Spring naar content

Position paper zelfstandigenbeleid: behoud flexibele schil voor ziek, piek en uniek

Op 5 september vond er een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer plaats over het opheffen van het handhavingsmoratorium op de wet DBA. Om duidelijk te maken dat het opheffen van dit moratorium ook de huisarts raakt, hebben we een position paper ingediend, waarin we pleiten voor behoud van een flexibele schil voor ziek, piek en uniek.

Wat is er aan de hand?

Op 1 januari 2025 wordt het handhavingsmoratorium op de wet DBA opgeheven. Dat betekent dat de belastingdienst mogelijk gaat handhaven op schijnzelfstandigheid. Wat concreet de gevolgen hiervan zullen zijn voor de huisartsenzorg en voor het werken met modelovereenkomsten, is nog niet met zekerheid te zeggen. De LHV heeft daarom, samen met de KNMT, FMS en VvAA, al eerder duidelijkheid gevraagd bij de Belastingdienst en het ministerie van VWS.

Gevolgen continuïteit van zorg

Daarnaast hebben wij onze zorgen uitgesproken over de gevolgen van het opheffen van het handhavingsmoratorium voor de continuïteit van zorg. We voeren hierover gesprekken met de Belastingdienst, VWS en het ministerie van SZW en Kamerleden. De inzet van zzp-ers is essentieel voor het goed draaien van een praktijk en daarmee voor de continuïteit van zorg. Zeker in situaties van ziek, piek en uniek is het noodzakelijk dat een praktijkhouder een beroep kan doen op (losse) waarnemers. Zonder flexibele schil is dit niet mogelijk en staat de continuïteit van zorg onder druk.

Ons standpunt

Als LHV staan we achter de doelstelling van de wet DBA en de opvolger van deze wet, de wet Vbar, om de schijnzelfstandigheid terug te dringen door de inzet van (oneigenlijke) ZZP-ers te verminderen. Beide wetten bieden naar ons idee echter te weinig ruimte om nog losse waarnemers in te zetten in de huisartsenpraktijk in situaties van ziek, piek en uniek. Ook bieden beide wetten te weinig duidelijkheid wanneer er sprake is van het werken als zelfstandige in een zo specifieke sector als de huisartsenzorg.

Wij pleiten daarom voor het behoud van een kleine flexibele schil van waarnemers voor situaties van piek, ziek en uniek. Daarnaast zetten we in op een groter aantal huisartsen die een vaste verbinding met een patiëntenpopulatie aangaan, als praktijkhouder of in dienstverband.

Kijk hier het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer  terug

Meer informatie vind je op onze themapagina

Nieuws

Op 1 januari 2025 wordt het handhavingsmoratorium op de wet DBA opgeheven. Dat betekent dat de Belastingdienst gaat handhaven op

Op 1 januari 2025 wordt het handhavingsmoratorium op de wet DBA opgeheven. Dat betekent dat de belastingdienst mogelijk kan gaan

Overweeg je een maatschap met de waarnemer die al een tijd in jouw praktijk werkt? Of ben je waarnemend huisarts