezig geweest. We zijn als LHV positief over de uitwerking van de visie, omdat we denken dat een goede implementatie huisartsen gaat helpen.
Wat wij belangrijk vinden voor wijk- en regionale samenwerking
Op dit moment gaan de gesprekken vooral over samenwerking in de wijk en over de regionaal eerstelijnssamenwerkingsverbanden (RESV). Voor de samenwerking in de wijk is onder andere één aanspreekpunt wijkverpleging voor de kwetsbare patiënten van belang. Hoe dit precies te organiseren, moet nog duidelijker worden.
Voor de regio is het doel voor 2030 dat er in elke regio een samenwerkingsverband is voor multidisciplinaire samenwerking in de eerste lijn. Wij als LHV hebben de volgende voorwaarden geformuleerd voor deze samenwerkingsverbanden en hebben die ingebracht in de overleggen met de andere partijen:
In de komende jaren zullen we (als landelijke organisatie én via onze regionale afdelingen bij regionale uitwerkingen) deze punten steeds in het achterhoofd houden om te toetsen: loopt de uitwerking nog in lijn met onze uitgangspunten? Bereiken we de beoogde doelen?
Betrekken van de achterban
Bij de uitwerking van het implementatieplan, waaronder de regionale eerstelijnssamenwerkingsbanden, hebben we regelmatig input opgehaald bij huisartsen. We hebben een klankbordgroep van LHV-ambassadeurs betrokken bij het proces en input opgehaald bij de afgevaardigde huisartsen in de Landelijke Ledenvergadering. Het ministerie van VWS heeft toegezegd dat het implementatieplan vervolgens nog aan de achterbannen kan worden voorgelegd.
Mening van de LHV over implementatie visie eerstelijnszorg 2030
Vanuit de LHV zijn we positief over de uitwerking van de visie, omdat we denken dat een goede implementatie huisartsen gaat helpen. Zo kan het ongewenste druk op de eerste lijn verminderen met meer focus op gezondheid. De samenwerking binnen de eerste lijn en met het sociaal domein wordt gefaciliteerd en het moet makkelijker worden ook proactief in te spelen op problemen in wijken en regio’s. Zo zal er voor de wijkverbanden één aanpreekpunt voor de wijkverpleging voor kwetsbare patiënten(groepen) komen. We vinden het belangrijk dat we bij het implementatieplan vasthouden aan de beoogde doelen (klik hier voor een visualisatie van die doelen).
Eind oktober hebben de minister en staatssecretaris van VWS een brief over de eerstelijnszorg naar de Tweede Kamer gestuurd. Hierin informeren ze de Kamer ook over de stand van zaken van de realisatie van de visie eerstelijnszorg. Deze brief is in aanloop naar een debat over de eerstelijnszorg op donderdag 7 november.
Nieuws
Het ministerie van VWS zet in de Rijksbegroting 2025 en het zorgbeleid in op versterking van de eerstelijnszorg, onderneemt actie
Het LHV-bestuur sprak in de Landelijke Ledenvergadering met de afgevaardigde ambassadeurs over de stand van zaken rond de IZA-afspraken. De
In het woensdag 15 mei gepresenteerde Hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB is aandacht voor de zorg. We zien