Rekenkamer laat zien: aanpak huisartsentekort hoognodig
De Algemene Rekenkamer constateert in een rapport dat er veel mensen zijn die een (andere) huisarts zoeken en dat veel huisartsenpraktijken een patiëntenstop hanteren. Ze verwacht dat het huisartsentekort zal toenemen. Voor de LHV is duidelijk wat er nodig is: we willen dat meer mensen kiezen voor het huisartsenvak, dat het praktijkhouderschap laagdrempeliger wordt en dat de werkdruk omlaag gaat.

Op woensdag 2 april heeft de Algemene Rekenkamer een rapport over huisartsentekorten gepresenteerd waarin zij allerlei data over de tekorten aan huisartsen heeft verzameld en geanalyseerd.
Vraag stijgt harder dan het aantal huisartsen
De vraag naar huisartsenzorg stijgt harder dan het aanbod, zo concludeert de Rekenkamer. Die conclusie onderschrijft het pleidooi van de LHV: we moeten investeren in nieuwe aanwas van huisartsen én we moeten zorgen dat huisartsen zich kunnen focussen op huisartsenzorg.
Zorgvragen die bij de huisarts terechtkomen, maar eigenlijk vragen voor andere zorgverleners zijn, moeten op de juiste plek worden opgepakt.
Marjolein Tasche, voorzitter van de LHV, licht toe: “Denk aan patiënten die langdurig op de wachtlijst staan voor geestelijke gezondheidszorg of mensen waarbij financiële zorgen leiden tot lichamelijke klachten. Als we zorgen dat zij bij de juiste zorg- en hulpverleners snel terechtkunnen, creëert dat bij de huisarts meer tijd voor andere patiënten. Zo kunnen we ruimte creëren in praktijken zodat meer mensen bij een vertrouwd huisartsenteam terechtkunnen.”
Stimuleren praktijkhouderschap
De vaste arts-patiëntrelatie is een belangrijk aspect van het huisartsenvak. Als praktijkhouder en als huisarts die vast in een praktijk werkzaam is, kun je je langdurig verbinden aan je patiënten. Dat leidt tot betere zorg en meer werkplezier.
Bij praktijken die gerund worden door huisartsen staat het belang van de patiëntenzorg centraal. Daarom is het belangrijk dat we de drempels verlagen voor huisartsen om voor het praktijkhouderschap te kiezen.
“Daaraan kunnen ook de overheid, zorgverzekeraars en gemeenten stevig bijdragen,” vertelt Marjolein Tasche. “Door het starten van een praktijk financieel te ondersteunen, de organisatorische rompslomp te verminderen en met betaalbare, geschikte huisvesting. We zetten er als LHV op in hierover afspraken te maken, in het aanvullende zorgakkoord dat nu in de maak is met de overheid, gemeenten, andere zorgaanbieders en zorgverzekeraars.”
Meer instroom in de huisartsenopleiding
“Huisarts zijn is nog altijd een prachtig beroep. De hele samenleving komt in je spreekkamer voorbij en je kunt langdurig een bijdrage leveren aan de gezondheid van je patiënten. We willen dat jonge (aankomend) artsen meer met het vak in aanraking komen, op die manier enthousiast worden en voor de huisartsenopleiding kiezen”, zegt Marjolein Tasche.
LHV in de media over huisartsentekorten
* RTL Nieuws – Bijna 1 miljoen Nederlanders zoeken andere huisarts, tekort blijft toenemen >>
* NOS – Honderdduizenden mensen op zoek naar huisarts, zegt Algemene Rekenkamer >>
* EenVandaag – Marjolein Tasche in de studio “Met hulp van verzekeraars en overheid kunnen we de drempel naar praktijkhouderschap verminderen” >>
* NPO Radio 1 – LHV-voorzitter Marjolein Tasche vertelt over wat verzekeraars, VWS, gemeenten en wijzelf als huisartsen kunnen doen om de tekorten aan te pakken >>
* De Telegraaf – Marjolein Tasche “We moeten investeren in nieuwe aanwas van huisartsen en we moeten zorgen dat huisartsen zich veel meer kunnen focussen op huisartsenzorg.” >>
* Max Meldpunt – 1 op de 20 Nederlanders op zoek naar (andere) huisarts volgens Algemene Rekenkamer >>

Huisartsentekorten
Deze pagina is onderdeel van onze pagina over huisartsentekorten. Hoe zorgen we ervoor dat alle regio’s voldoende huisartsen hebben? Wij lobbyen hard bij de landelijke en regionale beleidsmakers en politiek.
Nieuws
Wil je input leveren zodat het capaciteitsorgaan een betere inschatting kan maken voor de benodigde (opleidings)capaciteit huisartsenzorg? Doe dan komende
Een plotselinge sluiting van een huisartsenpraktijk heeft grote impact op de patiënten, medewerkers en huisartsen in de omgeving. Er moet
Op 22 mei vindt in de Tweede Kamer het commissiedebat eerstelijnszorg plaats met beide ministers van VWS. Voor dit overleg