Zo hebben wij gereageerd op de internetconsultatie jaarverantwoording
Stel de pauzeknop jaarverantwoording in voor alle zorgaanbieders. Daarvoor pleit de Eerstelijnscoalitie in haar reactie op de internetconsultatie voor het besluit de werkingssfeer voor de jaarverantwoording te beperken. Nu geldt het uitstel alleen voor zorgaanbieders die voor 1 januari 2022 hun praktijk zijn gestart. Nieuwe aanbieders of aanbieders die van rechtsvorm zijn veranderd na 1 januari 2022 moeten wel voldoen aan de jaarverantwoordingsplicht.
Internetconsultatie formeel besluit jaarverantwoording
Voor het zomerreces heeft minister Helder aangekondigd de pauzeknop in te drukken voor de jaarverantwoording in het kader van de Wtza. Dit voornemen is inmiddels formeel uitgewerkt in het besluit Beperking Werkingssfeer jaarverantwoording. Door middel van een zogenoemde internetconsultatie kan iedereen die dat wil een reactie geven op dit besluit. De ELC heeft namens de betrokken organisaties, waaronder de LHV, gereageerd.
Onderscheid bestaande en nieuwe aanbieders
In de reactie op de internetconsultatie geven we als ELC aan verheugd te zijn over het uitstel van de jaarverantwoordingsplicht voor bestaande aanbieders (opgericht voor 1 januari 2022). We plaatsen echter vraagtekens bij het maken van onderscheid tussen bestaande aanbieders én nieuwe aanbieders (aanbieders die na 1 januari 2022 zijn gestart) en aanbieders die na 1 januari 2022 van rechtsvorm zijn veranderd. Deze laatste twee moeten wel voldoen aan de jaarverantwoordingsplicht.
Gelijke zorgaanbieders gelijk behandelen
Als ELC zijn we van mening dat een dergelijk onderscheid in aanbieders leidt tot rechtsongelijkheid en verwarring in het veld. Omdat de aangeboden zorg hetzelfde is, zal het opzetten van een bedrijfsvoering in een nieuwe praktijk immers niet wezenlijk anders zijn dan de bedrijfsvoering in een nieuwe praktijk. Bovendien zullen zorgaanbieders die al jaren zorg verlenen, maar in de afgelopen twee jaar van rechtsvorm zijn veranderd, zichzelf niet direct als ‘nieuwe’ zorgaanbieder beschouwen. We vragen in onze reactie de minister dan ook om zorgaanbieders die dezelfde zorg aanbieden gelijk te behandelen voor wat betreft de jaarverantwoordingsplicht.
Afname regeldruk
Daarnaast is de ELC van mening dat de indicatie van de afname van het aantal jaarverantwoordingsplichtige zorgaanbieders niet 18.000 bedraagt, zoals in het besluit wordt aangegeven. In deze berekening wordt immers geen rekening gehouden met het aantal startende (en van rechtsvorm veranderde) zorgaanbieders in 2022/2023 die onder de Wtzi niet jaarverantwoordingsplichtig waren. In onze reactie vragen wij de minister in de berekening rekening te houden met deze aanbieders.
Voorstel
Samenvattend is het advies van de ELC aan minister Helder om de pauzeknop voor alle zorgaanbieders in te stellen om rechtsongelijkheid te voorkomen. Wij gaan hierover graag in gesprek.
Meer informatie
Lees hier de reactie van de ELC op de internetconsultatie.
Over de Eerstelijnscoalitie
De Eerstelijnscoalitie (ELC) bestaat uit negen eerstelijnsorganisaties: KNMP (apothekers), KNMT (tandartsen), KNOV (verloskundigen), LHV (huisartsen), LVVP (vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten), PPN (paramedici), NVM (mondhygiënisten), NVvP (podotherapeuten) en ONT (tandprothetici). Verenigd in de Eerstelijnscoalitie vragen deze organisaties al een aantal jaar aandacht voor de toename en de stapeling van administratieve lasten voortvloeiend uit wet- en regelgeving.
Nieuws
De LHV is verheugd over de voorgenomen verhoging van de getalsgrens voor intern toezicht. In onze reactie op de internetconsultatie
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft aangegeven af te zien van een aanvullende vragenlijst bij de jaarverantwoording voor micro-zorgaanbieders. Dit betekent
Het lichtere regime van de jaarverantwoording voor zogenoemde micro-zorgaanbieders is een feit. Deze week stemde ook de Eerste Kamer in