Spring naar content

Tijdelijke uitval in je praktijk opvangen: wees voorbereid

Elke praktijk heeft er wel eens mee te maken: een huisarts of een van de andere medewerkers valt door ziekte of een andere reden tijdelijk uit. Je hebt dan plots een gat in je rooster en te maken met afspraken die niet door kunnen gaan. Wat doe je dan? Uitval is niet altijd te voorkomen, maar je kunt je praktijk er wel op voorbereiden. De LHV geeft je advies.

Uitval

Uit een peiling uit september 2023 bleek dat 19% van de praktijken op dat moment te maken had met een huisarts die was uitgevallen. Bij 60% van de praktijken was een andere praktijkmedewerker dan de huisarts door ziekte afwezig.

Soms gaat het daarbij om kortdurende uitval, soms om langdurige uitval (van 4 weken of langer). Of de afwezigheid nu kort of langerdurend is, het is een puzzel om de patiëntenzorg goed te blijven bieden en de praktijk soepel te laten lopen.

Maak vooraf plannen

Uit ervaring weten we dat je uitval het beste kunt opvangen als je je er ruim vóór die tijd al op hebt voorbereid. Hoe meer je je plannen klaar maakt in tijden van goede bezetting, hoe sneller je kunt schakelen om de belangrijkste processen van de praktijk overeind te houden als er iemand uitvalt.

Geef zelf het goede voorbeeld

Een belangrijke les is ook: ga niet proberen met minder mensen alle vrijvallende werkzaamheden op te pakken. Voor je het weet, creëer je een domino-effect van uitval door andere medewerkers over te belasten. Dat geldt ook voor jezelf als huisarts: geef het goede voorbeeld en let op je eigen belastbaarheid.

Alles op een rij: voorbereiden op tijdelijke uitval

Als LHV hebben we onze adviezen gebundeld met ervaringen uit huisartsenpraktijken. We geven tips voor hoe je kunt zorgen dat je praktijk wendbaar is en de tijdelijke uitval van medewerkers kan opvangen, door voorbereidingen treffen op het gebied van:

  • flexibele inzet van personeel
  • flexibele inzet van huisartsen
  • werkprocessen van de doktersassistent aanpassen

Bezoek de webpagina

Nieuws

Vanaf 1 augustus is de nieuwe Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden van kracht. Het doel van deze wet is het

Op woensdag 6 juli is er een commissiedebat van de vaste Tweede Kamercommissie VWS over het arbeidsmarktbeleid in de zorg.

Binnen de huisartsenzorg zijn medewerkers ziek geworden door corona. Sommige zorgmedewerkers zijn na 2 jaar nog ziek. Door deze medewerkers