Spring naar content

Stand van zaken ketenaanpak valpreventie

In 2024 is er een start gemaakt met de ketenaanpak valpreventie. Hoe ver zijn gemeenten met de uitrol van deze ketenaanpak en wat is de rol van de huisarts hier in? Een overzicht van de stand van zaken.

Standpunt Valpreventie

Allereerst: ons standpunt wat betreft de rol van de huisarts is onveranderd. Wij zien de ketenaanpak valpreventie als extra aanbod. Dit hebben we ook altijd zo uitgedragen. Dat betekent dat huisartsen en regionale huisartsenorganisaties kunnen kiezen om afspraken te maken over de uitvoering van de ketenaanpak valpreventie (rol en verantwoordelijkheid huisarts, afspraken met paramedici), maar er niet toe verplicht kunnen worden.

De LHV heeft steeds aangegeven dat paramedici, zoals fysiotherapeuten, prima in staat zijn de valrisicobeoordeling uit te voeren, omdat bij de analyse gebruik gemaakt kan worden van een gestructureerd protocol (als…dan). Bij afwijkingen of bevindingen kunnen zij de patiënt doorsturen naar de huisarts. Helaas is hier niet voor gekozen.

Stand van zaken uitrol ketenaanpak

Gemeenten hebben geld gekregen voor het opsporen van ouderen met een verhoogd valrisico en het aanbieden van een beweegaanbod voor ouderen met een laag tot matig valrisico (bv groepscursussen). VWS heeft een overzicht over welke gemeenten aan de slag zijn, maar niet wat ze precies doen (welk aanbod van beweeginterventies er is, welke afspraken er precies zijn met bv huisartsen). Er lijken nog weinig regionale contracten en afspraken met zorgverleners te zijn gemaakt voor patiënten met een hoog valrisico.

Werkwijze valrisicobeoordeling

LHV, NHG, Ineen, VWS en Zorgverzekeraars Nederland hebben deze zomer afspraken gemaakt over de wijze waarop de valrisicobeoordeling kan worden georganiseerd. De afspraken hierover zijn vastgelegd in de werkwijze valrisicobeoordeling. Kort gezegd komen de afspraken er op neer dat alleen gestart wordt in regio’s waar bereidheid en ruimte is om de valrisicobeoordeling door een huisarts of in samenwerking met andere zorgprofessionals uit te voeren.

Valpreventieweek vanaf 30 september

In de week van de valpreventie (30 september t/m 6 oktober) start VWS de landelijke publiekscommunicatie ‘Ik sta sterk’. Onderdeel daarvan is een korte online test van VeiligheidNL om het valrisico in kaart te brengen. VeiligheidNL sluit aan op de publiekscommunicatie met een campagne gericht op zorgverleners. Zij vragen hen alle 65-plussers te verwijzen naar de online test of deze test met hen te doen. Zie voor meer informatie ook de communicatietoolkit voor gemeenten.

LHV, NHG en InEen hebben kanttekeningen geplaatst bij de publiekscampagne. Wij zijn onvoldoende betrokken bij de opzet waardoor huisartsen, RHO’s en eerstelijnszorgorganisaties dit najaar mogelijk meer vragen krijgen dan wenselijk is.

Wat kun je verwachten de komende tijd?

Ondanks onze inspanningen om de huisarts zoveel mogelijk buiten de valpreventiecampagne te houden, blijft natuurlijk de mogelijkheid dat patiënten zich op jouw spreekuur melden naar aanleiding van de media-aandacht of informatie vanuit de gemeente. In dat geval kan je gewoon op indicatie risicofactoren van vallen in kaart brengen en advies geven (geïndiceerde preventie) aan de patiënt, net zoals je altijd deed.

Vervolgacties

Als LHV blijft onze inzet: het geprotocolleerd screenen van grote groepen burgers is geen primaire taak voor de huisarts en behoort niet tot de basishuisartsenzorg. Huisartsenpraktijken kunnen de ketenafspraak geprotocolleerde valrisicobeoordeling  wel aanbieden als extra aanbod, eventueel in samenwerking met de RHO en paramedici.

We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen. 

Nieuws

De aangekondigde handhaving op schijnzelfstandigheid door de Belastingdienst zorgt voor veel vragen. Zeker nu de datum van 1 januari snel

Mogelijk heb jij ook een brief gehad waarin vraagtekens werden gezet bij het gebruik van Mitz vanuit het oogpunt van

We hebben een mooie ledenkorting kunnen afspreken met verzekeraar Allianz voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als LHV-lid krijg je bij hen een