Raad van State doet uitspraak tegen tekortenbesluiten
De Raad van State deed op 20 november 2024 uitspraak tegen de tekortenbesluiten door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Dit betekent dat importeren van geneesmiddelen waarvan een tekort is enkel nog met artsenverklaring mag plaatsvinden.
Belangrijkste aandachtspunten
De extra administratieve lasten die dit met zich meebrengt, vormen een onwenselijke ontwikkeling voor de eerstelijnszorg, aldus LHV en NHG.
De IGJ mag niet zomaar beslissen dat apothekers medicijnen uit het buitenland mogen halen als Nederland met een tekort kampt.
De huidige regeling waarbij de inspectie uit zichzelf import toestaat, is in strijd met de Geneesmiddelenwet.
Import mag enkel nog worden goedgekeurd wanneer een arts eerst om toestemming vraagt voor een specifieke patiënt, door middel van een artsenverklaring.
Tekortenbesluiten
In geval van een geneesmiddeltekort is het importeren van een medicijn uit het buitenland soms een van de oplossingsrichtingen in de praktijk. Dit mag officieel alleen op artsenverklaring. Tot voor kort kon IGJ een tekortenbesluit afgeven voor import van bepaalde geneesmiddelen. Gedurende de looptijd van een dergelijk besluit was het afgeven van artsenverklaringen niet nodig, dit scheelt administratieve lasten.
Besluit Raad van State
De Raad van State stelt dat het afgeven van tekortenbesluiten strijdig is met de Geneesmiddelwet. IGJ mag in de huidige vorm geen tekortenbesluiten meer nemen. VWS bestudeert de uitspraak en bekijkt of en hoe wet- en regelgeving aangepast kan worden. Tot die tijd kunnen er door IGJ geen nieuwe tekortenbesluiten (of verlenging daarvan) worden genomen. De lopende tekortenbesluiten blijven in stand tot en met de datum die vermeld staat in het besluit. In geval van geneesmiddelentekorten waarbij invoer uit het buitenland een oplossing kan bieden, blijft nu de levering op artsenverklaring over.
Impact op de eerste lijn
De geneesmiddelen waarvoor een lopend tekortenbesluit geldt zijn hier te vinden. Deze middelen mogen tot het einde van het besluit nog zonder artsenverklaring geleverd worden. Daarna is een individuele artsenverklaring nodig om het middel door de apotheek te mogen importeren.
De extra administratieve lasten, die dit met zich meebrengt voor huisartsen en andere eerstelijnszorgaanbieders, zijn een onwenselijke ontwikkeling. Een aantal middelen waarvoor op dit moment een besluit geldt, komen in de NHG-Standaarden voor, zoals salbutamol (besluit lopend tot eind november).
De uitspraak heeft ook gevolgen voor patiënten. Zij zullen in veel gevallen langer moeten wachten op hun medicatie, omdat deze pas na het afgeven van de individuele artsenverklaring voor hen geïmporteerd mag worden
Vervolgstappen
VWS en IGJ zijn in gesprek met LHV, NHG, Patiëntenfederatie, FMS, KNMP en LCG (Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen). Samen zoeken we naar tijdelijke oplossingen. Samen met bovengenoemde partijen vertrouwen wij erop dat VWS met een structurele oplossing gaat komen.
Zodra er meer bekend is informeren we jullie hierover.
Meer informatie
Nieuws
De aangekondigde handhaving op schijnzelfstandigheid door de Belastingdienst zorgt voor veel vragen. Zeker nu de datum van 1 januari snel
Mogelijk heb jij ook een brief gehad waarin vraagtekens werden gezet bij het gebruik van Mitz vanuit het oogpunt van
We hebben een mooie ledenkorting kunnen afspreken met verzekeraar Allianz voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als LHV-lid krijg je bij hen een