Stap dichterbij schrappen VOG-plicht bij incidentele zorg in Wlz-instelling
Stap dichterbij schrappen VOG-plicht bij incidentele zorg in Wlz-instelling
11 maart 2020
Verleent u tijdens de ANW-uren incidentele zorg in een Wlz-instelling? Dan moet u een VOG van maximaal 3 maanden oud kunnen overleggen. Aan deze administratieve last komt mogelijk vanaf 2021 een eind. In dit bericht leest u de stand van zaken en wat de LHV en InEen hierbij voor u hebben gedaan.
Update
De VOG-plicht voor huisartsen die in incidentele gevallen in de ANW-uren zorg verlenen in een Wlz-instelling of ggz-instelling is afgeschaft. De wijziging van het Uitvoeringsbesluit Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) die hiervoor noodzakelijk was, is op 1 juli 2021 in werking getreden.
In de praktijk komt het zelden voor dat u als huisarts tijdens ANW-uren wordt opgeroepen om in een Wlz-instelling zorg te verlenen. Voor deze incidentele situaties moet u wel een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunnen overleggen.
De LHV en InEen hebben zich bij het ministerie van VWS tegen deze VOG-plicht verzet. Met als resultaat dat in het nieuwe voorstel staat dat de VOG-plicht niet meer geldt voor huisartsen die incidenteel zorg verlenen in de ANW-uren bij Wlz-instellingen.
Hoe nu verder
Het ministerie van VWS legt de voorgestelde wijziging via een internetconsultatie voor. Dat betekent dat iedereen kan reageren op deze wijziging via de website van de overheid. De LHV en InEen zullen namens de huisartsen positief reageren op het voorstel.
De internetconsultatie eindigt op 3 april 2020. Na het verwerken van alle reacties, wordt het wetgevingsproces verder doorlopen. Het streven is om de wet per 1 januari 2021 in te laten gaan.
Nieuws
Op woensdag 16 oktober vindt het commissiedebat ouderenzorg plaats met minister Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en staatssecretaris Maeijer (Langdurige
Op 2 september ondertekenden LHV, InEen, ActiZ, NVAVG, Verenso, VGN en ZN het Convenant Medisch Generalistische Zorg (MGZ). Het convenant
Huisartsen bieden steeds vaker zorg aan ouderen in kleinschalige woonvoorzieningen. Dat loopt niet altijd goed. Wat kan je doen als